Interview met Anna Westerveld over het onderwerp “Creativiteit”.     

 

Anna is van huis uit danseres en actrice. Na haar afstuderen heeft ze in grote commerciële shows gedanst en voor internationale opdrachtgevers zoals Nike gewerkt. Op een gegeven moment miste ze daarin de diepgang en haalde er niet meer zoveel plezier uit. Vorig jaar nam Anna de stap om een langgekoesterde droom waar te maken: ze ging op reis en volgde in India een opleiding tot yogadocente. Vanwege haar creatieve achtergrond, waren we benieuwd hoe Anna over het thema ‘creativiteit’ denkt.

 

Thuiskomen in yoga

??????????

‘Ik dans sinds mijn achtste en ben in Zuid Afrika opgegroeid. Het Engelse schoolsysteem is behoorlijk competitief. Aan het eind van het schooljaar is er voor alles een prijsuitreiking: academisch, sport, cultuur, kunst etc. Vanuit mezelf ben ik behoorlijk competitief en dat schoolsysteem versterkte dat nog eens. Bovendien heb ik dansen als vak gekozen. In de danswereld moet je ervoor willen gaan en jezelf durven neerzetten. Toen kwam ik op de yogaopleiding en voor het eerst in mijn leven voelde ik geen competitie. Ik merkte dat ik daar echt voor mezelf was, een gevoel van thuiskomen. Ik vond rust in mezelf en in het beoefenen van yoga.’

 

Ik heb een multi style opleiding gevolgd, met onder andere hatha, vinyasa en yin. Voor mij was dit fijn, omdat ik al veel yoga had gedaan en verschillende stijlen had beoefend. Ik kan daardoor veel verschillende lessen geven. Als je zo’n brede opleiding hebt gevolgd, is het verstandig om te blijven doorleren. Je moet je eigen nascholing doen. Blijven ontdekken, leren en workshops volgen. Ik vind dat leuk, voor mij was het de perfecte opleiding.’

 

Hoe komen yoga en creativiteit samen?

‘Door uit te leggen en te vertellen. Natuurlijk zijn er vaste houdingen in bepaalde lessen. Dan stop ik mijn creativiteit meer in de uitleg hoe je in een bepaalde houding kunt komen. Als iets niet aanslaat, dan vertel ik het op een andere manier of leg uit waarvoor een asana bedoeld is.

??????????

Vanwege mijn dansachtergrond vind ik het fantastisch om voor vinyasa lessen een nieuwe choreografie te maken. Zo breng ik dans en yoga bij elkaar. Het is leuk om andere manieren te bedenken om in houdingen te komen of overgangen te verzinnen. In een vinyasa les is het belangrijk dat de overgangen tussen de verschillende houdingen soepel zijn. Dat de ademhaling blijft vloeien. Mijn creativiteit helpt om het interessant te houden.

 

Veel klanten waarderen dit. Soms vinden ze het lastig. Ik doe het dan in een rustig tempo voor. Wat voor mij logisch is, vanwege mijn dansachtergrond, kan niet iedereen meteen oppikken. Ik krijg vaak terug dat het fijne lessen zijn. Dat het juist leuk is om de vinyasa op een andere manier te doen en nieuwe dingen te leren.”

 

Wat heb je nodig om creatief te zijn?
‘Na India ben ik in mijn eigen kracht gaan staan en heel open geworden. Ik voel me sterk in wie ik ben en wat ik wil. Ik durf me beter uit te spreken, waardoor er ook meer naar me toe komt. Mijn creativiteit stopt, als ik heel erg in mijn hoofd ga zitten. Dan ga ik nadenken, waarom ik iets eigenlijk doe, en vraag ik me af of anderen het misschien wel raar vinden. Maar creativiteit brengt me veel verder, dan deze beperkende gedachten.’

 

‘In een les zeg ik wel eens wat verkeerds, waardoor het niet lekker vloeit. Dan kun je twee dingen doen; onzeker worden, of je realiseren dat iedereen zich wel eens verspreekt. Het is niet het ergste in de wereld. Als je kunt relativeren wanneer er iets mis gaat, dan hoeft het geen blokkade te zijn om een creatieve les te geven.’

 

Kan iedereen creatief zijn?
‘Ik vind zeker dat iedereen creativiteit in zich heeft. Iedereen kan dansen, zingen of yoga doen. Het gaat erom dat je ervoor durft te gaan. Gewoon ergens beginnen en kijken waar je uitkomt. Als je een perfect plaatje nastreeft, stagneert alles. Je kunt creativiteit oproepen, door iets gewoon te doen, of door momenten te creëren waarop je rustig om je heen kijkt. Dan zie ik je vaak hoeveel creativiteit er om je heen is. Dat kunnen mooie bloemen zijn, of iemand die langs fiets die hardop aan het zingen is.’

 

Kun je in yoga meer je creativiteit kwijt dan bij het dansen?
‘Het is anders. Bij yoga hoef ik er niet zo over na te denken. Tijdens mijn lessen gebeurt het gewoon. Ik volg mijn intuïtie, dat vind ik juist het mooie.

 

image7Bij het dansen werd mij altijd verteld wat ik moest doen door de choreograaf. Ik was uitvoerend en stond in dienst van het grotere geheel. Ik deed veel commercieel werk, dus moest op de derde tel op die plek staan. Als ik daar niet was, dan had ik een groot probleem. Daar kon ik weinig creativiteit in kwijt. Als ik eenmaal aan het dansen was wel, maar ik moest altijd precies de pasjes doen die door de choreograaf waren bedacht.

 

Tijdens het acteren speel ik een rol. Dat vind ik fantastisch, maar dat is niet Anna. Als ik yogales geef, dan ben ik mezelf in mijn puurste vorm. Het geeft mij ongelofelijk veel voldoening dat ik zoveel mag geven en zoveel terug krijg. Dansen en acteren doe ik nog steeds, maar het is niet meer mijn hoofdfocus, dat is yoga!

 

Anna geeft tot half augustus hatha- en yin les op dinsdag en donderdag. In september gaat ze fysiotherapie studeren, en geeft ze alleen nog een yin les op woensdagavond.