Stress, prikkels, ontspanning en Yoga Nidra.  

We moeten steeds meer en hebben steeds minder tijd. We zoeken naar instant oplossingen voor stress, waarbij fabrikanten van pilletjes en drankjes goede zaken doen. Maar of dat nu echt helpt?


ontspannen in gras vierkantWat zeker helpt is even tijd nemen voor jezelf. Even op een bankje zitten in
het park en naar de grassprieten kijken. Zonder telefoon of andere afleiding, anders helpt ’t weer niet. Ons brein wordt de hele dag belast met prikkels. Vroeger zaten we na een lange dag hard werken een half uur rustig op de fiets of in de file. Nu bellen, appen en instagrammen we elkaar helemaal suf, ook onderweg, onder werktijd, en lijkt ’t of we geen bliepje van onze telefoons voorbij kunnen laten gaan zonder te reageren.

Er komen ook steeds meer prikkels binnen; waar je vroeger één brief van een vriend op wereldreis ontving, kan je hem, zijn foto’s en belevenissen van dag tot dag volgen.

Is dat winst? Ik weet het niet.

We weten meer van elkaar, en we houden contact surfenmet meer bekenden dan vroeger, omdat je na een vakantie, training of gesprekje in de trein zó levenslang geconnect kan zijn via Facebook. Alleen, is het kwalitiatief hoogwaardig? We lezen alleen de leuke, opvallende dingen op de sociale media, en laten we de minder benoemenswaardige situaties achterwege.

Zo ontstaat het oppervlakkige beeld dat al die mensen (waarvan je vroeger niet wekelijks zou weten wat ze doen) een super leuk leven hebben.

Uiteindelijk hebben we minder contact dan ooit. Door de sociale media denken we contact te houden, maar wanneer zag je voor ’t laatst je vrienden’ live’? Op de treinstations is iedereen verdiept in z’n eigen mobiele device, niemand maakt meer een praatje. En deze contact verarming doet ons geen goed. Achter een prachtige Facebookpagina kan een doodongelukkige ziel zitten die niet weet waar ze haar verhaal kan vertellen en het ook niet meer durft, omdat alles er zo leuk en gezellig uit ziet dat ze de schaduwzijde niet meer deelt.

De reactie op de telefoon wordt gegeven vanuit de “flight, fight or freeze mode”– het stresscentrum van onze hersenen. We denken vaak niet eens meer na of we een bericht op dat moment wel willen ontvangen; onbewust hebben we de telefoon al in de hand en kijken we.

mobiele telefoon

We worden niet alleen tijdens werk geprikkeld, maar ook onderweg naar huis, en daarna ook thuis – vaak heb je tot laat op de avond je tablet, computer of televisie nog aan, en je telefoon gaat mee naar bed. Natuurlijk, als je wekker, maar de straling van je scherm en het licht dat ’t uitstraalt plus de impulsen zorgen dat je niet ontspant, tot je je ogen dicht doet om te slapen. En dan begint het.

 

Je’ mind’, het deel van je bewustzijn waar gedachten en associaties ontstaan, is de hele dag bezig gehouden. Maar die generator heeft ook tijd nodig om te processen. Soms kan je daardoor niet slapen, en soms krijg je er wilde dromen van. Als je dat al weet, want je onderbewustzijn deelt niet zoveel met je bewustzijn – zeker niet als er continue prikkels zijn. Een burnout of stress ligt op de loer als je niet regelmatig zorgt voor ontspanning. Maar hoe kan je nu ´instant´ ontspanning krijgen, met maximaal effect, in korte tijd?

Wat fantastisch helpt, is Yoga Nidra. Yoga Nidra is een yoga vorm waarbij je geen moeilijke houdingen aanneemt. Een uur Yoga Nidra staat gelijk aan de benefits van vier uur slaap. Je kan slaap niet vervangen door Yoga Nidra, maar de benefits van diepe ontspanning van je lichaam en onderbewustzijn zorgen ervoor dat je belastbaarheid toeneemt en je weer wat relaxter wordt. Dus zeker tijdens een drukke periode op je werk, is het aan te raden jezelf hiermee te verwennen.

yoga nidra liggenHet fijne van Yoga Nidra is dat je niets hoeft te doen, alleen maar ontspannen te liggen. Het kan dus ook in je lunch pauze op je werk, of terwijl je op het strand ligt.

Een Yoga Nidra begint met ontspannen liggen, en een body scan waarbij je bewust de genoemde lichaamsdelen ontspant. Daarna wordt aandacht gegeven aan ademhaling, waarna aandacht gevestigd wordt op emoties en visualisaties. Na een half uur tot drie kwartier sta je weer fit en met een opgeruimde bovenkamer buiten.

Wil je er meer over weten? Lees dan de informatie op onze website. Je kan  ’t ook eens proberen;  Yoga Nidra wordt in onze studio wekelijks aangeboden, en we geven ook workshops op locatie. Laatst gaven we ook een interview voor NRC Next over Yoga Nidra, vind hier het artikel.

Hier vind je een korte proef versie van elf minuten. Als je merkt dat ’t je goed doet, ben je van harte welkom om de lange versie in onze studio te komen volgen!