Restorative yoga

Herstelt het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest.

Hoe ziet een les eruit?

Bij Restorative Yoga geeft iedere docent les op unieke wijze. Wij stimuleren je van harte om de docent te vinden die het beste op jouw behoeften aansluit. Afhankelijk van de docent wordt aan het begin van de les een thema geïntroduceerd. Dat kan betekenen dat er die les specifiek aandacht is voor de ademhaling. Ook thema’s als vertrouwen, loslaten en acceptatie kunnen je veel brengen.

In de les wordt veel aandacht besteed aan ademhaling en aan het loslaten van spanning in het lichaam. Techniek en alignment van de houding is onbelangrijk; het is belangrijker dat je comfortabel ligt, en dat je je kan overgeven aan de ondersteuning van de kussens, zodat je lichaam zich kan ontspannen.

Als je de shala binnenkomt, kun je vast je spullen uit de kast halen; een bolster, een kussen, een deken en een dun kussentje, eventueel een riem en een blok. Je mag in shavasana of in een andere houding die jou aanspreekt gaan liggen, of de docent doet een suggestie voor de eerste houding. Vervolgens nodigt de docent je uit je aandacht naar binnen te richten om in je lichaam en uit je hoofd te komen.

Bij Restorative yoga blijf je langer in één houding dan je gewend bent. Soms zelfs tot wel 20 minuten. Dit doe je om je lichaam echt volledig te laten voelen dat het mag ontspannen. Je zoekt niet naar stretch of spierspanning in je lijf, je zoekt naar comfort en ondersteuning. De docent geeft je mindfulness instructies om je mind te resetten.

Je eindigt de les in Savasana, een meditatieve eindrust. De docent helpt je om volledig te ontspannen en helemaal in het hier en nu aanwezig te zijn. Zo verlaat je met een heerlijk gevoel van vitaliteit, helderheid en ontspanning de les.

 

Wat zijn de voordelen?

Restorative Yoga is een yogavorm die erop gericht is het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren.

Je krijgt van de docent aanwijzingen voor de houding, maar vooral ook mindfulness aanwijzingen; we geven je geest iets te doen, zodat we niet in onze gedachten verdwalen maar in het hier en nu aanwezig blijven. De focus ligt op je ademhaling en hoe je je voelt.

Je doet niet zoveel in deze helende yogales, soms bestaat de les uit niet meer dan 6 houdingen, maar er gebeurt des te meer. Door jezelf over te geven aan de ondersteuning van de props, kan je op fysiek niveau spanning loslaten. En omdat je niets van het lichaam vraagt, geen inspanning hoeft te leveren, maar wel mentaal aanwezig blijft, vindt er een diepe ontspanning op alle niveaus plaats; fysiek, mentaal en emotioneel.

De ontspanning staat gelijk aan een heerlijk middagdutje, en je staat verkwikt weer op.

Zo kan je in 75 minuten van een totaal gespannen gevoel, zomaar terug naar volledige ontspanning.

Wie geven deze les?

De Restorative lessen bij Yoga Spot worden gegeven door CristinaEline, Lahma, Margriet en Natasa.