Iedere maand zetten we één van onze docenten in de spotlights. Deze maand interviewen we Margriet voor je. Margriet is de oprichter van Yoga Spot. Ze geeft les in Hatha, Yin, Restorative en Yoga Nidra.

Het onderwerp van deze nieuwsbrief was nog wel spannend: we dachten dat het “belastbaarheid” zou zijn, maar uiteindelijk werd het “Veerkracht”. Hieronder lees je het resultaat.

Veerkracht is iets dat je nodig hebt om flexibel in het leven te staan. Waarom is het slecht om je veerkracht te verliezen?
‘Ik merk dat steeds meer mensen niet zijn opgewassen tegen stress. Je veerkracht neemt steeds verder af als je langdurig veel stress hebt ervaren.

Er kunnen diverse oorzaken van stress zijn. Een belangrijke oorzaak van stress is dat je controle wilt houden over iets waarover geen controle te houden is. Ook zijn er mensen die stress genereren om zaken voor elkaar te krijgen. Zo kan chronische stress ontstaan, met allerlei lichamelijke reacties en verstoringen in je hormoonhuishouding als gevolg. Op een gegeven moment gaat dan je flexibiliteit en daarmee je veerkracht verloren.

003 (11)Ik heb zelf vier keer een burn-out gehad. Dat is niet iets om trots op te zijn. Mijn elastiek zo uitgerekt, dat ik weinig fysieke en mentale veerkracht meer over heb. Dat is best lastig. We gaan met oud en nieuw vijf dagen met 20 mensen in een huisje doorbrengen. Eigenlijk zou ik liever 10 dagen een Vipassana meditatie retreat volgen, daar kom ik meer van bij. Dat is voor mijn familie en vrienden niet leuk, maar ik kan niet goed meer zo lang zo veel mensen om me heen hebben. Na een uur praten ben ik oververhit en uitgeput. Daarna heb ik weer een uur nodig om bij te komen. En als je met 20 mensen bent, wil iedereen met iedereen kletsen en is er maar weinig ruimte voor stilte om in bij te komen. Ik moet mezelf echt afzonderen om bij te tanken. Dat vinden sommige mensen raar. Ik vind het zelf ook niet altijd leuk maar het alternatief is dat ik over m’n grenzen ga.

Tot op een zekere hoogte heb ik het geaccepteerd. Ik weet wat mijn beperkingen zijn en daarmee kan ik leven. Toch wil ik nog steeds aan de verwachtingen van anderen voldoen. Als ik iets leuk vind, ga ik ervoor met tomeloze energie en inzet. Dat wordt vaak verward met flexibiliteit, maar dat klopt niet helemaal in mijn geval. Ik wil de dingen op mijn manier doen op het moment dat het mij uitkomt. Ik vind het moeilijk als andere mensen een ander werk- en beslistempo hebben dan ik als we samen een project doen. Waarschijnlijk heeft dit mede mijn burn-outs veroorzaakt.’

Veerkracht terugvinden
‘Ik wilde altijd al iets doen met de kennis en ervaring van mijn eigen burn-outs. Het waren telkens opnieuw perioden waarin ik me onbehoorlijk slecht voelde en het soms uitzichtloos voelde. Hoe kwam ik er in, en hoe kwam ik er weer uit? Het leek of mijn leven het lopen was op de rand van een jampotje. Als ik goed uitkijk waar ik loop kan ik balanceren op de rand. Maar als ik van het uitzicht geniet of even niet oplet, val ik er weer in. En dan weer eruit… Anderen wil ik graag behoeden voor dezelfde valkuilen.

Afgelopen zomer heb ik een Restorative opleiding afgerond. Mijn afstudeeropdracht was burn-out en stress preventie. Voor deze opdracht heb ik interviews gehouden en lessen gegeven aan mensen met met burn-out klachten. Toen hoorde ik dat Yogaspot docent Carla Aspesberger ook met het thema burn-out aan de slag wilde. Carla en ik zijn bij elkaar gaan zitten en samen hebben we het Phoenix Burnout Programma ontwikkeld. Het is onze eigen creatie, vanuit onze eigen ervaring en met de ervaringen van andere mensen met een burnout. Met het Phoenix Burnout Programma willen we bereiken dat mensen hun veerkracht terugvinden.’

Bewustwording en nieuw gedrag
‘Om duurzaam te herstellen van een burn-out is het nodig om je gedrag te veranderen. Uit eigen ervaring en ook uit wetenschappelijk onderzoek komt voort dat het 66 dagen (ongeveer 8 weken) kost om oude patronen los te laten en nieuw gedrag aan te leren. Maar mensen met burn-out klachten zijn vaak overprikkeld, waardoor je niet veel kunt leren en opnemen. Het is al snel te veel.

In het programma komen we elke donderdag anderhalf uur als groep bij elkaar. We wisselen dan ervaringen uit, doen yoga en ademhalingsoefeningen. Volgens ons zijn dat de peilers voor fysiek en mentaal herstel. Daarnaast ontvangen de deelnemers op de andere dagen regelmatig een geluidsfragment, meditatie of overweging. Je kunt zelf kiezen wat je ermee doet. Het zijn korte opdrachtjes, die je helpen om meer bewustzijn te ontwikkelen op je gedrag. Verder is er om de week een creatieve bijeenkomst. Wat we dan gaan doen, komt van de deelnemers zelf. We kiezen ervoor om aan te bieden wat ze leuk vonden voordat ze uitvielen, waar ze energie van kregen. Daar gaan we mee aan de slag.’

Veerkracht behouden
Mijn eigen veerkracht behoud ik door regelmatig even gas terug te nemen. Een oud Chinees gezegde luidt “laat regelmatig wat hooi van je vork vallen”.

Dat vind ik een leuke uitspraak. Voor mij gaat een goed advies samen met humor. Dat geeft ruimte en inzicht. Ik verzamel mooie plaatjes en mooie spreuken, die me ruimte geven en een glimlach ontlokken. Ik lees graag inspirerende teksten en mediteer op wat me raakt in het dagelijks leven, zodat ik er ook wat van leer. Door één dag in de week niet te werken, krijg ik ruimte. Als ik twee dagen in de week niet werk, ontstaan ook creativiteit. Ik wil toewerken naar drie dagen per week niet werken, zodat ik ook weer tijd krijg voor m’n hobbies. Dat is m’n streven voor 2019!

Margriet geeft op maandag om 11.30 en donderdag 9.30 uur Hatha yogales. Als ze energie genoeg heeft valt ze graag in als de vaste docenten afwezig zijn. Houd het rooster in de gaten als je een keer een les van haar wil volgen!