Pluk de Vruchten
Natalie en Sonja voor interview Mudra
Aan het eind van de zomer hangen de struiken en bomen vol rijp fruit. Het resultaat van wat er gezaaid en verzorgd is in de periode ervóór. Een mooi terugkijkje naar wat je eerder allemaal in gang gezet hebt, waarvan je nu de vruchten plukt. Met Natalie van Moorsel en Sonja Rasch spraken we over dit nazomer thema. Je hebt deze karma yogini’s en kersverse docenten vast wel eens ontmoet bij Yogaspot.

 

 

Natalie
Waarom ben je begonnen met yoga?
‘Drie jaar geleden ben ik begonnen met yoga bij Yoga Spot. Ik wilde ook graag wat meer bij de studio betrokken zijn; ik was de eerste karma yogini (red: een karma yogi is een vrijwilliger die ons helpt met bijvoorbeeld marketing, administratie, receptiewerk en schoonmaken). Ik was op een punt in mijn leven waarop ik me afvroeg “waar ben ik mee bezig, wat moet ik gaan doen?” Ik had niet echt een uitlaatklep, de sportschool vond ik verschrikkelijk, dus ik zocht iets waar ik mezelf beter in kwijt kon. Yoga wilde ik altijd al een keer proberen. Op een zomermiddag ben ik binnengelopen, de ontvangst was heel fijn. Tijdens de eerste les ben ik helemaal verliefd geworden op yoga. Mijn mat gaat tegenwoordig overal mee, ook op vakantie. Een leven zonder yoga kan ik me niet meer voorstellen.’

Wat merk je voor verschil vóór en na een les?
‘Sinds een tijdje heb ik een nieuwe, redelijk stressvolle baan als accountmanager bij een it-bedrijf. Als ik een goede dag heb en ontspannen naar yoga ga, kom ik er ook ontspannen uit. Dan voelt de yogales als een verrijking om dichter bij mezelf te komen. Ik voel me één met de beweging en in het moment. Niets anders is meer belangrijk. Dat vind ik heel bijzonder. Als ik geen goede dag heb, dan ga ik naar yoga om te ontladen.’

Waarom wilde je een yogaopleiding volgen?
Natalie van Moorsel met paard
‘Ik kwam uit een roerige periode en door yoga kwam ik weer een beetje tot mezelf. Dit gevoel wilde ik ook aan anderen meegeven. Na een jaar wilde ik al de docentenopleiding gaan doen, maar Margriet vond het nog te vroeg. Eerst nog maar wat meer yoga doorleven, en dan de pas de opleiding doen, was haar advies. Ik was nog erg zoekende. Dit voorjaar heb ik de stap genomen en heb de Akhanda opleiding in Rishikesh gedaan. Het is een holistisch lesprogramma met veel aandacht voor meditatie, mantra, pranayama en filosofie.’

Wat heeft de yoga opleiding je gebracht?
‘Ik vond het een bijzondere ervaring om een maand in een ashram te verblijven. Ik heb geweldige mensen leren kennen, met wie ik samen door een proces ben gegaan. Toen ik aankwam in India, was ik nog helemaal vol van mijn werk. In de ashram ben ik volledig tot rust gekomen. De opleiding was intensief, maar op een leuke manier. Je bent de hele dag bezig met yoga, waardoor de buitenwereld ver weg is. Terug in Nederland verbaasde ik me hoe druk iedereen zich maakt, het was echt een cultuurshock.’

Is het anders om in de les te zitten, of voor de klas te staan?
‘De eerste keer dat ik de shala van de andere kant bekeek, was apart. Er wordt anders naar je gekeken. Sommige mensen kennen me al en komen naar de lessen, omdat ze nieuwsgierig zijn. Anderen kennen me nog niet en zien me meteen als docent. Tijdens de lessen bouw je een bijzondere vertrouwensband op met mensen, want je bent ontzettend kwetsbaar op de yogamat. Het is belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan. Margriet en Lahma helpen me enorm en beantwoorden alle vragen die ik heb. Ik wil me blijven ontwikkelen, maar probeer mezelf ook de tijd te gunnen om me het lesgeven eigen te maken.’

Nu je docent bent, welke vruchten ben je van plan hiervan te gaan plukken?
‘Lesgeven geeft me een intens gevoel van geluk. Ik doe het vanuit mijn hart en niet omdat het me iets oplevert. Ik zie het als zelfverrijking om yoga te kunnen delen.’

 

Sonja
In hoeverre heeft yoga je geholpen beslissingen te nemen in je leven?
Sonja Grazia‘Ik ben 25 jaar fotomodel geweest. Vanaf mijn tienerjaren heb ik de hele wereld over gereisd. De modellenwereld gaat heel erg over de buitenkant, daarom ben ik juist altijd bezig geweest met de ontwikkeling van mijn binnenkant. Ik ben al heel lang op het yoga pad en heb al op veel plekken yoga kunnen beoefenen.’

‘Toen mijn carrière over was kon ik eindelijk mijn innerlijk laten opbloeien, dat was heel bevrijdend. Ik bevind me nu in een andere fase van mijn leven. Ik ben meteen begonnen met allerlei cursussen om mezelf te ontwikkelen, van NLP tot sjamanisme. Ik vind zelfontwikkeling belangrijk en geniet ervan.
Yoga maakt daar op dit moment een groot deel van uit. Ook ben ik blij dat ik moeder ben, daar haal ik veel voldoening uit. De dagelijkse druk om te presteren heb ik niet meer, waardoor ik meer rust heb om me te verdiepen in yoga en andere dingen die ik belangrijk vind.

Waarom ben je een yoga opleiding gaan doen?
‘Ik wilde yoga op een dieper niveau beleven en meer leren over de achtergronden. Mijn opleiding heb ik bij Yoga Garden in Amsterdam gevolgd. Omdat ik zoveel gereisd heb, hoef ik het niet meer ver te zoeken om mezelf te ontwikkelen. De opleiding duurde negen maanden; elke maand een lang weekend.’

Wat heeft de opleiding je gebracht?
‘Vriendschappen met leuke, gelijkgestemde mensen en ik heb grote sprongen gemaakt in mijn eigen yoga ontwikkeling. Ik sta veel relaxter op de mat, heb meer zelfvertrouwen en ik kan yoga echt doorvoelen. Dat was ook mijn doel.’

Hoe vind je het om yogales te geven?
‘Zelf les krijgen vind ik nog steeds heel leuk. Bij Yogaspot heb ik nu twee keer ingevallen, dat was best spannend. Les géven is een kwestie van oefenen en veel ervaring opdoen. Ik vind het heerlijk om mezelf te ontwikkelen als docent, en les geven is zo leuk! Ik geniet er ook van om vriendinnen yogales te geven in de tuin van mijn moeder. Yoga is een belangrijk deel van mijn leven geworden, en dat zal ik altijd blijven doen. Daarnaast heb ik ook enorm veel andere interesses. Ik geniet zo van mijn vrijheid, op dit moment zou ik niet elke week yogales willen geven.’

Wat wil je met je diploma doen?
‘Ik kan nu overal ter wereld lesgeven en zie mezelf nog wel naar het buitenland gaan. Met dit diploma kan ik overal aan de slag. Ik zeg altijd; uiteindelijk zijn we allemaal leerlingen en leraren van elkaar. Yoga gaat om het delen van de beleving. Als ik dat kan overbrengen, ben ik heel gelukkig.’

Welke vruchten pluk je van yoga?
‘Yoga geeft mij de helderheid om te luisteren naar de ingevingen van mijn hart en te vertrouwen op mijn intuïtie. Sommige mensen zeggen; “ik hoef daarvoor niet op een yogamat te zitten, ik doe dat op de fiets of tijdens een boswandeling”. Maar juist door de discipline van yoga, het steeds weer terug te keren naar de mat en het stilzitten op de mat zonder afleiding, ontstaat magische helderheid.’

Natalie en Sonja voor interview

Sonja en Natalie hebben nog geen vaste les, maar vallen regelmatig in als ons vast team docenten verhinderd is.