Meditatie en mindfulness worden steeds vaker aangedragen als de oplossing op al onze problemen. Stress, ziekte, lekke band… overal is wel een meditatie voor! Er is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor hoe nuttig ze zijn. Toch is het een mysterieus onderwerp voor velen. Wat is meditatie nou precies, en wat is mindfulness? Wat heb ik er echt aan en hoe werkt het? Welke soort past bij mij? En hoe begin ik?
Uiteindelijk gaat meditatie over het dagelijkse leven met steeds meer wijsheid en compassie te navigeren, vooral wanneer we moeilijke situaties en obstakels tegenkomen.
In de cursus van 4 bijeenkomsten gaan we de diepte in en naar binnen om te ontdekken wat wijsheid voor jou betekent, waar je het in jezelf kunt vinden, hoe je het kunt ontwikkelen en hoe meditatie jouw leven kan verrijken.
De volgende thema’s zullen tijdens de 4 bijeenkomsten aan bod komen:
1: Meditatie 101.
Wat, waarom, hoe? Werken met de inhoud van ons hoofd. Cultiveren van concentratie, mind intelligentie.
De meeste mensen belanden bij meditatie via yoga, mindfulness (inclusief medische instellingen) of Boeddhisme. In deze sessie kijken we naar de oorsprong, kenmerken en verschillen van deze 3 stromingen. In alle gevallen gaat het over een manier van de mind trainen door concentratie op te bouwen. Maar waarom zijn de mind en concentratie zo belangrijk? Wat gebeurt er nou eigenlijk in de mind, dat we er zo snel in de knoop mee raken? Hoe ontwikkelen we de mind tot een partner, waar we goed mee samen kunnen werken? En hoe helpt meditatie hierbij? We maken kennis met inzichtsmeditatie en leren de twee belangrijkste technieken.
2. Gevoelens.
Wat zijn sensaties en emoties? Werken met reacties, patronen en schaduw. Cultiveren van compassie, emotionele intelligentie.
We zijn goed geboren en willen goed doen en gelukkig zijn, maar toch staan dingen vaak in de weg. Desondanks onze moeite is er toch ontevredenheid en lijden. Hoe gebeurt dit en waarom? Waarom zijn acceptatie en tevredenheid – naar onszelf, naar anderen – soms zo moeilijk om te vinden? Door op gevoelens te gaan letten leren we onze eigen triggers herkennen, die wijzen naar een aspect van jezelf dat je niet accepteert (schaduw). In plaats van hier inhoudelijk op in te gaan leren we om een stapje terug te nemen en te observeren. Hiermee bouw je kennis en wijsheid op. We leren meditatie technieken om in het moment met moeilijke gevoelens om te gaan, en vriendelijkheid naar onszelf en anderen te ontwikkelen.
3. Zelf.
Wie ben ‘ik’? Wat doe ik ermee? Werken met (non)identificatie, ideeën over de zelf. Cultiveren van ‘de getuige’, psychologische intelligentie.
‘Wherever you go, there you are’. Je identiteit en de dingen die je gelooft over jezelf vormen je werkelijkheid. Vaak gaan we hier enthousiast mee aan de slag om de ‘zelf’ te fixen- kijk naar de ‘self-help’ industrie. In deze sessie nemen we weer een stap terug om te kijken naar wat de zelf nou eigenlijk is. Wie ben ‘ik’? Waar baseer ik mijn kennis en geloftes over mijzelf op? Is het mogelijk om je niet met jezelf te identificeren? Hoe dan? Wat blijft er over? We leren meditatie technieken om de zelf te onderzoeken en de rol van getuige te nemen.
4. Bewustzijn.
Hoe bewust ben ik? Wat is mijn doel? Werken met niveaus van bewustzijn. Cultiveren van een bredere, holistische blik, spirituele intelligentie.
Ieder levend wezen heeft bewustzijn, maar toch is het bewustzijn nog een groot mysterie voor de wetenschap. We kijken naar wat we weten over bewustzijn, vormen van bewustzijn en verschillende theorieën hierover, zoals universeel en collectief bewustzijn. We gaan op onderzoek naar wat bewustzijn voor jou betekent, hoe je het ervaart en welke richting je ermee op wilt. We leren technieken om direct met het bewustzijn te werken om meer tijd in bewuste staten door te brengen.
Over Sasha:
Ik ben een Brits/Servisch/Nederlandse yoga- en meditatie docente. Ik ben al lange tijd met Boeddhisme bezig en yoga is voor mij daar een belangrijke aanvulling op. Het houdt ons aanwezig en geaard, werkt transformerend en is ook nog eens enorm mooie bron van beoefening! Ik deed in 2013 mijn Hatha en Restorative teacher training in India. Daarna heb ik enkele jaren op verschillende yoga scholen, ashrams en meditatie centra in Azie geleefd en gewerkt, terwijl ik mijn studie en beoefening voortzette. In juli 2015 kwam ik terug naar Amsterdam en deed de Yin teacher training. Mijn focus is altijd om door middel van nauwkeurige aandacht (in het lichaam) de werkelijkheid te doorzien. Mijn lessen hebben daarom een sterk meditatieve focus, met nadruk op het in stilte naar binnen keren en blijven observeren, wat er ook gebeurt.
DATA:
4 bijeenkomsten op:
zaterdag 20 mei
zaterdag 3 juni
zaterdag 10 juni
zondag 18 juni
TIJD: 14:00 -16:30 u
PRIJS: € 100,-
Docent: Sasha Trifkovic