Ria van Leeuwen

 

Iedere maand interviewen we een docent voor je, over het onderwerp van de maand. Deze zomermaand is Ria van Leeuwen aan de beurt over (dis)connect. 

Ria geeft op maandagmiddag om half drie een Yin & Reiki les. We hebben haar een aantal vragen gesteld over verbinding.

 

 

(Dis)connected
‘Bij ‘connected’ denk ik aan bereikbaar, in verbinding met je omgeving en doelbewust. Volgens de yin yoga is alles in je lichaam met elkaar verbonden door bindweefsel (fascia). Bindweefsel zit overal in je lichaam, van binnen ben je nooit disconnected. Ook je chakra’s en meridianen van je energetische lichaam zorgen voor verbinding. Zelfs je geest is altijd op een bepaalde manier verbonden, maar het voelt vaak alsof je er geen verbinding mee hebt.

Je kunt ook te veel verbonden zijn. Ik werk veel, ik masseer, geef les in yin yoga en geef reiki. Mijn werk vind ik ontzettend leuk. Als ik het druk heb, ben ik ‘disconnected’ van mijn familie en vrienden. Ik ben vooral met anderen bezig in plaats van mezelf. Dat is mijn valkuil, ik ben dan te veel verbonden met mijn werk.

Bij ‘disconnected’ denk ik aan geen band hebben met zowel de buitenwereld als je binnenwereld. De chi stroomt dan niet. Tegelijkertijd kun je er bewust voor kiezen om de verbinding te verbreken, zodat je afstand kunt nemen. Ik ben een professioneel blij ei, ik zie altijd alles vanuit het positieve. Voor mij is disconnected niet altijd negatief. Je kunt je hartstikke verloren voelen, of denken, joepie vrijheid.

‘Connected’ en ‘disconnected’ hebben positieve en negatieve kanten. Ze vullen elkaar aan, je kunt zelf kiezen hoe je ermee omgaat. Bijvoorbeeld, door in Tadasana te gaan staan (staande houding, de berghouding) en te voelen hoe het vandaag is. Ben ik verbonden of niet, waar wel en waar niet, hoe kijk ik er nu tegenaan. Het wisselt per dag.’

De verleidingen van de digitale wereld
‘Als je op je telefoon zit, kun je fysiek disconnected zijn, maar digitaal verbonden. Als je telefoon uitstaat, ben je digitaal disconnected maar fysiek weer verbonden.

20181010_121801Dat heb ik in Nepal meegemaakt, ik kom daar net vandaan. Ik kon precies zien wanneer er geen wifi was, want dan zaten de mensen met elkaar te praten. Ik hoefde het niet eens te vragen. Als mensen niet aan het praten waren, waren ze wel met thuis verbonden. Dat vind ik grappig.

In Nepal kon ik bewust de telefoon uitzetten en heb de verbinding verbroken met de digitale wereld. Door in mijn eentje in de bergen te lopen, vond ik weer de verbinding met mijn binnenwereld. Thuis worstel ik ook met die telefoon. Ik zit dan in meditatie en hoor de telefoon gaan en denk focus, focus, focus. Ok, you lost it, ga gewoon kijken, want dit gaat het niet meer worden. Ik ben me er wel van bewust, dat is de eerste stap.

Ik ben gek op oneliners: disconnection leads to connection. Het ene leidt tot het ander. Als je je telefoon uitzet, ben je meer verbonden met je zelf. Als je telefoon aanstaat dan ben je weer op een andere manier verbonden. Kortom, het is is yin en yang.’

De verandering omarmen
‘Ik zie het als een verandering die niet tegen te houden is. De uitdaging is om niet continue de negativiteit te benadrukken en te onderzoeken hoe we deze verandering ten goede kunnen keren. Dat je de verbinding behoudt, maar dat die verbintenis een ander vorm krijgt.

Ik ben bijna 56, onze generatie heeft de neiging om te blijven hangen in wat je kent. Je hoeft niet alles goed te kunnen, maar je kunt wel meegaan in de wereld van nu en kijken of je de jongere generatie kunt begeleiden om de verbinding aan te gaan.

Ria van Leeuwen massageKinderen vinden reiki heel normaal. Ze zijn opgegroeid met draadloze verbindingen. Ik heb kinderen in praktijk die zeggen, ik ga effe bellen met Ria zonder mobiel. Ze vragen dan om Reiki met mij – en noemen dat dan ‘bellen’ met mij. Ook zeg ik vaak, ik ben een smartphone. Ik pak een signaal en stuur je een app. Die taal snappen ze feilloos, maar natuurlijk is er ook niets mis met een fysieke knuffel.’

Old school yoga teacher
‘Ik ben ben een old school yoga teacher en vind het belangrijk dat mijn leerlingen weer de verbinding vinden.

Ooit was ik rechtskundige, ik had een goede baan met een hoog inkomen en een eigen huis. Op een gegeven moment vond ik het niet meer leuk, ik was de verbinding met mezelf kwijt. Ik was een karikatuur van mezelf geworden: de goedverdienende, werkende moeder, met veel geld en een mooie auto, noem maar op.

Van de ene op de andere dag heb ik mijn baan opgezegd en ben ik kinderyoga docent geworden. Ik heb er keihard voor gewerkt en elk dubbeltje moeten omdraaien. Inmiddels ben ik vijftien jaar verder, heb ontzettend veel gedaan en gestudeerd. Maar die verbintenis die ik toen vond, ben ik nooit meer kwijt geraakt. Dat wil ik overbrengen in mijn lessen.

Natuurlijk hoef je niet morgen je baan op te zeggen en naar de Himalaya te vertrekken. Ik wil je inspireren, ik wil je motiveren, ik wil een houding demonstreren, maar ik zal je nooit corrigeren.

Ik wil dat leerlingen zelf uitzoeken wat goed voor hun voelt. Yin yoga is haute couture: het is op jouw lichaam geschreven. Ik ben je personal assistant en jouw yoga docent. Ik leer je ook echt wat, dat is niet altijd leuk. Ik wil je leren om te ontdekken wat jou past: hoe ben ik, hoe zit ik en wat heb ik nodig. Het is jouw lichaam, het is waar je woont en leeft. Wat heb je nu nodig.

In mijn lessen combineer ik Yin yoga met Reiki. Ik kom bij iedereen langs en raak mensen aan. Heel zacht en rustig. Soms blijf ik bij iemand ietsje langer, als ik denk, die kan wel iets meer gebruiken. Als ik je aanraak tijdens de yin yoga, dan corrigeer ik je niet maar ik wil je attenderen.

Ik vind het vak van yogadocent heel belangrijk. Ik ben een docent, ik ben niet de meerdere van mijn leerlingen. Ik ben er niet alleen om iets te demonstreren. Ik vind het belangrijk om in mijn lessen de yogaleer door te geven. Zodat mensen daar zelf mee aan de slag kunnen.

Mijn lessen hebben altijd een thema. Ik leg altijd uit waarom we bepaalde oefeningen doen. Dat mensen weten, ik doe dit niet alleen om lenig te worden of om te ontspannen, er zit ook een bedoeling achter. Het is een traditie die duizenden jaren oud is, die wij doorgeven. Anders kan ik net zo goed Zumba les geven – dat is toch echt even een andere traditie.’

Ria geeft Yin en Reiki bij Yoga Spot op maandag om 14.30 uur. Wil je meer lezen over Ria? Kijk dan even op haar persoonlijke pagina.