Intuïtief eten: vind de wijsheid in je eigen lichaam
Auteur: Mirjam van de Kamp van Meyin

 

Er zijn ontelbaar veel meningen over wat we zouden moeten eten om gezond te zijn. De één pleit voor paleo, de ander voor vegan of koolhydraatarm. We lezen allerlei dieetboeken om die ene oplossing te vinden om blijvend af te vallen, of om dat ene voedingspatroon te vinden waardoor we bruisen van energie en gezond oud worden. Maar wat als de antwoorden die we zoeken niet te vinden zijn in boeken of bij externe experts? Wat als alle antwoorden al in onszelf besloten liggen?

 

Intuïtief eten is een methode die je helpt om weer contact te maken met de wijsheid die in jouw lichaam aanwezig is. Ieder mens is namelijk uniek, en wat werkt voor de één, hoeft niet te werken voor een ander. Jijzelf bent de grootste expert over je lijf, je fysieke behoeftes en het voedsel waarop jouw lichaam goed reageert. Je lichaam communiceert dit aan je via allerlei voelbare sensaties. Soms zijn we alleen vergeten hoe we de signalen van ons lichaam kunnen horen. Of we horen de signalen wel maar durven er niet naar te handelen, omdat we de adviezen en eetregels die onze omgeving ons voorhoudt niet durven loslaten.

 

De mogelijkheid om sensaties in je lichaam te voelen heet ‘interoceptief bewustzijn’. Het is een heel belangrijk onderdeel van intuïtief eten. Intuïtief eten helpt je om je te verbinden met de wijsheid in je lichaam door:
1. Het interoceptief bewustzijn te vergroten, waardoor je gevoeliger wordt voor de signalen van je lichaam.
2. De barrières weg te nemen die ervoor zorgen dat je niet op de signalen van je lichaam reageert.

Sommige mensen zijn zo druk dat ze niet eens meer voelen dat ze moe zijn. Als deze mensen hun interoceptief bewustzijn vergroten, zullen ze de signalen van hun lichaam oppikken en voelen dat hun lijf aangeeft dat het moe is en rust nodig heeft. Vervolgens komt de keuze om naar de signalen te luisteren of ze te negeren: ga je slapen, of moet er eerst nog een deadline gehaald worden waardoor je besluit niet naar bed te gaan? Intuïtief eten brengt je niet alleen meer in contact met je lijf, maar helpt je ook om de behoeftes van je lichaam te honoreren. Zodat je je lichaam niet alleen kan geven wat het nodig heeft, maar ook meer kan genieten van eten. Jezelf voeden is een daad van liefde. Iets dat je doet vanuit zachtheid en zorgzaamheid voor jezelf. En ook gezond eten mag lekker zijn! Laat alle strengheid voor jezelf dus varen, en begin jouw reis als intuïtieve eter. Je verdient het!

 

Verder kennismaken met intuïtief eten? Meld je aan voor de workshop op 24 september! De workshop wordt gecombineerd met yin yoga, omdat ook yoga een uitstekende manier is om het interoceptief bewustzijn te vergroten.

Je boekt de workshop op www.yogaspot.nl/workshops-events