Stuk geschreven door yogi en vrijwilliger Marjan Spijkers: ‘geven is ontvangen’

De maand oktober staat bij Yoga Spot in teken van Karma. Een mooi moment om yogi Marjan Spijkers te vragen een stuk te schrijven over haar ervaringen omtrent vrijwilligerswerk.

‘Ik ben niet zo’n type voor achter de Geraniums…’

Ik ben Marjan Spijkers, onlangs 73 jaar geworden en een van de oudste yogi’s van Yoga Spot. Door omstandigheden moest ik vroegtijdig afscheid nemen van mijn werkzame leven als hulpverlener. Vanaf die tijd heb ik me ingezet als vrijwilliger. Ik was en ben niet zo’n type voor achter de geraniums en bovendien wilde ik me nuttig maken en op mijn manier mijn steentje bijdragen aan de maatschappij en het goede doel.

KARMA, de wet van oorzaak en gevolg
Ik geloof in slogans, zoals:
– Wie goed doet, goed ontmoet.
– Geven is ontvangen.
– Leven en handelen vanuit je hart.

Wereldwinkel
Tien jaar heb ik met veel plezier gewerkt in een Wereldwinkel, waar ik mooie en eerlijke producten uit derdewereldlanden mocht in- en verkopen. Omdat ik zelf ook een paar reizen door Azië en Midden-Amerika had gemaakt en met eigen ogen had gezien met hoeveel liefde, geduld en creativiteit de producten daar werden gemaakt, kon ik het verhaal  achter het product ook aan de klanten doorgeven. Het gaat om eerlijke handel, niet gemaakt door kinderhandjes of onder andere erbarmelijke omstandigheden.

Taalcoach
Daarna heb ik me ingezet als taalcoach voor anderstaligen, om hen te ondersteunen tijdens hun inburgering met name in het oefenen van de Nederlandse taal. Het wederzijds delen van onze eigen culturele achtergronden was voor hen, maar ook voor mezelf heel leerzaam. Het waren mooie en dierbare ontmoetingen en met sommigen van hen heb ik nog af en toe contact.

marjan-spijkers2Woonzorgcentrum in Buitenveldert
Sinds 3 jaar werk ik met heel veel plezier in een Woonzorgcentrum in Buitenveldert, waar ik eens in twee weken tweedehands spullen verkoop. Het betreft ‘items’, die grotendeels gedoneerd worden door nabestaanden van overleden bewoners, maar ook het personeel, bezoekers en mijn eigen vriendenkring brengen spullen in. De opbrengst gaat naar de activiteitenbegeleiding, zodat zij weer wat extra’s kunnen organiseren voor de bewoners. Er wordt al zoveel bezuinigd in de zorg.

Ik ben me ervan bewust, dat het niet alleen om de verkoop gaat, maar voor een aantal bewoners ben ik ook een praatpaal en ik luister graag naar hun levensverhalen. Beetje moe, maar altijd heel voldaan en dankbaar verlaat ik het zorgcentrum.

Vrijwilligers zijn hard nodig!
Ik heb dit artikel met veel plezier geschreven en wie weet, inspireer ik anderen ook om zich in te zetten als vrijwilliger. Ze zijn hard nodig en je krijgt er veel voor terug!

Namasté,
Marjan