Interview met Nataliia over ‘Ego’

Hoe definieer jij ego?
Ego is het beeld dat we bewust of onbewust van creëren over onze kwaliteiten. Als je vrijwilligerswerk doet en iedereen vertelt hoe goed je bent, dan spreekt je ego. Echte liefdadigheid is als niemand weet wat je hebt gedaan.

Je kunt zelf aan de slag met je ego door bewust te kiezen welke kwaliteiten je wilt ontwikkelen. Vervolgens laat je ze groeien door affirmaties uit te spreken, bijvoorbeeld ‘ik ben een gelukkig en gezond.’ Een goede oefening is om dit 50 keer uit te spreken voor je gaat slapen en 50 keer als je wakker wordt. Tip: affirmaties zijn positief en in de tegenwoordige tijd geformuleerd.

Wat is er mis met een beetje ego?
Rond ego hangt vaak een negatieve klank, maar het helpt ook om je persoonlijkheid te ontwikkelen en doelen te bereiken. Belangrijk is om je altijd af te vragen waarom je iets doet. Doe je aardig om jezelf beter te voelen of omdat je anderen het beste gunt?

Ego is de drijvende kracht die ons op weg helpt naar verlichting. Echter, de laatste stap om verlicht is om al je wensen te laten en geen doelen meer na te streven. Wanneer je ego oplost, dan voelt het alsof je zelf de oceaan bent. De oceaan staat voor het hogere bewustzijn, het ego is een slechts een kleine druppel. Verlichte mensen hebben nog steeds ego, maar voelen zich ook onderdeel van de oceaan.

Ken je mensen die verlicht zijn?
Ik heb verlichte mensen ontmoet. Hun gezicht is ontspannen, zonder tekenen van stress. Verlichte mensen streven het goede na en zijn niet bezorgd over het eindresultaat. Ook zijn ze tevreden met wat ze hebben en stralen liefde uit. Net als ieder ander mens komen ze uitdagingen tegen, ze zien dit als een avontuur in plaats van een loodzware uitputtingstocht.

Overdag doen verlichte mensen hetzelfde als voorheen, alleen op een andere manier. Doel is om de wereld mooier te maken zonder eigen belang. Hun ziel vindt ’s nachts rust in het hart waar het samensmelt met de oceaan. Verlichte mensen gaan voorbij de grenzen van het ego: ze staan in verbinding met hun medemensen en kunnen voelen wat een ander doormaakt.

Zit jouw ego je ook wel eens in de weg?
Heel vaak! Graag zou ik me minder door mijn ego laten leiden. Elke ochtend vraag ik het universum om me de juiste weg te wijzen. Overdag probeer ik me bewust te zijn wanneer mijn ego mij leidt en wanneer ik de stromen van de oceaan volg, op weg naar universeel geluk.

Ik geloof met heel mijn hart dat we hier op aarde zijn om elkaar gelukkig te maken. Ik probeer mijn steentje bij te dragen door me bewust te zijn wat ik zeg en wat ik doe. Ik kan niet gelukkig zijn als iemand in mijn omgeving dat niet is. Sinds kort ben ik moeder, thuis heb ik nu een persoonlijke goeroe die me leert om liefde en geluk uit te stralen, zonder ego!

Wil je nog iets anders met ons delen?
Ja, graag. De youtube video’s ‘I am light’ en de Revolver Elevator Scene. De filmpjes illustreren zowel de positieve en negatieve kanten van het ego.

Nataliia heeft een heel fijne meditatie voor ons opgenomen. Je vind hem op Soundcloud.

Nataliia geeft Hatha Flow les op zondag om 10.00.
Boek je lessen online via www.yogaspot.nl/rooster