sarva-bhūtastham ātmānam / sarva-bhūtāni cātmani
īkshate yogayuktātmā / sarvatra samadarśanah
De ware yogi ziet de aanwezigheid van het goddelijke in elk levend wezen – Bhagavad Gita VI.29

Lilian van Dam

Yin, Yin/Yang, Vinyasa en Hatha Yoga docent

Biografie:
In 2001 neemt Lilian vakantie van haar hectische bestaan als video-editor bij een nieuwsprogramma van een commerciële TV zender. Ze heeft al tijden een krantenartikel in de la liggen over een klooster in het Zuiden van Thailand waar westerlingen een tiendaagse meditatie cursus kunnen volgen onder leiding van Thaise monniken. Na het lezen van de backpackers cult-roman ‘The Beach’ van Alex Garland neemt ze het definitieve besluit: eerst leren mediteren en daarna de witte stranden van Thailand bezoeken.

De meditatie vorm heet Vipassana. Ook wordt er elke ochtend yoga gegeven. Het worden de meest zware en toch meest prachtige tien dagen van haar leven. ’s Nachts slaapt ze een paar uur op een stenen bed met een houten hoofdkussen en overdag wordt er dertien uur gemediteerd. De Vipassana geeft haar het diepe inzicht dat alle wijsheid en kennis van binnen zit en ’s ochtends na de yoga, bij het opkomen van de zon, heeft ze een plotseling en blijvend besef van de kostbaarheid van het leven.

Twee jaar later voltooit ze in India haar eerste Yoga teacher training en haar eerste yoga lessen geeft ze in het Thaise klooster. Na een geleidelijke transitie geeft Lilian in 2009 haar werk bij de televisie op om zich volledig aan de yoga studie en lessen te wijden. Inmiddels is ze geschoold in Hatha, Yin, Ashtanga en Vinyasa yoga (Jivamukti), en blijft ze zich verdiepen, bijvoorbeeld door jaarlijks haar Jivamukti yoga leraren in New York te bezoeken en klassieke teksten te bestuderen in Ananda ashram (NY).

Ook is Lilian een serieuze student van meditatieve vocale Indiase klassieke muziek (Dhrupad) en geeft zij in haar eigen studio “de Yogasalon” hier privé- en groepsles in. De muzikaliteit van Lilian komt ook tot uiting in haar yoga lessen. De muziek afspeellijsten worden met veel zorg samengesteld en er is een goede kans dat Lilian tijdens de les mantra’s zingt met gitaar of harmonium. Je bent altijd welkom om mee te zingen!

Favoriete asana:
Virasana of de helden pose.

Waarom doe je deze asana graag / wat brengt hij jou?
Op deze foto zie je de yin versie van de ‘helden houding’. Het heeft jaren geduurd voordat ik me hierin comfortabel voelde, maar het is nu mijn favoriete meditatie pose. Mijn zitbotten staan in goede verbinding met de aarde en mijn rug blijft als vanzelf recht waardoor de energie makkelijk naar het topje van mijn hoofd stroomt en ik me verbonden voel met zowel aarde als hemel. Ik ben alert en aanwezig. Wat ook fijn is: deze houding kun je elk moment van de dag beoefenen, juist ook na de maaltijd, want Virasana heeft een goed effect op de spijsvertering.