October is de tijd waarin Vata vaak uit balans is. 

Ik hoor je denken – huh, vata? Watta?

In de Ayurveda (zusterwetenschap van Yoga) werken ze naast de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ether, met drie doshas ofwel constituties: Kapha, Pitta en Vata. Wij zijn allemaal een samenstelling van deze drie dosha’s: bijna niemand is of helemaal Kapha, of helemaal Pitta, of helemaal Vata: een combinatie van deze drie komt vaker voor.

Kapha (spreek uit: kaffa) representeert het Aarde en Water element. De kwaliteiten zijn zwaar, vochtig en warm.

Pitta representeert het Vuur en water element: in het kort je spijsverteringsvuur en energiehuishouding, het verwerken van ervaringen. De kwaliteiten zijn heet, licht, intens en scherp.

Vata representeert het lucht en ether element: alles wat in beweging is. Gewrichten, bloed, adem, je mind. De kwaliteiten zijn licht, droog en koud, ruw en veranderlijk.

De herfst is een periode waarin veel verandering plaatsvindt. De zwoele zomerdagen maken plaats voor stormachtige momenten met regen en veel wind, waardoor ook de verkleurende bladeren van de bomen worden gerukt. Al deze beweging en verandering kan er voor zorgen dat je jezelf vermoeider voelt, dat het lijkt alsof het ook waait in je mind en je minder cool & collected bent dan normaal. Klinkt bekend? Lees dan verder!

Het lucht element wordt aangewakkerd door het vuur-element en wordt in balans gebracht door het aarde element. Kies ervoor om aardende oefeningen te doen en balancerende yogahoudingen. Voed jezelf met eten dat voedend werkt en uit de aarde komt: zoete aardappel, pompoen, stoofschotels bijvoorbeeld. Courgettesoep is ook ideaal voedsel om vata disbalans te verminderen. Vermijd rauw voedsel zoals fruit en groenten maar maak bijvoorbeeld appelmoes en gekookte of in de oven gebakken wortelgroenten. Drink lekkere warme drankjes en doe daar verwarmende kruiden in zoals kaneel, zwarte peper, gember en kardemom. Ook vettige voeding (olie, avocado’s, noten) werken vata verlagend. Smeer jezelf bijvoorbeeld ’s morgens vóór de douche eens in met sesamolie: heerlijk voor je huid en werkt enorm goed tegen een vata-high!

Restorative en yin yoga zijn heerlijke yogalessen als je merkt dat je een vol hoofd en een vermoeid lichaam hebt.

Wat heel goed helpt: doe alles wat je doet langzaam en met aandacht. Je zal merken dat je disbalans vermindert als je er een beetje rekening mee houdt!

Veel liefs,
Margriet