Iedere maand zetten we één van onze docenten in de schijnwerpers. Deze week interviewden we Cleo Kwaaitaal voor je over het onderwerp `go with the flow´.

 

Waar denk je aan bij ‘go with the flow?’
‘In mijn lessen leg ik eerst de techniek uit: hoe je moet je liggen en welke spieren je moet gebruiken. Als leerlingen eenmaal in de juiste houding in beweging komen, dan kan ik zeggen: laat het los, gebruik je ademhaling en go with the flow. Zie het als een bootje dat op de rivier vaart. Mijn rol is om het bootje af en toe bij te sturen en ervoor te zorgen dat het niet tegen de kant botst.’

Hoe kom je zelf in een flow?
Cleo in de bergen
‘Als het lukt om mijn dagelijkse zorgen los te laten. Al die lijstjes met daarop wat ik nog moet doen, zoals boodschappen doen, koken en de administratie. Ik vind het best moeilijk om in het dagelijkse leven mijn flow te behouden. Op vakantie, na een paar dagen wandelen in de bergen, vind ik mezelf weer terug. Alle ruis is dan weg. Tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden brengt mij ook in een flow. Datzelfde gevoel heb ik als ik les geef. Ik ben dan aan het observeren en kan anderen helpen. Lesgeven past goed bij mij, het geeft mij een bepaalde rust.’

Wat wil je overbrengen in je lessen?
‘Ik hoop dat als een leerling de deur uitstapt er iets is blijven hangen. Bijvoorbeeld, als ik mijn tas op til, kan ik mijn schouder wat lager houden waardoor ik beter de beweging kan maken. Tijdens de pilates lessen bouw je natuurlijk kracht op, maar ik vind het vooral belangrijk dat leerlingen snappen waarom ze iets doen. Met andere woorden: gezond lichaamsbewustzijn ontwikkelen dat je kunt toepassen in je dagelijks leven.’

‘Omdat je tijdens pilates zo bezig bent met je lijf, vinden veel leerlingen mijn lessen rustgevend. Na afloop hoor ik vaak: goh, ik ben weer helemaal vrij in mijn hoofd. Je komt meer uit je hoofd en bent je meer bewust van je lichaam. Pilates is eigenlijk een wandeling door je lichaam. Dat kan een flow geven, waardoor je de rest van de dag lichter tegemoet kan treden. Als ik les heb gegeven, dan voel ik me tien keer beter dan daarvoor. Ik voel letterlijk ruimte.’

Wat kom je tegen bij het vinden of verliezen van je flow?
‘Negatieve gedachten, soms angst en twijfel. Niet heel groot, maar toch dat ik het voel. Dan moet ik mezelf een halt toeroepen en analyseren: waarom ben ik nu zenuwachtig, wat is er aan de hand, is dit nodig? Het is meestal iets uit mijn (dans)verleden, wat nu niet meer toepasbaar is. Ik benader het rationeel en kan het daardoor loslaten. Ik gooi het letterlijk over mijn schouder. Toen ik nog danste ben ik heel vaak naar beneden gehaald. Ik kan nu tegen mezelf zeggen, het is onterecht wat me destijds is aangedaan. Dat was toen, deze gevoelens passen niet bij hoe het nu is. Ik kan bij mezelf blijven en mijn eigen flow weer opzoeken. Dan voel ik letterlijk, ik maak me druk om niets.’

Cleo klassiek ballet‘Tussen mijn twaalfde en negentiende heb ik fulltime een klassieke dansopleiding gedaan. Ik voel me nog steeds danseres, daar ben ik zo in getraind. Na mijn opleiding heb ik 4 jaar in Israël in een klassiek gezelschap gedanst en vervolgens ben ik in een modern gezelschap terecht gekomen. Klassieke dans was voor mij te veeleisend. Ik was op zoek naar mezelf en naar een andere manier om mezelf uit te drukken. In de moderne dans vond ik de ontspanning in mijn eigen lichaam. De overstap naar moderne dans heeft mijn leven een andere richting gegeven: ik kon mijn eigen kracht ontwikkelen en ben me zekerder gaan voelen.’

Wil je nog iets kwijt?
‘Ik gun het iedereen om zijn of haar eigen flow te vinden. Zelf ben ik te lang in de klassieke danswereld blijven hangen. Ik heb daar veel dingen aangeleerd, die niet gezond en natuurlijk waren. Dat heb ik later allemaal weer moeten afleren, dat is lastig en complex. Als je iets vindt dat bij je past, ga er dan voor, laat het niet te lang liggen. Stap in het bootje en kijk om je heen. Misschien ontdek je net buiten je comfort zone iets dat heel goed bij je past.’

Cleo mooie foto portretCleo geeft pilates les op woensdagavond om 17.45, vrijdagochtend 8.15 en zaterdagochtend om 8.45. Cleo heeft in 2016 ook al eens een interview gegeven; dat lees je hier. Wil je nog meer over haar weten? Je vindt meer informatie over Cleo op haar persoonlijke profielpagina!