Foto Kim GeertsDetox
Het voorjaar staat voor de deur: de detox-hypes vliegen je rond de oren. Wat is detoxen nu eigenlijk? De letterlijke vertaling is ontgiften. Dat kan je met voeding doen, maar ook op andere gebieden in je leven. Als je bijvoorbeeld met wrok rondloopt, kan je jezelf daar ook van ontgiften. We vroegen het aan Kim Geerts, Hatha- en Yin yogadocente bij Yoga Spot, en bezig met de opleiding tot Ayurvedisch Practitioner, hoe zij detox ziet.

 

Wat denk jij bij het woord detox?
Ik denk bij dat woord als eerste aan een voedingsdetox, maar ook zeker aan mentale en digitale detox. Als Ayurveda Practitioner Student zie ik elk persoon als een unieke combinatie van de drie verschillende mind-body types uit de Ayurveda: Vata, Pitta en Kapha. Van daaruit is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een detox die bij jou past. Een sapkuur of vasten is niet voor iedereen geschikt. Deze gedachte vind ik mooi en begrijpelijk.

 

Swan pose yin Butterfly yinIk denk bij detox ook zeker aan yoga. Door yoga oefeningen te doen, gun je je lichaam de tijd om te verteren wat er allemaal is gebeurd. Ik geef yin yoga waar de focus ligt op stretchen van de meridianen en opheffen van blokkades in energiebanen. Dat werkt reinigend. Tijdens een yin les is het onderliggende thema dus vanzelf al vaak detox. Maar nu – met de overgang van winter naar de lente – focus ik me in mijn lessen extra op detoxen. Zo elimineer je vocht en vetten die je tijdens de winter hebt opgeslagen en maak je het lichaam weer schoon voor groei tijdens het lenteseizoen. Geschikte houdingen zijn de ‘butterfly’ en de ‘swan.’ die de galblaas- en levermeridiaan stimuleren.

En er is natuurlijk de digitale detox, daar wil ik zelf ook wat meer aan werken. Ik ga regelmatig naar een training of op retreat. Mijn telefoon moet dan gewoon twee weken uit. Ik ben elke keer verrast hoeveel het met me doet en hoe fijn het is, zo zonder telefoon. Op zulke momenten komen juist gevoelens en emoties omhoog die nog niet verwerkt waren en dat werkt heel reinigend. Het levert me heel veel op. Als ik na twee weken mijn telefoon weer aanzet, merk ik hoeveel energie het me kost en hoe snel ik er weer ingezogen wordt.

Kim yoga-2Hoe vaak detox jij en op welke momenten? Wat doe je dan?
In 2013 kreeg ik de diagnose reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte. Na veel ziekenhuisbezoeken, artsen, zware medicijnen en operaties, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Victoria Hyndman. Zij combineert yoga met Ayurveda en is mijn grote voorbeeld. Ik heb mijn levensstijl en voedingsgewoontes compleet omgegooid. Nu heb ik geen ontstekingen en slik geen medicijnen meer. Ik heb meer dan 10 jaar rechten gestudeerd en beoefend dus ik heb eerst feiten nodig voordat ik ergens in geloof . Door mijn eigen positieve ervaringen kon ik er niet meer omheen en wist ik dat Ayurveda echt werkt, en de “way to go” is voor mij!

Detoxen benader ik daarom vanuit Ayurveda. Vóór de lente (nu!) is een ideale periode om je lichaam te reinigen. Ayurveda kent drie dosha’s: Kapha, Pitta en Vata. In de winter, bouw je veel Kapha op, dit uit zich in slijm, vet en vocht. Het is goed om dit kwijt te raken door een detox die bij jou past. Detoxen kan al betekenen dat je een aantal dagen hetzelfde eet om daarmee je interne vuur (Agni) te stimuleren. Een tiendaagse ‘mung dahl detox’ is een goede keuze voor personen die minder zwaar zijn en heel bewegelijk zijn. Een sapkuur is voor deze types niet zo goed. Meer lichtheid en beweging brengt dit type juist uit balans. Welke kuur je ook doet, dit is je moment. Je reinigt jezelf voor de nieuwe lente, het seizoen van groei.

Voor mij is detoxen met mijn zwangerschap nu niet echt mogelijk, maar ik voel wel dat ik het wil. Zeker nu mijn lichaam zo verandert en ik voor het eerst in mijn leven veel Kapha kwaliteiten ervaar. Daarom maak ik nu milde dingetjes, zoals een shake met gerstegras, kokoswater en havermelk, ik eet veel groene groentes en ik ga naar de sauna.

photo-6

Welke Krya’s (reinigingen) pas je toe in je dagelijkse leven?
Bij het woord krya’s denk ik aan reinigende pranayama’s. Bij pranayama ligt de focus op het reinigen van je nadis (energiebanen). Als je zwanger bent, zijn pranayama’s geen optie. De gedachte is dat je niet moet ingrijpen op de natuurlijke processen die zich in je lichaam en geest afspelen. ‘Mother Devine’ zorgt ervoor dat het goed komt. Wat ik nog wel gebruik is mijn ‘neti pot’ om alle overtollige Kapha te elimineren, want zeker door mijn zwangerschap en met de overgang van de seizoenen, heb ik veel last van slijm in mijn holtes en zit het meer vast. De ‘neti pot’ is dan letterlijk een verademing.

 

Wat wil je nog leren?
Alles, ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig. Als kind was dat al zo. Ik begon met origami, ik deed een typ cursus, paardrijden, hockey, tennis en zat sinds mijn derde op ballet, meteen 6 keer per week. Na de middelbare school raakte ik geïnteresseerd in rechten en heb zelfs 6 jaar als jurist gewerkt inclusief een afgeronde post-doc opleiding. Toen kwam ik in aanraking met fotografie, vervolgens werd ik geraakt door yoga en Ayurveda. Er is zoveel te leren, het houdt eigenlijk niet op. Heerlijk vind ik dat! Tegenwoordig ligt mijn focus op yoga en Ayurveda. Bij yoga leer je om te gaan met de fluctuaties van de geest. Je speelt vooral in op je ‘Subtle Body.’ In Ayurveda doe je dat ook, want de filosofie van yoga wordt daarin ook gevolgd. In Ayurveda kan iedereen uniek zijn. Ik heb geleerd welke kwaliteiten bij de verschillende Dosha’s horen, deze kwaliteiten neem ik waar bij de yogi’s die mijn essen volgen. Als iemand in mijn les bijvoorbeeld te veel lichtheid heeft, kan ik dat bijvoorbeeld zien aan een te open borst, dan is het goed om meer te aarden. Door Ayurveda in mijn lessen toe te passen, probeer ik iedereen te geven wat diegene op dat moment nodig heeft.

 

Wat vind je van alle voedselhypes rondom detoxen?
Ik ben blij dat er meer belangstelling voor gezond eten is. Toen ik nog werkte als jurist bij de bank en aankondigde dat ik ging detoxen kreeg ik vaak reacties als : ‘doe niet zo stom, watje, waar gaat dit over, wil je soms afvallen?’ Door alle hypes rondom voedsel gaat het taboe er een beetje af. Niet alleen yogi’s zijn bezig met detoxen, maar steeds meer mensen beginnen het nut van gezonde voeding in te zien. En ja, daarin slaan sommigen dan wel weer door, maar dat heb je in alles. Dat geldt niet alleen voor detoxen. Ik probeer van de voedselhypes vooral het positieve in te zien. Het gaat uiteindelijk om je goed voelen en daar bewust mee bezig te zijn.

Kim yogahouding danser

Wat wil je nog meer kwijt?
‘The only thing that matters is LOVE!” is mijn motto. Yoga en Ayurveda hebben mij geleerd om van mezelf te houden. Pas van daaruit kun je van anderen houden. Dat heb ik nu zeker zo ervaren!

Verder, voor mocht je het leuk vinden, ik heb net wat Ayurvedische Lente Detox tips gepost op mijn Instagram. Zie Lente Detox. En hou het rooster van Yogaspot in de gaten, want ik ga in september een workshop ‘Introductie in Ayurveda’ verzorgen. Je bent van harte welkom!

Kim geeft tot 26 april Yin yogales op donderdagmiddag, daarna is ze tot half september met zwangerschapsverlof.