Iedere maand zetten we één van onze docenten in de spotlights. Deze maand interviewen we Piet Jan voor je. Piet Jan geeft Hatha en Restorative yoga. Ook geeft hij Core Energetica (lichaamsgerichte psychotherapie) bij Yoga Spot. 

Wat zie je als je omkijkt?
‘Ik zie vooral stappen die ik van te voren niet had kunnen bedenken: als een kronkelweg, met vrij willekeurige afslagen.

Na de universiteit, wilde ik carrière maken. Ik verwachte dat het steeds beter met me zou gaan, vooral in termen van aanzien, positie en geld. Zo’n 15 jaar heb ik gedacht dat dit logisch was. In die tijd heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt en ook een bedrijf opgezet. Met mijn eigen bedrijf hoopte ik meer vrijheid en ruimte voor mezelf te creëren.

PJ mooie foto met PepUiteindelijk realiseerde ik me dat ik zelf de constante factor was. Ik zorgde er zelf voor dat ik me na verloop van tijd beklemd ging voelen. Nadat ik een aantal keer met mijn hoofd tegen de muur was gelopen, ontstond het besef dat ik telkens mijn omgeving de schuld gaf van situaties die ik zelf creëerde. Dat was voor mij een aanleiding om te achterhalen waar dit vandaan kwam. Uiteindelijk ben ik op het pad van core energetica en yoga terecht gekomen.

Als ik terugkijk, zijn de momenten waarop alles overhoop werd gegooid, juist de momenten waarop ik het meest heb geleerd over mezelf en heb ontdekt wat voor mij echt belangrijk is. Iemand heeft ooit tegen me gezegd: ‘never waste a good crisis’. Terugkijken is ontdekken dat wat ooit ontzettend belangrijk leek, nu niet meer belangrijk is. Als je midden in de storm zit, lijkt de situatie verschrikkelijk – maar één of twee jaar later zie je dat het een geweldig moment was om de bakens te verzetten.

Vorig jaar ben ik gestopt met mijn baan als directeur bij een ICT-bedrijf. De hele dag was ik bezig met abstracte zaken, met veel gebakken lucht en ego’s. Dat beschouwde ik echter wel als ‘echt werken’. Yoga en mijn therapie praktijk deed ik er bij, ik vond dat minder ‘echt’. Deze twee werelden hield ik strikt gescheiden. Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik veel meer van mezelf kwijt kan in het lesgeven in yoga en in core energetica sessies met cliënten. Het levert me veel meer voldoening op dan ik ooit uit een verkoop verhaal of powerpoint presentatie heb gehaald.

Maar daar zit ook mijn worsteling. Durf ik het aan om de comfortabele wereld met de status en het geld helemaal vaarwel te zeggen om me op yoga en core energetica te richten. Of is er een tussenweg mogelijk?’

Wat zijn je wensen voor de toekomst?
‘Door levenswijzer te worden, heb ik andere wensen ontwikkeld. Bovenaan staan vrijheid, tijd voor mijn gezin en mijn vrienden. Materiële dingen zijn uiteindelijk minder belangrijk voor me geworden dan goede relaties met de mensen om me heen. Mijn wens is om mijn zakelijke kant en spirituele ontwikkeling bij elkaar te brengen. De principes van yoga, zoals zelfonderzoek en ontdekken hoe je vrijheid kunt vinden, zou ik in het bedrijfsleven willen brengen. Dat mensen ook in het zakelijk leven authentiek kunnen zijn in plaats van poppetjes in pakken te zijn, die een rol moeten spelen omdat ze denken niet anders te kunnen. Het is zo ontzettend waardevol om te ontdekken wie jezelf bent, waar je kracht ligt en hoe je onbewust reageert op situaties. Zo kun je groeien van onbewust onbekwaam, naar bewust bekwaam. Het mooiste is om je naar buiten gerichte persoonlijkheid opnieuw te verbinden met de passie vanuit je hart. Yoga helpt me te ontdekken hoe die energie weer kan stromen.’

Hoe pas je dit toe in je lessen?
17 legs up the wall
‘Ik geef Hatha yoga lessen en heb afgelopen jaar een specialisatie Restorative yoga gedaan. Tijdens de les probeer ik te zien waar de energie van de deelnemers zit. Als mensen van boven ‘geladen’ zijn, doe ik veel oefeningen met de schouders en armen. Voor mensen met gespannen benen, zijn warrior poses bijvoorbeeld goed. Spanning ergens vast houden kost veel energie en bovendien blokkeert het de doorstroming. Als je die gespannen lichaamsdelen moe maakt, moet je op een gegeven moment de spanning loslaten en dan kan de energie weer vrij stromen. Shavasana is een belangrijke houding: aan het eind van de les geef je het lichaam de gelegenheid om te integreren wat je in de les hebt losgemaakt en opgeschud.’

Waar kijk je het afgelopen jaar met het meeste plezier op terug?
‘Hoe leuk ik lesgeven vind vanuit mijn hart, en dat ik me daarin verder wil ontwikkelen.’

Piet Jan geeft Hatha yoga op vrijdagochtend om 11.00 uur. Daarnaast geeft hij individuele Core Energetica therapiesessies. In een Core Energetica therapiesessie leer je de energie in je lichaam in beweging zetten. Dit ontspant, laat je energie stromen en brengt je weer in contact met je gevoel.