Maag en Milt zetten externe energie om in interne energie. Niet alleen op fysiek, maar ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau: ze verwerken de buitenwereld en absorberen het waardevolle.

miltDe Milt voorziet in de voeding voor het gehele organisme. De ruwe grondstoffen van voedsel en ervaringen worden opgenomen, verwerkt en geassimileerd om het lijf en de geest te voeden. Deze brandstof, die ook wel Voedende Essentie heet, wordt onttrokken en omgezet naar een overvloed aan Qì en Bloed. Het verzamelen en vasthouden is het rijk van de Aarde. Zoals Moeder Aarde is de Milt de constante verschaffer, de haard waaromheen het lichaam zich verzamelt om te vernieuwen.

 

De milt voedt het lichaam met Qì (levensenergie) en bloed.

De Milt reguleert het metabolisme. Ze past de hoeveelheid pure Essentie aan die wordt vrijgelaten na verfijning door de spijsvertering. In de Milt bevindt zich een soort stuwmeer: als er een stressvolle periode is, waarin “fight/flight” noodzakelijk is, kan de Milt een grote hoeveelheid extra vers en energierijk bloed aan het lichaam toevoegen.

De Milt haalt niet alleen voedingsstoffen uit voedsel maar zorgt er ook voor dat ideeën en informatie door de geest worden opgenomen. Vaardigheden zoals concentratie, idee-vorming, herinnering en reflectie horen bij de Milt.

Standvastig

De Milt heeft de positie van spil, vanwaaruit de energie van de ene plek naar de andere wordt gebracht. Het onderhouden van de mentale oriëntatie en psychologisch perspectief zorgt ervoor dat de Milt een standvastige identiteit behoudt in relatie tot plaats, mensen in je omgeving en waardes. Die standvastigheid is de basis voor aanpassingsvermogen en het ondergaan van stress zonder kwalijke gevolgen.

De Milt probeert disbalans in energie te compenseren.

balans4

Als de input voor de Milt te overweldigend is (dat kan dan gaan om voeding, maar ook over informatie), wordt het voor haar onmogelijk om wat ze ontvangt te transformeren en te transporteren. Dit veroorzaakt verstopping in plaat van voeding. De verstopping wordt ervaren in je lijf als een opgeblazen gevoel, volte, en lethargie, samen met zorgelijk, obsessief en vertroebeld denken. Bewegingen van de geest en lijf worden zwaar en traag. Bij een uitgeputte Milt raakt de geest de richting kwijt, is gemakkelijk afgeleid door oppervlakkige en willekeurige gedachten. Het lijf is moe, een gebrek aan energie en kracht.

 

Samenwerking met de Maag

yinyangIn de samenwerking van maag-milt is de Milt een Yin orgaan. De Yang partner binnen het Milt Netwerk is de Maag, die voedsel “laat rijpen en rotten” door het te bevochtigen en af te breken. In tegenstelling tot de Milt heeft de Maag vloeistoffen nodig om zijn taak te vervullen. Teveel vocht maakt het werk van de Milt, het absorberen en verspreiden, moeilijker. Omdat de Maag Yang is, is hij warmer en droger en heeft hij Yin vloeistoffen nodig voor evenwicht; omdat de Milt koeler en vochtiger is (Yin), heeft ze de Yang droogte nodig voor balans.

Milt Qì gaat omhoog en brengt pure Essentie naar de Longen, terwijl de Maag onzuivere materie en vloeistof naar de darmen te brengen. Als echter de Maag Qì rebelleert en omhoog beweegt veroorzaakt hij boeren, de hik, misselijkheid, maagzuur (!) en ontstoken tandvlees.

Wanneer Milt Qì zinkt krijgt men diarree, prolapsen van organen en vaten, vooral van de maag, darmen, baarmoeder en rectum, de oorzaak van hernia en bloedingen. Dat wil je dus allemaal voorkomen! Maar hoe?

Als je Milt Qi te laag is, kan je allerlei klachten krijgen. Omdat de Milt energie voedend is ook voor de Lever, Longen, Hart en Darmen, kan het hele systeem in disbalans raken als de Milt Qi niet op orde is.

De Milt is het eerste orgaan dat lijdt onder verkeerde voeding. Voedingswaarde wordt binnen de Chinese geneeskunde vooral bepaald door de kwaliteit van de Qi, en wat we op kunnen nemen. Granen en rijst bijvoorbeeld zijn uiterst Qi-rijk; het heeft de kracht van de zon, de regen en de aarde in zich.

 

Wanneer we enorme trek hebben in iets zoets, willen we eigenlijk ons Aarde element versterken. Ons lichaam vraagt dan om de zoetige smaak van een volkoren boterham, of gekookte wortel of pompoensoep, niet om suiker en chocolade!

  • Eet pure producten, die nu en hier groeien.
  • Vermijd zo veel mogelijk suiker, ijskoude dranken en producten met toevoegingen.
  • Eet met mate rauwe groenten. Wanneer het warm en/of gekookt is kan ons lichaam makkelijker de voedingsstoffen eruit halen. Probeer ook wat vaker warm te ontbijten of lunchen.
  • Merk je dat je veel aan het piekeren of twijfelen bent, neem dan ’s avonds voor het slapen gaan een heerlijk voetbad met bijvoorbeeld Dode zee zout. Voeg eventueel wat druppels lavendelolie toe.
  • Geniet van de laatste zonnewarmte en de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Zo bouw je kracht op voor de winter. Maak regelmatig een (bos)wandeling.
  • Ook volgens de Feng-Shui hoort Aarde, en dus de kleur geel, bij het midden. Je versterkt het Aarde element in je kamer, liefst de keuken, met gele of aardekleurige kussens, – tafelkleed of – bloemen.
  • Met een goede (buik)ademhaling masseer je je buikorganen. Adem bewust zo laag mogelijk, en verleng je uitademing.

 

Zorg je goed voor je milt-chi, dan zorg je goed voor je lichaam en geest!

Liefs,
Margriet

 

Met dank voor het de inspiratie aan Carine van der Vaart en Peer Brouwers