lente en hout

lente

Lente behoort tot het element Hout. De lente staat voor opkomen, groeien en in beweging zetten. “Jonge yang” is actief en de beweging is naar boven en naar buiten. Dit kun je allemaal duidelijk zien in de natuur: de planten beginnen te groeien, krokussen en sneeuwklokjes springen de grond uit en aan de bomen vormen zich nieuwe knoppen.

Groen is de kleur die bij de lente hoort, eigenlijk vanzelfsprekend. De kleur groen heeft een helende werking. Denk bijvoorbeeld aan lekker wandelen of fietsen in de natuur, je creativiteit ontwikkelt en hoe heerlijk ontspannend kan dat zijn!

 De Lever (yin) en de galblaas (yang) zijn de twee organen die bij het element Hout horen. De Lever is verantwoordelijk voor de vrije stroom van energie (Qi).

wandeling citroenenDe smaak die bij het element hoort is zuur. Zuur ontspant de lever. Dit kun je toepassen door in de ochtend op je nuchtere maag een glas lauw-warm water te nemen met citroensap. Dit is een goede manier om je lever te zuiveren, waardoor de energie weer vrij kan stromen. Het zuiveren doe je niet alleen met je lichaam – denk ook aan de grote voorjaarsschoonmaak (zuiveren) van je huis!

Emoties die bij de element hout horen zijn woede, frustratie of boosheid, daadkracht.

Naast de lever en galblaas spelen de pezen en ogen ook een rol in het element Hout.

Wind is de klimaatfactor die bij het element hoort.

Als er verstoring (blokkade) is van de energie, de Qi, dan raken mensen sneller gefrustreerd of boos, hebben last van stijfheid of krijgen last van de ogen.

Als je dus voorjaarskriebels krijgt, laat ze maar komen, dat hoort bij de lente!

Een lekker recept voor bij de Lente: Omelet!

Omelet voor ontbijt? Het is een recept voor de lente!

Omelet met verse Kruiden (Glutenvrij)foto omelet

Ingrediënten

  • Hout element: scheutje azijn
  • Vuur element: verse basilicum, hoeveelheid naar smaak
  • een paar blaadjes verse salie
  • Aarde element:  3 eieren
  • 1 el roomboter
  • Metaal element: een paar takjes verse dille
  • verse bieslook, hoeveelheid naar smaak
  • verse gember, stukje van 2 cm
  • ½ bakje tuinkers
  • Water element: snufje zeezout

Schil en rasp de gember. Snij alle kruiden klein. Klop de eieren met een garde en voeg de kleingesneden kruiden, de geraspte gember, het zout en de azijn toe. Verhit de roomboter en giet het eimengsel in de koekenpan. Bak de omelet aan beide kanten. Maak het gerecht nog voedzamer door het te serveren met restjes rijst.

Effect op het lichaam:

Voedzaam voor Milt en Maag. Versterkt Jing. Minder geschikt bij wind-ziektes (zoals verwarring).

Leuk weetje:

In de 14e eeuw was bekend dat dille de steen in de blaas breekt. Dille was (is) goed tegen het woelen in de buik en helpt tegen een zwakke spijsvertering. Volgens de westerse geneeskunde bevat dille de aromastof carvon. Carvon bevordert de doorbloeding van de darmwand. Darmgassen kunnen beter worden geresorbeerd en uit de darm worden verwijderd. Dille heeft een verwarmende thermische werking. Goed te gebruiken bij Milt Qi deficiëntie,damp en kou van de Maag.

( uit het boek Ontbijt JE Fit van Jutta Koehler)

Lees meer over olie voor de lente, citroen olie op de site van Amaragd.nl