Iedere maand zetten we één van onze docenten in de schijnwerpers. Deze maand interviewden we Suus Franken voor je. Suus geeft vanaf 1 december wekelijks op woensdag om 20.30 de Yin yoga les bij Yoga Spot Olympisch Stadion en tijdens de lockdown op vrijdagochtend om 9.30 de Yin & zelfmassage online.

 

Wat is je achtergrond?
Ik heb psychologie en kunstmatige intelligentie gestudeerd. Vervolgens ben ik als kennisanalist gaan werken, onder ander voor de politie. Al tijdens mijn studie ben ik met yoga begonnen, yoga was af en aan in mijn leven. Sinds 2015 geef ik les in binnen- en buitenland en nu dus op

massaspektrometria (gc / ms) tai korkean suorituskyvyn nestekromatografia (hplc); Tämä testi on hyvin spesifinen ja sitä käytetään yleensä verikokeen aikana sustanon lihasten määritelmä. Hard Rock -lisäaineet suunnittelivat tämän täydennyksen seuraavalle tasolle androvarin ulkopuolella.

woensdagavond bij Yogaspot.

Suus acroyogaYin is bij toeval in mijn leven gekomen door de Acroyoga-opleiding die ik volgde; een combinatie van acrobatiek en yoga. Voor mijn lijf is Yin heel goed, juist naast het sporten. Bij Yin geef je aandacht aan je banden, pezen en gewrichten. Ook voor oudere mensen is het heilzaam. Ik heb lesgegeven in een familiehotel in Zwitserland. Er was daar een keer oudere heer die nog nooit yoga had gedaan. Vervolgens lag hij vijf avonden achtereen op de mat. Dat vind ik mooi. Yin is veel laagdrempeliger dan bijvoorbeeld Vinyasa. Je kunt het met een breed publiek delen.

Wat betekent yoga voor je?
Stilte, rust en eenheid. Ik heb een druk hoofd. Bij yoga merkte ik voor het eerst dat ik een rustmoment kan vinden tussen mijn in- en uitademhaling. Er was helemaal niets, even was het stil. Dat vond ik zo bijzonder. Yoga is voor mij de enige manier om in deze staat te komen terwijl ik wakker ben. Verder vind ik het belangrijk dat ik in harmonie leef met mezelf en mijn omgeving en dat ik zorgvuldig met de aarde omga.

Wat wil je met je lessen overbrengen?
Ik wil je laten voelen wat er gebeurt in je lichaam: wat zit er, wat voel je en hoe kun je hierin variëren? Daarnaast de kracht van aanraking. Als ik mijn handen op iemand leg, al zijn het de kuiten of de voeten, dan levert dit meteen ontspanning op. Door je hand op een plek te leggen waar je spanning of onrust voelt, kun je dit ook zelf doen.

Hoe pas je Yoga toe in je dagelijkse leven?
Het is me eindelijk gelukt om elke ochtend te mediteren. Verder eet ik zoveel mogelijk plantaardig. Ik ga veel de natuur in om in contact te zijn met de omgeving en te kijken wat er is. Bijvoorbeeld brandnetels voor mijn thee en rucola in het Amsterdamse Bos plukken, zwerfafval opruimen en nooit plastic flesjes water kopen. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Ik weet wat me energie geeft en vermijd zoveel mogelijk plaatsen en activiteiten waar ik op leegloop. Van de natuur en van bewegen, krijg ik energie. Het nieuws volg ik niet meer. Gelukkig heb ik veel lieve mensen om me heen, die me informeren als er echt iets aan de hand is.

Suus thaise massageHoe ga je om met het gebrek aan fysiek contact in deze Corona tijd?
Ik masseer, dus dan mag het. Ik laat me ook masseren en nu iets meer dan voor Corona. Ik heb een paar mensen waarmee ik kan knuffelen. Vanmiddag was ik bij mijn buurvrouw. We hebben beiden waarschijnlijk Corona gehad. Daar knuffel ik lekker mee. Eigenlijk is het wel prettig dat ik minder mensen zie, het geeft rust.

Andere passies
Koken, lekker eten, reizen en bewegen. Van wandelen, tot hardlopen, kitesurfen, zeilen, vliegeren, acrobatiek. Het lijkt misschien of ik vooral freewheel en buiten speel, maar ik werk ook nu en dan als kennisanalist. Ik geef trainingen op het gebied van privacywetgeving. Zo blijf ik intellectueel en cognitief uitgedaagd en het levert de nodige inkomsten op. Ik wilde minder met mijn hoofd werken, maar ik had vrij snel bedacht dat ik niet alleen met mijn handen en lijf wilde werken. Het is heerlijk om af en toe in mijn eentje achter de computer geconcentreerd puzzeltjes op te lossen. Het is een mooie afwisseling met het lesgeven en masseren.

Suus geeft Yin les op woensdagavond om 20.30, Yin & Zelfmassage op vrijdag om 9.30 online, en masseert op afspraak in de studio in Buitenveldert.