Masja vertelt over de cursus Basics of Yoga: “De cursus is ook geschikt voor mensen die meer willen weten over de yogafilosofie. De fysieke houdingen zijn namelijk slechts het topje van de yoga-ijsberg.”

 

Masja Ninck Blok houdt ervan om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen richting een gezonder, evenwichtiger en daarmee gelukkiger leven. Ze vindt het belangrijk om een veilige sfeer te creëren en mensen op een speelse manier uit te dagen, zowel geestelijk als fysiek, maar altijd binnen hun eigen grenzen. Masja geeft vanaf 17 september de cursus Basics of Yoga. Wij stelden haar een aantal vragen over deze cursus.

Masja, voor wie is de cursus Basics of Yoga eigenlijk geschikt?

“De cursus is voor iedereen die een goede foundation wil leggen voor de yoga. Deze basiscursus kan ook gevolgd worden door mensen die nog nooit aan yoga hebben gedaan. De deelnemers worden stap voor stap wegwijs gemaakt in de meest voorkomende houdingen en verschillende stijlen. Zodat men na de workshop het lesrooster begrijpt en doelgericht een les kan kiezen. Ook is de cursus geschikt voor mensen die meer willen weten over de yogafilosofie. De fysieke houdingen zijn namelijk slechts het topje van de yoga-ijsberg. Dus ook voor mensen die al langere tijd yoga beoefenen en verdieping zoeken, is deze cursus interessant. Overigens kan het ook heel goed dat je op het einde van de cursus veilig in de hoofdstand staat, dus zo ‘basis’ is deze cursus ook weer niet.”

Wat houdt alignment in?
“Simpel gezegd zorg je door een goede alignment dat je geen risico loopt voor blessures en dat je het beste uit de houdingen kunt halen; fysiek, geestelijk en energetisch. In de cursus leer je jouw alignment te checken en de houdingen zo nodig aan te passen aan jouw lichaam.”

Er wordt tijdens de workshop ook aandacht besteed aan pranayama en meditatie. Welke voordelen haalt de leerling uit het beoefenen van pranayama en meditatie?
“‘Prana’ betekent letterlijk adem of levensenergie. ‘Yama’ betekent controleren. Pranayama zijn ademhalingstechnieken waarmee je je levensenergie kunt beïnvloeden. Zo kun je met de één meer rust en balans creëren, en wek je met een ander juist energie op. Lange en diepe ademhalingen helpen je zowel op de mat als erbuiten om je meer ontspannen te voelen. Meditatie is een belangrijk onderdeel van yoga in z’n algehele vorm. Het is een training om in het moment te zijn. Volgens verschillende oosterse stromingen kan het ‘in het moment zijn’ ons bevrijden van lijden en zelfs volledige verlichting brengen. De fysieke yogales is een meditatie in beweging. Met wat achtergrond en tools, kun je je yogales dus niet alleen als een fysieke beoefening gebruiken, maar ook als training voor je geest.”

Welke reacties krijg je na de cursus van leerlingen die hebben deelgenomen?

“Mensen zijn over het algemeen erg enthousiast, en voelen zich zeker en veilig om door te gaan met yoga. Hieronder de reacties van Claudia, Mette en Lisa.”

Claudia: “Het was fijn om informatie te krijgen over de filosofie achter yoga en daarna te oefenen. Het was ook na de les nog lekker lang nagenieten van de ontspanning en na een paar lessen kon ik ook al merken dat ik soepeler werd. Masja begeleidt de les goed en rustig. Ik ga door met yoga en bij Yoga Spot; fijne lessen in een prettige omgeving!”

Mette: “Ik vond het een fijne combinatie van theorie en oefeningen. Ik vond Masja erg prettig, ze geeft veel ruimte voor ieders persoonlijke behoeften en kunnen, en geeft met veel aandacht en maatwerk les. Door het thema per les, het zetten van de eigen intentie en de gesprekken, kon ik mijn intentie en mind-set ook na de cursus vasthouden.”

Lisa: “Wat de cursus me het meest gebracht heeft? Misschien wel de ontspannen sfeer waardoor ik nooit het gevoel had dat ik iets ‘niet goed deed’, dat maakt het makkelijker om te leren. Naar mijn idee heb ik veel geleerd in best weinig tijd, de cursus vloog steeds voorbij! Na de lessen voelde ik me licht en blij. Het was fijn om te merken dat je ook op een basisniveau meteen ‘profijt’ hebt, ook de rest van de dag nog.”

Hier vind je meer informatie over de cursus “Basics of Yoga`. Je kan je via de link ook aanmelden.