Iedere maand interviewt Judith (onze lieve karma yogini van vrijdagochtend) een docent voor je, over het onderwerp van de maand. Deze maand interviewden we Jasmijn Schraven over ‘Ruimte’. 

Wat betekent ruimte voor jou?
‘De vrijheid om ruimte in te nemen, om te doen wat ik belangrijk vind en om mezelf te ontwikkelen.

Sukhasana ThailandIk heb bewust gekozen voor zelfstandig ondernemerschap en werk als kunstzinnig therapeut in de zorg. De zorg is gebonden aan allerlei regels en procedures. Als zelfstandige kan ik daar mijn eigen interpretatie aan geven. Zo creëer ik meer ruimte voor mezelf. Hetzelfde geldt voor de yoga die ik geef. Ik kan zelf kiezen wat ik wel en niet doe. Vijf dagen per week op een kantoor, is niets voor mij.

 

Ik vind het belangrijk om de ruimte te hebben om te leven, mezelf te ontwikkelen en mijn creativiteit op te laten bloeien. Mijn agenda vul ik zelf in, als ik een yoga opleiding wil volgen of een maand op retraite wil gaan, dan kan dat.’

 

Ruimte door yin yoga
Teaching Yin
‘Met zoveel vrijheid, moet je ook weten wat je wilt. Ik moet zelf keuzes maken, er is niemand die zegt hoe ik mijn bedrijf moet runnen. Dat is een mooi bruggetje naar het oefenen op de yogamat, waar je leert om te gaan met ongemakkelijkheid. Yin yoga helpt om te voelen wat lastig is (net zoals het ondernemerschap) en dat je erbij kan blijven om dat gevoel ruimte te geven. De dingen die je op de mat tegenkomt, kom je vaak ook in het dagelijks leven tegen. Op de mat kun je in een veilige omgeving oefenen hoe je daarmee kunt omgaan.’

 

Wat wil je overbrengen met je lessen?
‘Dat je al goed bent zoals je bent. Waar je nu bent, is een goed startpunt, je hoeft niets te overwinnen. Het helpt niet om te denken: ik moet leniger zijn, ik kan niet mediteren of op de juiste manier zitten. Je bent dan in gevecht met je overtuiging en bezig met het vasthouden van een idee. Door te accepteren waar je nu bent, gaat het stromen en vloeien.

 

Urdva DandurasanaIk start mijn lessen vaak met de zin: neem de hele ruimte van je lichaam in. Onze aandacht richten we vaak op onze pijntjes, zorgen of to-do lijstjes. Wanneer je de aandacht verlegt naar je lichaam als geheel, ontstaat ruimte om verbinding te maken met je geest, de aarde onder je en de hemel boven je. Die ruimte mag je als mens innemen, het is de bedoeling dat je hier bent.’

 

Sweet SmileJasmijn geeft op op vrijdagochtend een Yin Yoga les om 9.30. Hier lees je meer over deze lieve en bijzondere docente.