Yogalerares Trix van Hest: “Ik geloof dat het hebben van een zuivere intentie van nature in iedereen zit; in mij en ook in jou”

Oktober is uitgeroepen tot Karma-maand bij Yoga Spot. Naast het steunen van een goed doel door onze Tony’s Chocolonely actie, gaan we dieper in op het onderwerp. Zo hebben we yogadocente Trix van Hest een aantal vragen gesteld over karma.  Want wat betekent karma voor haar, gelooft ze er überhaupt in? 

Wat betekent Karma voor jou?
“De diepere betekenis van ‘karma’ werd me pas echt duidelijk tijdens een boeddhistische retraite. Karma speelt een belangrijke rol in het boeddhisme en hindoeïsme. Er werd uitgelegd dat karma de wet van oorzaak en gevolg is. Dit betekent dat alles wat je doet (actie) een oorzaak vormt, die op een later tijdstip een gevolg ofwel een reactie heeft. Of ik daarin geloof? Het leek me meteen heel logisch. Het is een simpele natuurwet: actie = reactie. ‘Wie zaait, zal oogsten’ nietwaar? Als je iedere dag je hamstrings stretcht, worden ze langer. Als je iedere dag tegen je partner zegt hoe lief je hem of haar vindt, heeft dat een bepaalde uitwerking. Als je iedere dag bewust positieve gedachten denkt, ga je dat uitstralen. Karma betekent letterlijk ‘handeling’ die je verricht met je lichaam, spraak en geest. Die kunnen ook negatief zijn. Door al die acties plant je zaadjes in elke cel van je lichaam en geest die rijpen tot ervaringen: positief of negatief.”

De bedoeling die achter ons handelen zit (het hebben van zuivere intentie) wordt vaak als belangrijkste factor gezien, omdat deze in feite het karma bepaalt. Ga jij bewust met dit gegeven om in je dagelijkse leven?
“Ja, dat probeer ik wel zoveel mogelijk te doen. Ik geloof overigens dat het hebben van een zuivere intentie van nature in iedereen zit: in mij en ook in jou. Echter, door het snelle leven van alledag, opgebouwde stress, onverwerkte emoties, hebben we patronen ontwikkeld die ons ver van ons bewust-zijn houden. Hoeveel denken en doen we niet op de bekende automatische piloot? Ik heb ook wel eens een periode dat ik me geleefd voel en dan ben ik niet altijd bewust bezig met de intentie van elke handeling. Toch vertrouw ik erop dat van nature -en daarmee bedoel ik dus vanuit onze Bron en niet ons Ego- we zuiver doen, spreken en denken. Bewuste bekrachtiging is al een eerste stap. Na elke yogales of meditatie eindig ik altijd met: ‘Zet voor jezelf een intentie neer voor de volgende dag of dit moment’.”

Karma en Yoga. In welk(e) opzichten hebben deze met elkaar te maken voor jou?
“De eerste keer dat ik met karma yoga in aanraking kwam weet ik nog goed. Het was één van mijn eerste stilteretraites in eigen land. Op het programma stonden voor mij bekende yogavormen en meditatietechnieken. Alleen karma yoga kende ik niet. ‘Leuk’, dacht ik, ‘weer iets nieuws!’ Ik was nog niet zo lang met yoga en meditatie bezig. Ik vond het wel opvallend dat karma yoga direct na ontbijt, lunch en diner was ingeroosterd. Met een volle buik yoga-en? Ik vond het maar vreemd. De volgende dag na het ontbijt werd het me duidelijk… Karma yoga was niets anders dan corvee! Of wat eerbiediger vertaald met ‘onzelfzuchtig handelen’. Naast corvee kon je ook in de tuin werken: onkruid wieden. Het verbaasde me hoe zeer mijn ego gehecht was aan het resultaat: ik moest het hele straatje alléén hebben gedaan in een half uur (wat echt onmogelijk was). Daardoor ging ik héél snel werken en verloor ik het doel ‘onkruid wieden’ totaal uit het oog. Gaande de week veranderde dit. Onkruid wieden werd onkruid wieden. Al was het maar om één tegeltje heen. Karma yoga is de weg van onbaatzuchtig handelen. Het gaat om de handeling zelf, zonder gehecht te zijn aan de handeling, zonder begeerte naar het resultaat of succes. Dat heb ik toen wel geleerd. Je reinigt hiermee jezelf en je dient de gemeenschap, zonder je ego in je daden toe te laten.”

Karma wordt ook vaak gerelateerd aan reïncarnatie. Geloof jij hier in?
“Ja, ik geloof dat de ziel een hele lange weg aflegt. Niet alleen in mensen terugkeert, ook in dieren en bomen. Zoals al eerder gezegd: positieve gedachten resulteren in positieve handelingen. De zaadjes die we planten in dit leven gaan met ons mee naar een volgend leven. Die gaan dus niet verloren. Dit kan ook een motivator voor je zijn om in dit leven zo goed mogelijk te handelen in lichaam, spraak en geest.”

Wil je verder nog iets kwijt over karma met betrekking tot yoga?
“Wat misschien wel leuk om te vertellen is dat de term karma yoga uit de Bhagavadgita komt. In de Bhagavadgita werden actievere yogavormen beschreven voor het dagelijks leven. Deze drie vormen zijn: jnana (de weg van de intuïtieve kennis), bhakti (de weg van de mystiek en devotie) en karma yoga. Deze laatste vorm was vernieuwend. Het plaatste yoga volop in het dagelijks leven. Dat was in die tijd revolutionair. En hoe vaak doe je nu nog iets voor een ander zonder dat je er iets voor terug verwacht?”

Ben je benieuwd wanneer Trix weer bij ons lesgeeft? Neem dan een kijkje op www.yogaspot.nl/rooster