Ashtanga Yoga

Kenmerkend voor Ashtanga Yoga is het uitvoeren van een serie houdingen (asana’s). Deze vaste volgorde van houdingen is zodanig samengesteld dat iedere houding een voorbereiding is op de volgende. De houdingen zijn vloeiend met elkaar verbonden door een combinatie van adem en beweging (vinyasa’s). Omdat er geen pauzes zijn tussen de houdingen, ontstaat er een ‘flow’, waardoor het een vloeiende en dynamische practise wordt.

Boek een Ashtanga les!

Hoe ziet een les eruit?

Een Ashtanga Yogales begint en eindigt met twee mantra’s: de “invocation” en de “Mangala mantra”. De inhoud, Sanskriet, teksten en vertaling vind je hier. In de mantra’s danken we degenen die ons voor zijn gegaan op het pad naar verlichting en we dragen de les op aan vrede voor alle levende wezens.

We beginnen met staande houdingen. Hieraan wordt veel aandacht besteed, omdat ze het zelflerend vermogen van het lichaam stimuleren. Daarna komen balanshoudingen, zittende, liggende en omgekeerde houdingen. Wie meer gevorderd is, kan afsluiten met een hoofdstand.

De les eindigt met een liggende ontspanning, soms gevolgd door een zittende meditatie. De lessen zijn effectief voor iedereen, ongeacht ervaring. Er is veel aandacht voor de deelnemers. Zij worden intensief begeleid en waar nodig geholpen bij leren en beoefenen van de verschillende Ashtanga Yogahoudingen.

Zijn er nog variaties?

Ashtanga Mysore style: In deze variatie ga je zelf door de serie, waarbij de docent je observeert en indien nodig helpt bij het uitvoeren van de asana’s. De docent geeft dus geen groepsles maar begeleidt yogi’s individueel. Dit is de manier waarop yoga van oudsher wordt doorgegeven; bereid je voor op een totaal andere les dan je gewend bent.

Wat zijn de voordelen?

  • Door de vaste serie asana’s kan je als aandachtig beoefenaar je progressie en blokkades beter opmerken.
  • Ashtanga Yoga draagt bij aan de heling van spanningen en angsten, die ieder van ons in zijn systeem heeft opgeslagen.
  • De warmte die wordt gegenereerd (levensenergie die gaat stromen) stimuleert de doorbloeding van het lichaam. Dit heeft een positief effect op de gewrichten, organen, spieren en zenuwen. Op langere termijn helpt het onzuiverheden, blokkades, ziektes en pijnen die veroorzaakt worden door emoties en spanningen tegen te gaan. Als je je de serie eigen hebt gemaakt kan je de Ashtanga ook thuis of in een Mysore stijl les beoefenen. Onder het kopje ‘zijn er nog variaties?’ lees je wat een Mysore les inhoudt.

Wie geven deze les?

De Ashtanga lessen bij Yoga Spot worden verzorgd door Natasa Mojsilovic en Mounya Rezige. Bregje Kuis en Margriet Verhagen zijn de vaste vervangers.