Lahma over authenticiteit

lahma1Lahma geeft sinds enkele maanden les bij Yoga Spot, eerst als invalster, maar zo een aanwinst wilde we niet laten lopen toen er vaste lessen vrij kwamen. Daarom geeft zij sinds een aantal weken iedere zaterdag om 11:45 u Vinyasa en iedere donderdag om 20:30 u Restorative yoga (totdat Sasha weer terug is).

We interviewden haar over authenticiteit…. Ze verteld over hoe zij authenticiteit probeert uit te dragen, in haar eigen leven en in haar lessen en over een bijzondere ontmoeting met Osho….

Wat betekent authenticiteit voor jou?
Authenticiteit zie ik als de verbinding met mezelf, met datgene wat absoluut waar is, echt is. Authentiek zijn betekent voor mij het leven volledig te omarmen, mezelf te laten zien in mijn kracht en schoonheid, in mijn kwetsbaarheid en boosheid.

Authenticiteit is óók toegeven wanneer ik niet helemaal eerlijk ben geweest, het laten zien als ik me schaam of me onzeker voel. Ik hoef mezelf niet mooier voor te doen dan ik me op dat moment voel.

En ja, voelen hoe pijnlijk het is als ik toch weer een escape route heb genomen, andermans verwachtingen heb vervuld omdat ik niet het lef had om koste wat kost mijn waarheid te leven.

…..een stemmetje in mezelf protesteert, luister ik ernaar of niet? Als ik naar mijn hart en mijn buik luister, kan er eigenlijk niets misgaan.

osho about authenticityDe eerste keer in mijn leven dat ik pure authenticiteit in levenden lijve mocht ervaren was toen ik Osho ontmoette in Poona, India. Een verlichte meester die werkelijk alles gebruikt om de mensheid in zijn volledige authenticiteit terug te brengen, die met absolute moed tegen alle conditioneringen en onwaarheden in ging (oh zo ongemakkelijk soms). Met als enige “doel” in het leven de mensheid te leiden naar de ultieme waarheid.

Ben jezelf altijd authentiek?
Op de vraag of ik altijd authentiek bent, lach ik vanuit mijn buik: nee, zeker niet! Mijn authenticiteit is mijn zoektocht naar de waarheid, mijn verlangen naar de verbinding en soms het aanraken van mijn essentie.

lahma4Op welke manier helpt yoga daarbij?
Yoga en meditatie zijn voor mij de weg naar pure waarheid, naar complete authenticiteit. Luisteren naar mijn innerlijke stem, geen maskers dragen en volledig in het hier en nu zijn.

Op welke manier breng je jouw unieke zelf in je yogalessen? Of op welke manier stimuleer je studenten om zichzelf te ontdekken en te zijn?
In het geven van yogalessen is mijn focus op de unieke verschillen tussen mensen. Verbinden en luisteren naar wat het unieke lichaam te vertellen heeft en daarop antwoorden door de poses met liefde en respect uit te oefenen. Het allereerste principe van Yoga is Ahimsa: geweldloosheid en respect, naar onszelf en anderen.

Afgelopen week lag een uitgeput iemand gedurende mijn les voornamelijk in Shavasana. Hoe mooi is dat, hoe authentiek is dat!