Super snelle dankbaarheidsoefening.              

De hele tijd bewust dankbaar zijn? Dat gaat niet vanzelf. Het leven slokt je op, en voor je het weet ben je alleen maar aan het overleven. Of word je geleefd. Daar word je niet blij van… Waar je wel blij van wordt, is van het bewust kijken naar de mooie dingen in je leven. En je hoeft ook niet de hele dag alleen maar dankbaar te zitten zijn: twee minuten per dag maakt al een enorm verschil. Probeer het maar eens!

Ik ga regelmatig een week, een maand, en soms ook nog wel wat langer op reis. Voor yoga of Ayurveda, en daarna liefst nog een paar dagen chillen. Piet Jan regelt dan alles thuis. Twee kinderen waarvan er één op aardig niveau turnt dus 4 x per week naar training gebracht en gehaald moet worden, nog maar niets gezegd over de wedstrijden, onze 2e jaars Gym puberdochter, het huishouden, en dan nog zijn eigen werk. Dat vond ik altijd vanzelfsprekend maar… nu hij zelf een maand een yoga opleiding in India volgt, zie ik eigenlijk pas wat hij zonder morren doet, uit liefde voor de kinderen en mijn vrijheidsdrift.

Hoeveel liefde krijg ik van hem! Als hij er niet was kon ik dit nooit doen. En hoe gemakkelijk is het om dat `for granted` aan te  nemen. Herken je dat? Dat het er in sluipt dat je het normaal vindt wat iemand voor je doet? Tijd om daar aandacht aan te geven, en diegene dankbaar te zijn!

Als je elke dag – al is het maar één minuut – even stilstaat bij wie of wat je dierbaar is, heb je de hele dag door een blijer gevoel. De kat die lekker bij je komt liggen als de kinderen naar bed zijn, lekkere chocola die je collega voor je meeneemt, blauwe lucht terwijl jij dacht dat ’t zou regenen…

Oefening

Zoek een plek waar je rustig kunt zitten. Je kunt de oefening hier beluisteren.

Als je niet in de gelegenheid bent om je geluid aan te zetten, kan je het hieronder lezen:

Zit rechtop, met een sterke, krachtige en lange rug en een open, zachte voorkant. Mocht je een andere houding vinden waarin je tegelijkertijd openheid en kracht kunt ervaren in je lichaam, neem deze dan gerust aan – bijvoorbeeld liggend. Ontspan je kaken en gezicht. Sluit je ogen of laat je blik ergens op rusten.

Neem iemand in gedachten waar je dankbaar voor bent. Blijf bij je eerste gedachte. Verbeeld jouw dierbare zittend voor jou, in dezelfde houding als jij nu zit. Met genegenheid in de ogen kijkt hij of zij jou aan. Blijf diep in en uitademen naar je hartcentrum. Zeg in stilte zijn of haar naam.

Straal zonder woorden te gebruiken jouw dankbaarheid uit. Omring de ander met een gevoel van genegenheid en dankbaarheid. Doe dit met een intentie alsof dit je laatste mogelijkheid is om je waardering te uiten én te ervaren.

Blijf rustig in- en uitademen.

Verbeeld je: er verschijnt een glimlach op zijn of haar gezicht. Je dierbare staat op, loopt naar je toe en legt rustend een hand zacht op jouw kloppende dankbare hart.

Blijf in dit gevoel en laat langzaam het beeld vervagen. Neem je tijd en zodra je wil, open dan langzaam weer je ogen.

Tot slot

Je kunt deze dankbaarheidsoefening elk moment van de dag doen. Liggend in je bed, bij je kopje thee, in de auto, de bus, op je bureaustoel, op de fiets of liggend in het park. Je kan je ochtend ermee beginnen of de dag eindigen. Het is ook een korte en krachtige oefening wanneer een dierbare wel wat extra steun, liefde of aandacht kan gebruiken.

Het einde van je yoga-beoefening is ook een perfect moment voor de oefening in dankbaarheid.

We hopen dat deze geleide dankbaarheidsoefening je aanmoedigt om bewust te blijven van alledaagse dankbaarheid!

 

Opname: Jasmijn Koelink voor Happinez magazine in 2016.