Eckhart Tolle over het ego

Eckhart Tolle schrijft over het ego
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een man die van de ene op de andere dag verlicht werd. Het was hem opeens helemaal duidelijk hoe onze gedachten je in de maling kunnen nemen en hoe we onze identiteit daarop hebben gebaseerd .

In zijn boeken ‘De kracht van het NU’ en het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ en in de vele lezingen legt Eckhart Tolle over het ego uit en vertelt hoe je het pantser kan doorbreken dat jou scheidt van je Ware Zelf.

Hieronder lees je een vrije vertaling van een stuk van Eckhart Tolle over het ego en hoe je door het pantser van het ego kunt doorbreken.

Eckhart Tolle over het ego; het is je identiteit…
Als we aan het ego denken, dan denken we dat het gaat om ijdelheid en trots. We denken vaak dat het ego daaruit bestaat. Het ego is echter veel meer dan dat. Het ego kan zich ook laten zien in de vorm van minderwaardigheidsgevoelens of gevoelens als zelfhaat. Het ego is simpelweg de identiteit die je hebt aangenomen.

Identiteit
Identiteit is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd door wat andere mensen ooit over je hebben gezegd of door ervaringen die je ooit hebt meegemaakt. Door de gedachten en overtuigingen die je op deze wijze over jezelf bent gaan geloven is een beeld ontstaan over jezelf. Van dat beeld heb jij jouw waarheid gemaakt en daar ben je naar gaan leven.

Afgescheidenheid
Het ego is er dank zij de gratie van de afgescheidenheid die het dan ook kost wat kost wil behouden. Oftewel het gaat alleen maar om mij, mij en mij en ik ben anders en belangrijker dan de rest. Die afgescheidenheid kun je ook zien als een schil die om de mens heen zit, waardoor hij zich letterlijk afgescheiden voelt van anderen en van de bron. Deze afgescheidenheid is erg pijnlijk. Toch geeft deze afgescheidenheid je dus weer een identiteit. Dan ben je ‘iemand’.

Het ego
Het ego houdt van mopperen en klagen
Het ego houdt van klagen en mopperen

Het ego houdt van negatieve emoties zoals boosheid. Het klaagt ook graag in gedachten of letterlijk hardop, over andere mensen, over de situatie waarin je je bevindt, of over iets dat gebeurt en wat niet zou mogen gebeuren. Het verzet zich als het ware tegen de realiteit en deze moet altijd anders zijn dan zoals het in werkelijkheid is.

Afbeeldingsresultaat voor verkeerde rijStel je eens voor dat je in een lange rij voor een kassa in een supermarkt staat. Dan zou je kunnen gaan klagen over hoe langzaam de kassière is, hoe ze dit of dát zou moeten doen, of juist niet moet doen, of hoe zij in gebreke blijft. Het is dus nooit goed zoals het is.

Als je dit bovenstaande herkend, dan heeft het ego je in z’n greep. Jij hebt geen gedachten, maar de gedachten hebben jou! Als je vrij wilt zijn, moet je begrijpen dat de stem in je hoofd niet altijd de waarheid spreekt, sterker nog, dat het meestal onzin spreekt.

Je frustratie is jouw emotionele reactie op de stem in je hoofd die je ooit bent gaan geloven. Alleen op deze manier kan je meer waarachtig aanwezig zijn in deze wereld, waardoor je ook de gouden glans kunt zien in een pond peren die gescand worden, of de vreugde van een kind dat vraagt of hij ze kan opeten. De truc is natuurlijk om jezelf te bevrijden van het pantser en de stem in je hoofd die jouw werkelijkheid bepaalt.

Toch is deze frustratie ook je ticket naar vrijheid. Op het moment dat je je gefrustreerd voelt kun je je bewust worden dat je reageert op je gedachten. Dan kun je kiezen om de gedachten te zien voor wat ze werkelijk zijn, oftewel dat het niet de waarheid is. Op het moment dat je je dat realiseert, kun je al ontspannen, want dan neem je jezelf niet meer zo serieus. Tegelijkertijd word je aanwezig in het moment zelf en leef je niet meer in een illusie die door je mind is gecreëerd.

Kijk eens naar je mind?
Als eerste stap om jezelf te bevrijden is het essentieel dat je je bewust wordt van je dagelijkse gedachten. Kijk vooral naar de negatieve gedachten met een emotionele lading zoals irritatie, boosheid, frustratie, ongeduld en misschien zelfs verdriet. Het kan ook zijn dat je gewend bent om te klagen over jezelf. Als je goed naar jezelf kijkt, dan kan het zomaar zijn dat je je plotsklaps realiseert dat je elke dag dezelfde negatieve dingen denkt of tegen jezelf zegt, zonder dat je je dat bewust was. Dit herkennen van de onbewuste negatieve gedachten is de meest belangrijke stap.

Bewustwording is essentieel
Maak onderscheid tussen de stem van het ego en de eigenlijke situatie in het hier en nu. Het bewust worden van wat er in jou leeft is het begin om vrij te worden van het ego, omdat je je dan realiseert dat jouw gedachten -en de negatieve emoties die daar uit voortkomen- geen nut hebben. In het algemeen is het zo dat je niet boos of gefrustreerd bent door een bepaalde situatie maar door jouw gedachten die je hebt OVER die situatie. Laten we bijvoorbeeld nog eens de situatie nemen van de rij in de supermarkt. Terwijl je staat te wachten, ben je niet geïrriteerd omdat het zo lang duurt voordat jij aan de beurt bent, wat de eigenlijke situatie is. Nee, jij bent boos door wat jouw mind zegt over de situatie, bijvoorbeeld dat al dat wachten slecht voor je is en een verspilling van jouw tijd. Maar je zou zelfs kunnen genieten van het moment als je zou zeggen ‘dit is simpelweg wat er is. Er is niets wat ik kan doen om het te veranderen, dus waarom haal ik niet eens diep adem, kijk ik in het rond en geniet ik van de wereld om mij heen’.

Laat beperkende verhalen los
Soms ligt het gevaar er niet in dat je negatieve gedachten hebt, maar dat je je best doet om alles maar voor lief te nemen en goed te praten. Let op, ook dit is het ego.

Dan heb je als het ware tegen jezelf gezegd dat je in elke situatie gelukkig moet zijn en zit je daarin vast. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je baan bent verloren en dat je dan tegen jezelf zegt: ‘Super dat ik mijn baan ben verloren’. Dat is een interpretatie van een situatie. Het is wel al een hele verbetering in vergelijking tot de ‘doom-verhalen’ die sommige mensen ervan maken of van een klaagzang, maar toch.

Wat je beter kunt doen is simpelweg oordeelloos de situatie beschrijven waar je je in bevindt: ‘Ik heb mijn baan verloren en nu kijk ik uit naar een andere.’ Dan leef je volledig in het Hier en Nu.

Verwelkom je Bewustzijn
Afbeeldingsresultaat voor goed idee vrouwJe begint als het ware ‘wakker te worden’ wanneer je het verschil gaat zien tussen de stem in je hoofd en de realiteit van de situatie in het moment zelf. Dit is vaak een momentopname. Een flits van bewustzijn komt binnen om daarna weer te verdwijnen. In het begin zul je jezelf nog vaak in oude gedachten verliezen. Toch is het zo dat des te meer je hier mee bezig bent, des te minder de nutteloze gedachten omhoog zullen komen.

Het heeft tijd nodig dit proces van bewustwording, want het ego wil niet veranderen. Het ego wil niet oplossen en zal je in het begin genoeg redenen geven waarom je niet volledig in het moment kunt zijn.

Laat je wapens maar vallen!
De uitdaging ligt erin om innerlijk op een lijn te komen met het Hier en Nu. Als je gaat vechten met je ego wordt je ego alleen nog maar sterker. Als je je ego de oorlog verklaart, maak je het tot je vijand. Een eenvoudig voorbeeld:

Je wordt op een ochtend wakker en de lucht is grijs en het regent. Je Mind zegt ‘Wat een ellendige dag’. Dit is geen fijne gedachte en misschien voel je je ook nog teleurgesteld of gefrustreerd. Plotseling realiseer je je dat jouw oordeel over hoe de dag zal zijn, is gebaseerd op een mentale gewoonte, oftewel op een onbewuste gedachte.

Deze simpele bewustwording geeft al ruimte om een nieuwe gedachte naar boven te laten komen. Misschien kijk je zonder die vooronderstelling uit je raam en neem je de lucht waar, precies zoals die is. Het is grijs. Misschien vallen er een paar druppels. Er straalt een glimp zonneschijn door de wolken. Het is eigenlijk helemaal niet ellendig en het heeft zelfs een zekere schoonheid. Opeens voel je je vrij. Je legt niets op de realiteit, maar neemt de realiteit precies zoals die is en je bent vrij om te genieten, van hetgeen je eerder had verworpen.

Op jouw bewustwording!

 

 

Met dank aan Mahatma, https://spirit-coaching.nl