Hatha yoga

Hatha yoga is één van de krachtigste methoden om lichaam en geest te reinigen en optimaal te laten functioneren. Je observeert hoe je aanwezig bent in je lichaam en leert op een nieuwe manier kijken en voelen zonder oordelen. Zo helpt yoga niet alleen je lichaam krachtig en gezond te maken, maar geeft het je de ervaring van eenheid tussen lichaam en geest terug.

Boek een Hatha les!

Hoe ziet een les eruit?

Hatha Yoga is een vorm van yoga die zeer allround en iedere Hatha docent geeft zijn les op unieke wijze. Wij stimuleren je van harte om de les te vinden die het beste op jouw behoeften aansluit. Afhankelijk van de docent wordt aan het begin van de les een thema geïntroduceerd. Dat kan betekenen dat er die les specifiek aandacht is voor bepaalde lichaamsdelen (bijvoorbeeld rug, heupen of ademhaling), maar ook thema’s als vertrouwen, loslaten en acceptatie kunnen je veel brengen.

Vervolgens nodigt de docent je uit je aandacht naar binnen te richten om in je lichaam en uit je hoofd te komen, zodat je met een rustige en geconcentreerde geest aan de oefeningen kan beginnen. Na deze grondingsmeditatie warm je je lichaam langzaam op, je rekt, strekt, buigt en draait je spieren en gewrichten zodat de energie gaat stromen en je je lichaam voorbereidt op meer intense asana’s.

Vervolgens begeleidt de docent je door een reeks van staande poses, twists, voorover- en achteroverbuigingen, balans- en stretchoefeningen. Ook pranayama – ademhalingsoefeningen – kunnen daar een onderdeel van zijn.

Je eindigt de les in Savasana, een meditatieve eindrust. De docent helpt je om volledig te ontspannen en helemaal in het hier en nu aanwezig te zijn. Zo verlaat je de les, ondanks de inspanning, met meer vitaliteit, helderheid en ontspanning.

Zijn er nog variaties?

Hatha door Blazka: “Sivananda yoga”
Bij Sivananda Yoga ligt de focus op ontspanning, ademhaling en positief denken. Het houdt je vitaal, gezond en blij. De les begint met Savasana om je hoofd leeg te maken, waarna een serie van 16 houdingen volgt. Je kan Sivananda Hatha yoga volgen als beginner maar ook als je al veel ervaring hebt.

Hatha door Lahma: uitdagend, kalmerend, versterkend.
Lahma geeft al meer dan twintig jaar les en die ervaring vind je in deze les terug. Gegrond, goed gestructureerd en met een fijne opbouw. Een leuke les met uitdagingen voor wie dat wil, en voor wie dat nog niet kan of wil zijn er aanpassingen of eenvoudigere versies. Een top les!

Wat zijn de voordelen?

  • Je leert in de lessen vollediger te ademen. Je werkt aan de juiste techniek en alignment in de houdingen. Tijdens het beoefenen van de asana’s en pranayama’s (ademtechnieken) observeer je met aandacht wat er in het lichaam gebeurt en word je zo gewaar van je eigen mogelijkheden en beperkingen. Je lichaamsbewustzijn groeit.
  • Soms houden we een asana langer vast en geven we ruimte aan stilte in de poses, zodat lichaam en geest de kans krijgen zich over te geven. Zachtheid en ontspanning kunnen dan ontstaan. De oefeningen leiden tot een verbeterde doorstroming van energie en levenskracht en het stimuleert de organen. Prettige bijwerkingen van de asana’s zijn dat je steeds soepeler en krachtiger in je hele lichaam en geest wordt.

Wie geven deze les?

Hatha door Margriet: “Easy Flow, rust & balans”
Margriet put uit een diepe bron van ervaring en weet daarmee volledig op de behoeften van de groep in te spelen. Ze helpt je uit je hoofd en in je lichaam te komen, in een rustige flow warm je langzaam je lichaam op, ontspan en stabiliseer je je spieren. Na de les voel je je ontspannen en dichter bij jezelf. Haar les is ook voor beginners of mensen met blessures zeer geschikt.
Echt waar: Ik had erge rugpijn en na de yoga is het helemaal weg! Dankzij hele goeie begeleiding, fijne sfeer en de persoonlijke aandacht van Margriet is dit een hele goede plek. (Ton W.)

Hatha door Carla: “Gevarieerd en uitdagend”
De lessen van Carla zijn meer gericht op flow. Speelsheid en beweging in de asana zijn kenmerkend voor haar les. Carla staat vooral bekend om haar ‘mindfulness cues’: elke keer weer zegt ze iets waardoor je stilstaat bij wie je bent en hoe je dingen doet. De les is geschikt voor zowel beginners als intermediate yogi’s. Na de les voel je je vitaal, flexibel en helder van geest.

Hatha door Trix:
De Hatha lessen van Trix zijn gebaseerd op Kasmhir yoga. Het is een rustige les en gestructureerd van opbouw. Het brengt balans en de speelse elementen zorgen voor een leuke twist.

Hatha door Natalie:
De Hatha lessen van Natalie zijn gevarieerd, met soms bijna vinyasa-achtige strukturen. Natalie besteedt iedere les aandacht aan pranayama en geeft alternatieven als een gevorderden-houding nog niet mogelijk is.

Yoga Spot contact

info@yogaspot.nl
020-822 31 44

Laan der Hesperiden 142
1076 DX Amsterdam

Arend Janszoon Ernststraat 665a
1082 LG Amsterdam

Bedrijfsinformatie

Yoga Spot Olympisch Stadion
KvK: 61985449
BTW: NL854580062B01
IBAN: NL90 KNAB 0258137886

Yoga Spot Buitenveldert VoF
KvK: 75317192
BTW: NL860235713B01
IBANL NL76 KNAB 0259479551