Yin Yoga

"ontspannend voor lichaam en geest"

Yin Yoga is een eeuwenoude meditatieve vorm van yoga en biedt een tegenhang aan de talloze prikkels die we dagelijks tot ons (moeten) nemen. Tijdens het beoefenen van de Yin Yoga wordt het bindweefsel op een ontspannen manier maximaal belast, door 2 tot 5 minuten in een houding te blijven. De Yin Yoga houdingen zijn vooral bedoeld om het bindweefsel rond de heupen, de knieën, de enkels, het bekken en de wervelkolom te beïnvloeden. Door de Yin Yoga houdingen worden ook de betreffende gewrichten beweeglijker en actiever.

Boek een Yin Yoga les!

Hoe ziet een les eruit?

De docent helpt je met een grondingsmeditatie of ademhalingsoefening volledig naar binnen te keren. Je ontdoet je van alle externe prikkels zodat je met volle aandacht voor jezelf met de oefeningen kan beginnen. In een Yin yoga les blijf je in iedere houding relatief lang; 2-5 minuten. Het zijn vrijwel altijd grondoefeningen en met behulp van kussens, bolsters en blocks word je ondersteund zodat je alle (spier)spanning los kan laten. In iedere houding geef je toe aan overgave en ontspanning, zodat je spieren zich ontspannen en je bindweefsel, pezen en banden gestretcht worden. In de houding geeft de docent je tips om bij jezelf te blijven en daarmee in een meditatieve flow te raken. Ook de begeleidende muziek helpt je hierbij. De docent zorgt voor een goede balans in de houdingen.

Doordat we diep bij onszelf naar binnen gaan en blokkades in ons lichaam vrij maken kunnen er tijdens deze les emoties opkomen. Dat is heel normaal en die emoties mogen er ook zijn. Aan het einde van de les voel je je sereen, zacht en ontspannen.

Zijn er nog variaties?

Yin/Yang yoga “Yang is actief, Yin is rustig”
In deze les combineren we de actieve en dynamische Yang houdingen met de meer zachte en rustige Yin houdingen. De Yang houdingen houden we niet langer dan een paar ademhalingen aan. Het Yang deel is vergelijkbaar met de sequence en houdingen zoals bij een Vinyasa les. Je beweegt in een langzame flow van asana naar asana. In de Yin houdingen blijven we 2 tot 5 minuten zodat ook de diepere gelegen weefsels aandacht krijgen. Aan het eind van de les is je energie in een flow en je geest tot rust gekomen.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Stressreductie.
  • Het verminderen van spanning en verlichten van klachten in je (onder)rug, benen en heupen.
  • Soepel worden van het hele lichaam.
  • Mobilisatie van gewrichten en spieren.
  • Verbetering van het functioneren van de organen.
  • Stimuleert het bindweefsel, pezen, banden en kraakbeen, waardoor het zich kan ontspannen en eventueel herstellen.
  • Herstel van blessures.
  • Stimuleert de meridianen (openen van energiekanalen), waardoor de stroom van “chi” (levensenergie) wordt bevorderd en eventuele energetische blokkades worden opgeheven.
  • Zorgt voor mentale rust.
  • De meditatieve staat waarin je verkeert, leidt naar meer bewustzijn van gedachten, gevoelens, sensaties en uiteindelijk ook acceptatie.

Wie geven deze les?

Deze les wordt gegeven door Carla, Eline, Jasmijn, Kim, Lahma, Margriet, Nataliia en Patricia.