‘Be the change you want to see in the world’

Trix van Hest

Hatha Yoga, Kashmir Yoga, Adem- en ontspanningstherapie (AOT, ookwel methode van Dixhoorn)

Biografie:
In 2011 koos Trix van Hest (1981) voor een 4-jarige yogadocentenopleiding bij Yoga Academie Nederland (YAN) in Amsterdam. Al deed ze dit in eerste instantie voor haar persoonlijke ontwikkeling, gaandeweg de opleiding bleek ze het lesgeven ontzettend leuk te vinden. Ze ontdekte dat yoga uit zoveel meer elementen bestaat dan alleen maar de houdingen. Dát wilde ze graag overbrengen op cursisten. Als freelance schrijfster schreef ze voor het Magazine Spiegelbeeld drie artikelen ‘Wat yoga werkelijk is’. Maar het liefste laat ze het haar deelnemers zelf ervaren.

Zelf heeft ze ervaren dat yoga je laat kennismaken met de subtielere niveaus van energie in je lichaam. We ‘doen’ yoga niet alleen met ons fysieke lichaam, maar voelen ook met ons emotionele lichaam. In mijn lessen komen elementen terug van het achtvoudige Yogapad van Patanjali, zoals pranayama (ademhalingsoefeningen), asana’s (houdingen), pratyahara (terugtrekking van de zintuigen) en dhyana (meditatie).

Favoriete asana:
Virabhadrasana – Warrior II

Waarom doe je deze asana graag / wat brengt hij jou?
Krijger II geeft zelfvertrouwen en dat is ook wat ik ervaar als ik deze houding doe. De armen gespreid op armhoogte houden kan heel vermoeiend aanvoelen, maar ik voel in deze pose meer dan ooit de energie waar mijn armen op rusten. Tegelijkertijd voel ik de stevigheid die de aarde me biedt doordat beide benen actief aangespannen zijn. In deze pose voel ik me sterk, compleet én de kracht toenemen.