Ruimte maken voor jezelf, wat is dat?

Kan jij ruimte maken voor jezelf?

Durf jij helemaal jezelf zijn of houd je je in voor een ander? Kan je heel goed een ander ruimte geven, maar neem je je eigen ruimte niet in?

Ken je jezelf? Vertrouw je jezelf?

Durf je je ware ik te ontdekken? Gun je jezelf die ruimte? Of durf je jezelf niet te zijn?

Ruimte maken voor jezelf, hoe doe je dat?

Geef jezelf toestemming.

Toestemming om te zijn. Geef jezelf de toestemming om je eigen intuïtie en wijsheid te vertrouwen. Overstelp jezelf niet met een overvloed aan informatie. Geef jezelf alleen maar die informatie die je nodig hebt, niet meer. Laat het overtollige gaan, laat los.

Vind je eigen innerlijke kracht. Geef jezelf tijd om deze te vinden. Omarm de kracht die je binnenin jezelf vindt. Laat niemand je innerlijke kracht afnemen. Deze kracht vind je door naar binnen te keren. Yoga, wandelen en meditatie helpen je daarbij.

Vind je eigen waarden en normen. Zijn ze van jou, of heb je ze gekregen? Kijk of ze nog bij je passen. Soms is het tijd ze bij te stellen.

Maak voor jezelf een veilige ruimte om ook te durven falen. Van iets wat niet lukt leer je veel. Help jezelf met vriendelijkheid en zachtheid. Geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt, ook tegenstrijdige of ongemakkelijke gevoelens. Behandel jezelf zoals je degene behandelt die jou het liefst is van alle mensen op de wereld.

Oordeel niet over hoe je je voelt, maar laat het zoals het is.

Geef jezelf ruimte om je eigen oplossingen te bedenken. Die zijn misschien wel anders dan wat anderen zouden doen of wat anderen je adviseren, maar ze passen wel beter bij je. Geef jezelf altijd ruimte, tijd en aandacht cadeau.

Accepteer het leven als een geschenk. Het is alleen hier en nu, op dit moment. En realiseer je dat het eindig is. Als je leven volgende maand voorbij zou zijn, wat zou je dan zeker nog willen doen? Stel dat niet uit. Volg je eigen hart.

moooiRuimte voor de ander

En wat met de ander? Pas wanneer je deze bovenstaande voor jezelf kan toepassen, kan je ook ruimte maken voor de ander. Soms is het net omgekeerd, kunnen we de ander wel ruimte gunnen zichzelf te zijn, maar blijft onze eigen ik hierdoor in de kou staan…


Herken jij jezelf hierin? Durf jij jezelf ruimte geven? En wat met de ander?

Wees lief voor jezelf.. en voor de ander. Iedereen heeft zijn eigen pad te bewandelen. Als je jezelf ruimte geeft, komt je geluk dichterbij.

Nee zeggen

Ruimte maken voor jezelf is ook nee durven zeggen. Tegen de verjaardag van je schoonmoeder of een kennis waar je eigenlijk geen zin in hebt. Om datgene dat goed is voor jóu te doen. En vind je dat egoïstisch? Wij vinden het heel normaal dat je goed voor jezelf zorgt. Dag na dag worden wij als yogadocenten bewonderd. Dat we onze eigen keuzes maken. Dat we leven zoals wij dat willen. Reizen als wij daar zin in hebben of als we vinden dat we inspiratie nodig hebben. Zijn wij egoïstisch? Meestal horen we dat we tot de liefste mensen behoren die je kent. Dat kunnen we omdat we heel goed voor onszelf zorgen. Dus als je een voorbeeld wil nemen; maak dan ruimte voor jezelf…

Liefs
Margriet

008

 

Met dank aan de Happinez van mei 2015