Adem- en ontspanningstherapie met de Methode van Dixhoorn – Trix legt uit

“Wat ga jij vanmiddag nog doen?”, vraagt Jannie door de telefoon aan haar vriendin. Ze bellen vaak op zondag even met elkaar. “Een workshop Adem- en Ontspanningstherapie”.  “Dat heb jij toch helemaal niet nodig?”, roept Jannie uit. “Oh nee? Nou, ik heb de laatste tijd best moeite om goed in slaap te komen. Ook merk ik dat ik niet heel ontspannen op mijn werk zit. Gehaast doe ik mijn taken, alsof ik snel naar huis wil. Ben ik eenmaal thuis, voel ik mij dáár weer opgejaagd. Sta ik te koken alsof ik de eerste plaats wil behalen van Heel Holland Bakt! Kortom, ik heb wel wat behoefte aan een ontspanningsles. Misschien kunnen de instructies mij helpen sneller te ontspannen.”

(…)

Dit zijn goede redenen om te besluiten mee te doen aan deze unieke workshop die voor het eerst wordt gegeven bij Yoga Spot. Maar ook als je nieuwsgierig bent naar verdieping in je yogalessen of op een subtieler niveau wilt leren voelen. Weet jij wat ‘ontspanning’ voor jou betekent? Hoe voelt dat voor jou? Laat jij je lichaam herstellen na een wat drukkere periode? Die herstelprocessen zijn namelijk zo belangrijk.

De Methode van Dixhoorn bestaat uit instructies die worden gegeven vanuit een staande, op stoel zittende of liggende positie. De kern van deze instructies is oersimpel: V-D-V. Met andere woorden:

  • Voel hoe je lichaam zich nu laat voelen
  • Doe de instructie die je hoort
  • Voel hoe het nu in je lichaam ervoor staat

foto-ws-trix

Trix in meditatie

Een voorbeeld: Voel hoe je zit op je stoel (…). Beweeg naar voren en naar achteren volg het gewicht over de zitbeentjes (en dat herhalen we een paar keer). Voel hoe je nu zit en vergelijk zithouding, ademhaling, stemming.

Klinkt kinderlijk simpel nietwaar? Het is net als in de eindhouding Savasana van de yogales: die lijkt ogenschijnlijk eenvoudig, maar wordt juist als één van de moeilijkste houdingen beschouwd. Idem met de instructies die gebaseerd zijn op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Er zit heel veel diepgang achter.
Het fijne van de instructies is dat je niets fout kunt doen. Jouw meetmoment van hoe je je voelt, is altijd goed. De instructies in de Methode van Dixhoorn hebben niet als doel te ontspannen, het zijn  een middel om tot ontspanning te komen. Je eigen interne proces staat voorop. De instructies hebben als einddoel de toename van interne zelfregulatie. Dit betekent dat je beter in staat bent de eigen aandacht te regelen en dat de verhouding tot je lichaam reëler wordt. De weg hierna toe kent uiteenlopende processen, waaronder herstel van evenwicht en het vergroten van het lichaamsbewustzijn.

Nieuwsgierig geworden hoe je de ultieme ontspanning kunt bereiken? En wil je zelf leren hoe je deze methode eenvoudig kan toepassen in je dagelijks leven? Meld je dan nu aan voor de workshop:

Data: zondag 6 november
Tijd: 14:00 – 16:00 u
Prijs: € 30,- Docent: Trix van Hest

Wil je meer lezen over de methode van Dixhoorn, ga dan naar de officiële website over deze methode.