Beginnen met mediteren. 


Deze eenvoudige meditatietechnieken zijn ontworpen om je de basis van het mediteren te leren. Deze meditatie instructies zijn bedoeld om je alle informatie te geven die je nodig hebt om te beginnen met mediteren. In feite kan je na het lezen van deze instructies mediteren! Het duurt slechts een paar minuten om het te begrijpen en daarna kan je het zelf proberen.

Creëer een ruimte om te mediteren
Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt en waar je comfortabel kunt zitten. Elimineer alle bronnen van lawaai en afleiding.

Ga zitten
Het is verstandig om niet te gaan liggen terwijl je mediteert. Het is dan veel te makkelijk om in slaap te vallen als je probeert te mediteren, Ga zitten met een rechte rug. Op deze manier stel je jezelf in staat om geest beter te richten. Je hoeft niet in kleermakerszit op de vloer te gaan zitten, maar je moet er wel voor zorgen dat je comfortabel zit. Je moet ervoor zorgen dat je jezelf op geen enkele fystieke manier belast.

Hoe lang?
Haal een paar keer diep adem, terwijl je je afsluit van je omgeving. Streef naar 20 minuten. Als meditatie nieuw voor je is, kan 20 minuten lang zijn, maar probeer het. Beloof jezelf dat je stil blijft zitten en dat je niet stopt voordat de 20 minuten om zijn. Tegen het einde van de meditatie zul je je veel meer ontspannen voelen dan toen je begon.

Observeer je ademhaling
Sluit je ogen en let op je ademhaling. Probeer niet om je ademhaling te controleren. Volg gewoon hoe de adem in en uit je lichaam stroomt door het rijzen en dalen van je buikwand te observeren. Dit is de enige taak voor de komende 20 minuten. Probeer je gedachten niet te stoppen. Je mag ze best opmerken, maar laat je er niet door meevoeren. Het is echt onvermijdelijk dat er gedachten opkomen gedurende een sessie. Je hebt er 40.000 per dag, maar probeer ze er te laten zijn zonder erin mee te gaan. Elke keer dat je merkt dat je gedachten afdwalen breng je je aandacht terug naar je ademhaling. In en uit, in en uit.

Herhalen van een mantra
Als alternatief voor het focussen op je ademhaling kan je ervoor kiezen om je te richten op een “mantra”. Een mantra is een woord of zin die je in gedachten herhaalt. Denk bijvoorbeeld aan een woord als “ontspan” of een zin zoals “ik ben stil”. Denk aan iets dat je eenvoudig kunt herhalen en dat een rustgevende werking op je heeft. Herhaal de mantra langzaam en rustig in je hoofd en als je merkt dat je afgeleid wordt door andere gedachten, breng je je gedachten gewoon weer terug naar de mantra. Forceer het concentreren o de mantra niet, maar herhaal het op een rustige manier.

Advies voor afdwalende gedachten
Het is volkomen normaal dat je gedachten afdwalen tijdens de meditatie. Je bent een mens, geen robot en je moet oefenen voordat je in staat bent om je gedachten echt naar de achtergrond te kunnen laten verdwijnen.

Het beëindigen van een meditatie
Wanneer je meditatie voorbij is sta dan niet direct op. Adem eerst wat dieper door, open je ogen en word je bewust van je omgeving. Beweeg wat met je vingers, handen en rug, rek je even uit voordat je opstaat. Doe rustig aan om je lichaam en geest geleidelijk terug te laten keren naar een normale toestand.

Hoe vaak moet je mediteren?
Hier zijn natuurlijk geen strikte richtlijnen voor, maar als je begint met mediteren is het verstandig om één keer per dag 20 minuten te mediteren. Je zal snel ervaren dat je meer concentratie en stilte vindt tijdens het mediteren. Lukt het niet iedere dag? Bedenk dan dat uiteindelijk iedere minuut meditatie beter is dan niets!

Wil je het graag leren maar vind je het lastig om te beginnen?
Bij Yoga Spot bieden we 24 september een workshop Meditatie aan, en de cursus Meditatie en Mindfulness begint op 29 oktober..

Bron: http://www.mindfulnezz.nl/meditatie-oefeningen/73-eenvoudige-meditatie-technieken