Interview met Cleo Kwaaitaal over Genoeg.
Deze maand vragen we Cleo, onze pilates docente, het hemd van haar lijf over het onderwerp van de maand.

“Wat is genoeg?” Daarmee verwijzen we naar het gevoel altijd maar meer te moeten kunnen, meer te willen hebben en meer te willen zijn.

Cleo, in hoeverre herken jij jezelf in dat gevoel? Waarin uit zich dat? (zijn er bepaalde acties of gedachtes?)
“Dit is zeker een herkenbaar gevoel! Het altijd maar beter willen zijn in wat je doet – en twijfelen aan dat wat je hebt gedaan… daarin kom ik mezelf regelmatig tegen.

Cleo klassiek ballet

Tijdens mijn opleiding tot klassieke danseres aan het conservatorium werd ik op jonge leeftijd al dagelijks geconfronteerd met andere jonge danseressen uit mijn klas die hun been net iets hoger kregen, langer op balance konden staan, meer pirouettes konden draaien, een betere rol kregen of mooiere gestrekte voeten hadden. Kortom een constante situatie van vergelijken. Waarbij  het zo belangrijk was om te realiseren dat je uniek bent, dat het goed genoeg is hoe jij bent, niet altijd gelijk aan of beter hoeft te zijn als een ander.

De druk was groot en dat overschaduwde nog wel eens het ontspannen dansen en het genieten. Die uitdagingen overwinnen daarentegen gaf mij elke keer weer geweldige voldoening.”

 

 

Op welke manier ga je met dat gevoel van ‘meer, sneller, beter’ om?
Cleo moderne dans
“Tijdens mijn carrière heb ik mij van het klassieke ‘harnas’ ontdaan –ja, zo voelde het- door na 3 jaar mijn baan bij het klassieke Israelisch Nationaal Ballet op te zeggen. Ik ben teruggegaan naar Nederland om andere dansvormen te onderzoeken.

Al snel lukte het me om met choreografen samen te werken aan projecten die dichter bij me stonden. Ik kon zo meer van mijn persoonlijkheid kwijt op het toneel. Eindelijk een gevoel van uniciteit! Dat was heel waardevol en heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.”

Wat helpt jou om te relativeren?
“Net als iedereen heb ik momenten dat ik me toch weer laat verleiden om mezelf te vergelijken met iemand anders. Ik vind mezelf terug door fysiek actief te worden, als een soort mantra. Pilates, dansen, rennen en andere sporten geven me rust en zelfvertrouwen.”

Zijn er momenten waarop je volledig tevreden kan zijn met hoe het nu is? Welke momenten zijn dit?
“Lesgeven is bevredigend. Het overdragen van mijn idee over wat beweging met je kan doen en zien dat de vonk overslaat. Het is een wederkerig proces dat me een tevreden mens maakt.”

Komt het streven naar perfectionisme ook tot uiting in je eigen Pilates beoefening?
“Jazeker, ik kan bewegingen eindeloos herhalen of analyseren voor mezelf om de essentie te vinden. Tot vermoeiends aan toe… Er is niets mooiers dan de zoektocht naar de perfecte beweging.”

“All that is important is this one moment in movement. Make the moment important, vital, and worth living. Do not let it slip away unnoticed and unused.” 
― Martha Graham

Cleo Jumping

Foto’s: Shira Koopman