Go with the flow

Breakfast in bedHet klinkt zo lekker en idyliisch hé, go with the flow. Alsof alles ineens makkelijk wordt. In mijn ‘go with the flow’ fantasie is het prachtig weer, is er nooit iemand ziek als we wakker worden, dat doen we overigens in een zonovergoten kamer terwijl de kaboutertjes al een kop thee en een gesmeerd beschuitje op ’t nachtkastje hebben gezet, wat je vervolgens (zonder in je bed te kruimelen of je te verslikken) op eet. Er stoot niemand z’n teen, iedereen heeft een goed humeur, je hoeft tegen niemand te zeggen dat ie moet opschieten, het huis is opgeruimd en iedereen heeft vóór vertrek z’n ontbijtboel in de vaatwasser geparkeerd.

Tot zover de fantasie! Verder dan deze ochtendfantasie kom ik nooit, want de werkelijkheid ziet er bedroevend anders uit. Je tikt de wekker vijf keer af, moet dan haasten en de kinderen die je 25 minuten te laat hebt wakker gemaakt ook, natuurlijk is er een gymschoen kwijt en heeft de kat op ’t kleed gekotst en in het beste geval ligt alle hagelslag op ’t aanrecht en niet op de grond.

Maar toch. Het moet mogelijk zijn om in de flow te leven, ook als  niet alles gaat zoals je wil! Go with the flow is eigenlijk niet anders dan het leven nemen voor wat het is. En daar zit ‘m de crux! We willen eigenlijk altijd iets anders dan wat we hebben. Reclame campagnes spelen daar handig op in: wat je nu hebt is niet goed genoeg, je moet de laatste telefoon, auto, naar de geweldigste vakantiebestemming…

gras

Het gras bij de buurman lijkt altijd groener dan dat bij jezelf. Dat komt meestal omdat je je eigen gras niet goed verzorgd hebt. En misschien heeft je buurman wel kunstgras of graszoden of ligt ie elke dag met ’n nagelschaartje z’n sprietjes te knippen en zingt ie voor z’n gras. Alle inspanning die die buurman voor z’n groene gras doet zie je niet – je ziet alleen maar dat ’t groener is dan bij jezelf. Tijd om beter voor jouw gras te gaan zorgen!

Go with the flow is blij zijn met wat je hebt. Dat je gras hebt. Of het nou verdord is of niet, je hebt gras!

Ik hoor je ook nog denken “ja leuk, tevreden zijn met wat je hebt, maar dan kom ik toch nooit verder?”. Die vraag heb ik ook meermalen aan mijn eigen docenten gesteld. “Ja, en als je nou een enge ziekte krijgt, moet je dat ook maar accepteren dan en niks aan doen? Of als het oorlog wordt, moet je dat ook maar gewoon accepteren?”, of, “mag je dan ook niet meer ambitieus zijn?”.

Go with the flow is niet hetzelfde als lethargisch voor je uit staren, fatalistisch worden of als een slachtoffer alles over je heen laten komen. Het is blijmoedig accepteren wat er gebeurt en werken met dát materiaal. Niet een ziekte ontkennen of negeren of wegduwen. Het komt op je pad. Doe wat goed is; misschien is rust voldoende, misschien moet je onderzoeken wat ’t beste voor je is. Misschien moet je geopereerd en een chemokuur. Wat het ook is – accepteer het. En ga van daaruit verder. Je kan het wel wegduwen, maar dan komt het via de achterdeur weer binnen.

be the flowWe zijn zo gebrand op positieve ervaringen en willen de negatieve dingen niet zien, maar het zijn twee zijden van dezelfde medaille – het leven bestaat uit positieve en negatieve ervaringen. Geniet van de positieve en leer van de negatieve! En geef de negatieve ervaringen geen voeding. Dat zou je met onkruid ook niet doen (als je meer wil lezen over deze metafoor lees dan dit artikel eens).

Hoe weet je wat je wilt? Hoe voel je je ook alleen gelukkig? Hoe maak je goede keuzes? Hoe ben je een goede vriend en ouder? Deze vragen stonden achterop een FLOW magazine uit 2017. Wat een goede vragen! Ze hadden er nog meer. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet, want hij is niet meer te koop. Deze vragen – en de eerlijke antwoorden – helpen je om meer zelfkennis op te doen!

  • tegen welke beslissing zie je op?
  • wat maakt jou een goede vriend(in)?
  • wat ontroert je?
  • welke opmerking heeft je onlangs of lang geleden geraakt?
  • beschrijf jezelf eens in drie woorden
  • hoe zou iemand anders jou in drie zinnen beschrijven
  • welke keuze heeft je leven veranderd?
  • wanneer ben je gelukkig?
  • waarvan lig je ’s nachts wakker?
  • waarover twijfel je?
  • waar zou je meer tijd aan willen besteden?
  • durf je minder te plannen zodat er meer tijd overblijft?

Ik hoop dat deze vragen je inspireren om meer bij je zelf te komen, en je leven te sturen vanuit de situatie waarin je je nu bevindt!

 

Veel liefs

Margriet

(met dank aan een FLOW Magazine uit 2017)