Iedere maand interviewen we een docent voor je, over het onderwerp van de maand. Deze maand is Karolien Lammens aan de beurt over perfectionisme. 

Karolien 1572 2000pxKarolien Lammens
Ik ben altijd met beweging bezig geweest. Als klein meisje droomde ik om ballerina te worden en heb net zo lang gezeurd totdat ik op les mocht. Tijdens mijn studie kwam ik via een vriendin in aanraking met Ashtanga Yoga en heb vervolgens een cursus bij Yoga Moves in Utrecht gevolgd. Door mijn dansachtergrond ging het me makkelijk af. Ik vond het leuk, maar helaas ontwikkelde ik binnen no-time blessures. Ik ben om me heen gaan kijken en uitgekomen bij Simon Low, die een heel andere benadering had: beter luisteren naar mijn lichaam, lang in houdingen blijven en minder bewegen. Dat was heel uitdagend voor me. Wel besefte ik, dat het belangrijk was om me er aan over te geven. Vooral tijdens mijn burn-out heeft Yin me geholpen.

Na mijn studie heb ik allerlei festivals georganiseerd en ben daarna personal assistant geworden bij een advocatenkantoor. Dit was ontzettend leuk, maar ook veeleisend. Mede door het wegvallen van een collega, ben ik in een burn-out terechtgekomen. Ik was vastberaden om mijn oude functie weer op te pakken, want daar haalde ik veel voldoening uit. Het universum had een ander plan voor me in petto. Toen bleek dat ik niet terug mocht keren in mijn oude functie en ik door toeval ook nog eens een groot geldbedrag mocht ontvangen, wees alles erop dat het NU toch echt de tijd was om aan de Vinyasa yogaopleiding bij Svaha Yoga te beginnen. Dit was een belangrijk keerpunt in mijn leven. Een opleiding tot Creative Consiousness coach volgde op mijn yoga opleiding. In 2016 heb ik mijn baan opgezegd en ben in het diepe gesprongen. Sindsdien geef ik met veel plezier fulltime yogales en coach ik mensen met levensloop vragen.

DSCN2522 2000pxIk geef les in Vinyasa Yoga, waarbij ik (mantra) muziek gebruik om de flow van de lessen te stimuleren. Door je op de adem te blijven focussen ervaar je volledige concentratie en kom je van je hoofd in je lijf. Zo kun je contact maken met de behoeften van je lichaam en je ziel. Je hoofd staat even uit. Ik krijg vaak terug dat de les een reis is geweest. Alsof je een keer met je ogen hebt geknipperd en weer helemaal bent opgeladen.

Ook heb ik me verdiept in hoe zwangere vrouwen veilig Vinyasa lessen kunnen volgen. Ik vind dat heel waardevol. Als vrouwen zeggen, ik ben zoveel weken zwanger, dan weet ik wat er wel en niet mogelijk is. Belangrijk is dat je er baat bij hebt en niets onnodig belast. Ik raad wel altijd aan om naast de Vinyasa lessen ook met zwangerschapsyoga te beginnen.

Naast yoga is dans is één van mijn grootste passies. Sinds kort ben ik weer begonnen met salsa. Dansen heeft bij mij lang op een laag pitje gestaan, omdat de salsa scene en het vroege opstaan van de yoga scene niet goed samen gaan. Ik ben heel blij dat ik weer ben begonnen, het is een uitlaatklep en een bron van energie. Leer dansen met het leven: hou jezelf niet in, maar overrompel een ander ook niet. It takes two to tango! Zoek de balans tussen geven en nemen, doen en ontvangen, actie en ontspanning. Het leven kan ook naar jou toekomen, in plaats van dat je er achteraan holt. Dat wil ik graag overdragen in mijn lessen.

Karolien geeft elke vrijdag van 10.30 tot 11.45 uur een (strong) Vınyasa & Mantra les in de studio Buitenveldert.

Karolien over perfectie
Perfectie kent twee kanten. Ik streefde altijd naar perfectie. Mijn ultieme best doen is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader zei altijd ‘leer voor een 10, dan is het oké als je een onvoldoende haalt, je hebt immers je best gedaan,’ maar dat laatste stukje ben ik onderweg vergeten in mijn oren te knopen. Voor mij was het nooit goed genoeg. Ik joeg een statisch, onbereikbaar beeld van perfectie na. Een beeld dat buiten mezelf lag en altijd verder weg was, dan waar ik op dat moment was. Het resultaat was een burn-out.

Toch ben ik ook dankbaar voor de streber in mij. Ik heb daardoor veel ontdekt en geleerd. Met alleen maar een beetje ‘go with the flow’ en ‘ik kijk wel waar ik morgen zin in heb’ bereik je ook weinig. Je hebt echt mensen nodig die hun handen uit de mouwen steken en een steentje willen bijdragen.

DSCN2530aNa mijn burn-out ben ik met mijn perfectionisme aan de slag gegaan. Waar ik veel aan heb gehad, is een nieuwe definitie en een ander begrip: ‘excellentie’. Ik doe mijn best, onder de gegeven omstandigheden. Dat kan elke keer anders zijn, omdat de omstandigheden nooit hetzelfde zijn. Alles verandert, dus ook de manier waarop ik mijn bijdrage lever. Dit helpt me om te accepteren waar ik nu sta en om een volgende stap te nemen en – wat wellicht nog het allerbelangrijkste is – tevreden te zijn met mezelf.