Deze maand interviewden we Restorative yoga docente Dorrith Beijnes voor je over “the glorification of being busy”. 

Dorrith, je geeft sinds kort les bij Yogaspot?
‘Sinds acht jaar geef ik les in Amsterdam op allerlei locaties. Sinds kort ook bij Yogaspot. Ik geef naast yogalessen ook meditatie en healing. Die drie wissel ik gedurende de week af, maar yoga is de hoofdmoot. Alleen kun je niet continue yoga lessen geven. Op een gegeven moment gaf ik 15 lessen per week. Ik vind dat ik dan een slechte docent wordt. Je gaat dan op de automatische piloot lesgeven. Ik wil met passie les geven. Mijn ervaring is dat het breekpunt ligt op zeven klassen. Dan blijft het leuk, ook voor mijn leerlingen trouwens.’

 

1_MG_2682Het ‘druk’ hebben wordt vaak gezien als statussymbool. Hoe kijk jij hier tegenaan?
‘Ik ben daar nogal uitgesproken over: het is krankzinnig en een groot gevaar voor het menselijk welzijn. Iemand is ermee begonnen en de rest is erachteraan gehold. Sindsdien ben je om de een of andere reden bijzonder als je het druk hebt.

Wat is er nou goed aan om het altijd druk te hebben? Ik ben veel meer onder de indruk van mensen die zeggen: ik vind het goed genoeg, ik ben tevreden, ik heb tijd en ruimte in mijn leven. Dat vind ik veel knapper. Het is niet meer van deze tijd om het druk te hebben.

En het werkt niet, want depressie, angst en burn-out komen steeds meer voor. Het druk zijn is een show, waarachter veel ellende zit. Facebook laat het goed zien en iedereen doet mee. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat Facebook niet echt is en helemaal niet wie je bent als mens.

Een baby is ook niet druk, druk, druk. Die zit een beetje voor zich uit te staren en ontwikkelt zich daardoor. Een baby heeft het wel druk om te groeien, maar heeft geen volle agenda. Het is niet natuurlijk om het druk te hebben.‘

 

Waar maak jij je druk om?
‘Ik maak me druk om het hele theater van altijd druk zijn. Mensen nemen steeds minder rust. De rust om dingen te verwerken, te kijken ‘waarom doe ik dit’ en emoties toe te laten. Als je geen rust neemt, krijg je daar niet alleen zelf last van, je wordt ook heel vervelend voor je omgeving.

Je omgeving moet mee in het verhaal dat dit de juiste weg is. Je bent vervuilend voor je omgeving, want vaak ben je vermoeid, geïrriteerd en boos. Dat laat je in het verkeer zien, in de omgang met mensen en door geen tijd te hebben voor iemand die het moeilijk heeft. Mensen worden slechte versies van zichzelf, als ze het altijd druk hebben. Ze worden steeds minder authentiek en hebben minder diepgang, een soort eenheidsworst. Deze groep oefent echter wel druk uit op de minderheid die zo niet wil leven.

Ieder mens is uniek en interessant, dat komt pas naar boven als je in balans bent. Als je altijd druk bent, is er nooit een moment van verwerking. Dan wordt je een halfslachtig mens.’

 

1_MG_2692Hoe ga je met druk om?
‘Door stil te zijn en rust te nemen op de yoga mat. Gewoon stil zitten en kijken wat er komt. Ook door de natuur in te gaan. Het mooie van yoga is dat je alleen maar bezig hoeft te zijn met wat er op de mat gebeurt. Het leven wordt weer simpel en overzichtelijk: jij, je lichaam en je adem. Zo ontstaat weer eenheid tussen lichaam en geest.

De rustige vormen van yoga beginnen bijna allemaal met meditatie en een focus op de ademhaling. Dat is een goede stap om de verbinding met je lichaam te maken. Als je daarna de asana’s (yogahoudingen) gaat doen, dan gaat je energie stromen. Je maakt je lichaam schoon van alle ervaringen die je hebt opgedaan gedurende de dag. Aan het eind van de les heb je weer overzicht en de energie stroomt weer. Yoga kan heel veel voor je doen.’

 

Als drukte wegvalt, wat komt daarvoor in de plaats?
elleboog 1_MG_2706‘Tijdens stilte retraites zie ik in het begin vaak tegenwerking en weerstand. Je geest wil het niet, die wil doorpraten en doen. Dat is de eerste dag. De tweede dag ga je het loslaten, tijdens dag drie komt de stilte in en dag vier verankerd het zich. Mensen zijn vaak helemaal in tranen, omdat ze zichzelf terug hebben gevonden. In de rust ga je opnieuw vrijheid ervaren. Er komt ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit. Alles gaat weer stromen.’

 

Heb je rust ontwikkeld in de loop van jaren?
‘Yoga heeft me rust gegeven. Als ik mezelf vergelijk voor yoga en daarna, dan snap ik niet hoe ik het allemaal heb gedaan. Ik deed alles maar half en was er niet helemaal bij. Bij mij kwam de omslag toen ik tinnitus ontwikkelde. Ik was marketing manager en had een heel druk leven met veel reizen en uitgaan. Ontzettend leuk en spannend, tot ik een harde piep in mijn oor kreeg. Dat was tinnitus, letterlijk een ‘whistle blower’ die me opdroeg om te stoppen.

Ik moest echt leren luisteren naar mijn lichaam en geest. Toen ben yoga en meditatie gaan doen om rustig te worden. Eigenlijk alleen voor mezelf. Op een gegeven moment wilde ik meer lessen volgen en ben de docentenopleiding gaan doen. Zo is het ontstaan. Ik ging steeds meer lesgeven naast mijn werk, maar het werkstramien vond ik steeds verstikkender worden. Toen heb ik de knoop doorgehakt, mijn baan opgezegd om me volledig op yoga, meditatie en healing te richten. Inmiddels heb ik een heel ander leven.’

Dorrith chakrasanaDorrith geeft Restorative Yoga op vrijdagmiddag om 17.00 uur bij Yoga Spot: de perfecte manier om ontspannen aan je weekend te beginnen!