Mindfulness is een veel gebruikt begrip sinds een jaar of 10. Veel mensen volg(d)en een zogeheten MBSR training: een 8 weekse training in Mindfulness bij een gecertificeerde docent. Zo ook Natalie. Account Manager bij een grote IT dienstverlener, Karma yogini bij Yoga Spot en fanatiek yoga liefhebster volgde deze cursus in het voorjaar. Yoga Spot interviewde haar over haar ervaringen.

natalie3Met welke verwachtingen begon je aan de cursus? Welk beeld had je over Mindfulness?
Eerlijk gezegd ging ik, op aanraden van Margriet, redelijk zonder verwachtingen de cursus in. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten en was nog niet heel erg bekend met mindfulness. Wat ik wel wist was dat mindfulness gericht is op het verplaatsen van de aandacht op wat er op dat moment gebeurt met het idee om het geestelijk, en op termijn ook lichamelijk, welzijn te bevorderen. Om deze redden was ik ondanks het gebrek aan verwachtingen wel heel erg nieuwsgierig naar de (positieve) effecten die de cursus op mijn dagelijks leven, handelingen en mijn zelfbeeld en humeur zouden hebben.

 

Nu dat je de training hebt gevolgd, hoe zie je dat nu? Is er iets veranderd aan dat beeld?
Ik ging er redelijk open in maar wat ik niet had verwacht van de cursus is dat het zo’n grote investering in mijn dagelijks leven zou zijn, ik dacht dat het voornamelijk beperkt zou zijn tot de meditaties maar eigenlijk neem je het bewustzijn en de elementen van mindfulness mee in je dag en is het veel ingrijpender dan ik zelf van tevoren had verwacht.

Wat was de reden voor jou om deel te nemen aan de training?
Eigenlijk was dat dezelfde reden als de reden die ik had om te beginnen met yoga, ik had het gevoel dat ik steeds verder bij mijn eigen zelf weg aan het bewegen was en niet mijn eigen leven aan het leiden was. In het verleden, en nu nog steeds, heb ik enorm geworsteld met mijn zelfbeeld en met het idee van hoe mijn leven er eigenlijk uit zou moeten zien. Met de realisatie dat dat eigenlijk een hele ongezonde manier van leven was heb ik het roer drastisch omgegooid en ervoor te kiezen echt weer voor mijzelf te gaan leven, met mindfulness als een logisch klinkende volgende stap.

Je volgt de training samen met anderen in een groep. Een belangrijk onderdeel van de training is het uitwisselen van ervaringen. Hoe beleefde jij dat? Zat daar voor jou een meerwaarde in?
Zeker wel! Zo’n mindfulness training is een redelijk confronterend proces en wanneer je in een groep met anderen en in een open sfeer de ervaringen kan uitwisselen voel je je wat minder ‘alleen’ in deze confrontaties. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen interpretaties en
struggles maar uiteindelijk ervaar je grotendeels hetzelfde. Fijn was wel dat ik een groep met super lieve en open mensen had die elkaar ook echt wilden steunen in dit proces.

natalie4Kan je je een oefening herinneren die je veel heeft gebracht? Vertel…..
Een oefening en realisatie die ik nog steeds regelmatig noem is dat wij standaardhandelingen probeerden herkennen die wij deden en niet per se iets waardevols toevoegden aan ons dagelijks leven of die wij op de automatische piloot deden. Ik dwong mijzelf bijvoorbeeld elke dag een afslag te nemen op de weg terug van werk waardoor ik in ongeveer 300 meter 3 rijstroken moest oversteken op de snelweg in de spits. Veel te stressvol voor mij na een dag werken maar ik vond dat ik dat moest doen omdat ‘ik het maar moest kunnen’. Nou ik kon het wel, maar ik neem nu mooi een afslag later en ben nog sneller thuis ook! Dit soort patronen herken ik nu meer en sneller en probeer ook te kijken hoe ik ze om kan draaien.

Melissa, erkend Mindfulness trainer en Yin yoga docente bij Yoga Spot, geeft de training. Kan je iets vertellen over hoe zij het doet? Wat zijn haar kwaliteiten?
Melissa creëert een hele veilige omgeving waarin je volledig jezelf kan en durft te zijn. Ze neemt heel rustig de tijd voor alle ervaringen en verhalen met soms als gevolg dat de training af en toe iets uit liep, maar hier haalden wij zelf alleen maar meer uit en hebben wij geen enkele keer vervelend gevonden. Melissa is mijns inziens een hele betrokken, bekwame en rustgevende docent met een oog voor de omgang met haar studenten.

Nu je enige maanden geleden de training hebt afgesloten. Hoe kijk je erop terug? Wat heeft het je gebracht? Zijn er dingen die je nu anders doet? Kan je een voorbeeld geven?
Naast de grotere en duidelijke veranderingen zoals het niet meer nemen van die ene afslag of niet meer volgens bepaalde zelfopgelegde ‘schema’s’ handelingen uit te voeren zijn het vooral de kleine dingen die zijn veranderd. Ik ben veel minder hard voor mezelf, ik kan mezelf vertellen dat ‘goed genoeg’ soms ‘perfect genoeg’ is en ik zeg makkelijker nee als ik het gevoel heb dat dit de juiste keuze is. De mindfulness training heeft een enorm positieve impact op mijn dagelijks leven en geest gehad en ik denk dat ik er nog voor lange tijd (of misschien wel voor altijd) baat bij zal hebben dat ik de keuze heb gemaakt om het te doen.

Wat zou je mensen willen zeggen die nog twijfelen of de training iets voor hen is?
Ik zou me vooral afvragen waar die twijfel vandaan komt. Ben je bang dat je niet de tijd kan investeren? Misschien is het dan beter om het op een ander moment te doen als je die tijd wel hebt. Weet je niet zeker wat het jou kan brengen of dat het wel iets voor je is? Ga het dan vooral gewoon doen, er is zo veel positiefs om te halen in mindfulness. Haal je er niet uit wat je er eigenlijk uit wilt halen kom je vast iets tegen waar je eerder niet bij stil had gestaan. En als je denkt dat je niet zo vaak en lang stil kan zitten? Dan is mindfulness al helemaal iets voor jou! Het antonym van twijfel is vertrouwen, vertrouw er maar op dat mindfulness iets heel moois aan jouw leven toe zal voegen.

natalie1natalie2Heb je nog tips of adviezen voor mensen die gaan deelnemen aan de training?
Wees vooral heel lief voor jezelf. Mindfulness in het algemeen en vooral het mediteren kan heel confronterend zijn en soms heb je je dag gewoon niet en kan je niet stil zitten en is je buurman aan het boren en ben je eigenlijk moe en je rechter teennagel doet zeer en je moet nog boodschappen doen en eigenlijk ben je helemaal klaar met dat mediteren, maar dat is oke. Niet elke dag is de beste dag van je leven en niet elke meditatie gaat perfect, het gaat in mindfulness meer om het creëren van bewustzijn dan het zijn van de perfecte zen student. Tot slot, probeer er ook echt plezier in het hebben. Ze zeggen altijd dat wanneer je plezier hebt in wat   je doet, de effectiviteit vertienvoudigt.
Dit is voor mindfulness niet anders,
wees er speels mee!