Adem in, adem uit.

Adem, we kunnen niet zonder. Je denkt nooit na over ademen, je ‘doet’ het gewoon. Toch ademt het grootste deel van de wereldbevolking niet volledig. Ademen is een spontane functie van het lichaam, hoe kan dat dan toch verkeerd gaan?

Nou… dat komt door luie ademspieren en door te weinig fysieke activiteit. Dit zorgt bij de meeste mensen voor een verre van optimale in-en uitademing.

Er is een intieme connectie tussen het leven en je adem; ze bestaan niet zonder elkaar. Je kan drie dagen zonder water, een paar weken zonder voedsel maar zonder adem kan je slechts een paar minuten.

De “Hatha Yoga Pradipika” stelt: Life is the period between one breath and the next, a person who only half breathes, only half lives. He who breathes correctly, aquires control of the whole being”.

Geen adem = geen leven. In yoga wordt ook wel gezegd dat je een gemaximeerd aantal ademhalingen tot je beschikking hebt. Als je de adem kan vertragen, leef je langer. Er schuilt een grote waarheid in; snel ademen wordt geassocieerd met spanning, angst, en zorgen, wat leidt tot over-spanning van je zenuwstelsel. Dat leidt tot een slechtere gezondheid, ongelukkig gevoel en een korter leven dan iemand die volledig ademt.

Iemand die de tijd neemt om langzaam te ademen is ontspannen, kalm en happy, door het positieve effect op het zenuwstelsel – wat bijdraagt tot een langere levensduur.

gooi je ramen openAls je snel ademt, adem je kleine volumes in en uit, waardoor (ziekte)kiemen in de onderste helft van je longen kunnen nestelen. Ook ‘stale air’, muffe lucht, blijft achter onderin je longen, als je niet volledig in- en uitademt. Je dag beginnen met een aantal stevige in- en uitademingen helpt je al enorm om dit te voorkomen en je je energieker te laten voelen! Het voelt alsof je je ramen in de lente opengooit na een lange winter, om de muffe lucht te verdrijven en de boel eens flink te laten luchten.

Als je langzaam ademt, adem je ook dieper. Een diepere adem die de longen tot onderaan vult, geeft ook een massage aan de organen in de buik. Als je daar nog een twist (draaiing) aan toevoegt, wring je ook de muffigheid uit je organen… wat dan weer de reden is dat je na een yogales veel moet drinken, om ervoor te zorgen dat alles wat je in je organen en longen hebt opgeruimd en in je bloedbaan terecht is gekomen, er uit kan spoelen.

Oppervlakkig ademen lijdt ook tot zuurstoftekort in je lichaam. Dat geeft verstoringen en disbalans in je bloedcirculatie, spijsvertering en zenuwstelsel. Alles in je lichaam is afhankelijk van zuurstof om te overleven. Een actieve levensstijl verlangt van de longen een bepaalde efficiency – zeker als er veel van je lichaam gevraagd wordt. Duizenden jaar geleden ademden we nog volop. Maar tegenwoordig? We wonen in een stad met vervuilde lucht, verplaatsen ons met een auto, zitten het grootste deel van de tijd, en de meeste tijd zitten we ook nog in een gebouw, oude lucht in te ademen, of de lucht die via de airco komt, of verwarmde lucht.

Emoties hebben overigens ook een negatieve invloed op je adem. Als je je emoties probeert te onderdrukken doe je dat door te stoppen met ademen… Het is waar dat je véél meer gaat voelen als je vrij gaat ademen!

Als je gewoon ademt, adem je zo’n halve liter in en uit. Dat heet je “tidal volume”.
Als je volledig inademt (op een comfortabele manier), kan er nog zo’n 2 liter bij, bovenop die 1/2 liter. Dat heet je “inspiratory reserve volume”.
Als je na een natuurlijke uitademing (van je halve liter) zover als comfortabel mogelijk is uitademt, adem je nog eens anderhalve liter uit. Dat heet je “expiratory reserve volume”.

Er blijft altijd lucht in je longen, ook na de diepste uitademing. Het is zo’n anderhalve liter die altijd in je borstkas verblijft; omdat je borstkas je longen openhoudt, omdat je niet wil dat je longwanden tegen elkaar kleven. Dat heet je “residual volume”.

Als je vergelijkt wat je normale en je maximale ademcapaciteit is (1/2 liter tidal, 2 liter inspiratory reserve, 1 1/2 experatory) kom je op vier liter.
Dat is acht keer meer dan je normale ademvolume! En als je zit, adem je nog minder dan die halve liter, en als je gespannen bent, kom je nog maar op een kwart liter. Kan je je voorstellen hoe energiek je je kan voelen als je volledig zou ademen?

Om hiermee aan de slag te gaan, kan je zelf thuis oefenen. Begin eens met tien rondjes maximaal ademen, in een heel langzaam tempo. Zo vergroot je ook de mogelijkheid van je lichaam om uitwisseling van koolmonoxide en zuurstof te optimaliseren. Als je elke week een paar ademhalingen toevoegt tot je op zo’n 10 minuten volledig ademhalen per dag uitkomt, zal je gezondheid daar beslist positieve gevolgen van ondervinden!

We vinden het verstandiger momenteel geen ademlessen te geven waarbij je met z’n allen in één ruimte krachtig in- en uitademt, maar dat belet ons niet om een online ademles op het programma te zetten: op dinsdagavond om 20.30 kan je voor een echte Breathwork sessie online terecht bij Carla Aspesberger! Boek je plekje via het rooster.

Informatie over ademen uit “A systematic course in the ancient Tantric Techniques of Yoga and Kriya” door Swami Satyananda Saraswati.