Zoek jij naar de juiste balans in jouw leven? In jouw lichaam én geest? Door middel van voeding, dagelijkse routine en yoga? Dan biedt Ayurveda uitkomst. Hoe? Dat vertelt Amber Jägers, yogadocente en studiomanager van Yoga Spot.

ayurveda 5 elementsWijsheid van het leven
Ayurveda is een eeuwenoude, universele levenswetenschap uit India. Ayur betekent leven, veda staat voor wijsheid. Ayurveda betekent dus letterlijk ‘Wijsheid van het leven’. Ayurveda kijkt naar ieder persoon als individu en is gebaseerd op de vijf elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether (ruimte). Al deze elementen komen in een bepaalde verhouding voor in alle materie in het universum. Zo ook in ons lichaam. Bij iedereen, in een net andere mate. Dat maakt ons uniek. Vanuit jouw unieke samenstelling geeft Ayurveda advies over dieet, levensstijl en lichamelijke oefening. Met deze kennis begrijp jij veel beter hoe jij jezelf in balans houdt én lichamelijke klachten voorkomt.

 

Zo werkt het
Een voorbeeld: Stel je bent iemand met relatief veel vuur in je lijf. Het eten van pittig gekruid voedsel of het zitten in de zon, versterkt dit vuur in je. Doe je dat regelmatig, dan kan dit op den duur leiden tot té veel vuur in je lijf. Met als gevolg klachten als ontstekingen, zuuroprispingen, huiduitslag of overmatig zweten. Eet je juist verfrissende en koelende voedingsmiddelen; zoals komkommer, watermeloen of salade? Dan balanseer je het vuur in je lijf. Je creëert dan een gezond evenwicht.

ayurveda proverb1De juiste balans
Bij Ayurveda draait alles om het vinden van de juiste afstemming tussen jouw unieke interne ‘constitutie’ (de samenstelling van elementen in je lichaam) en je externe omgeving. Als deze in balans zijn, is er evenwicht. Er is dus niet één dieet, één levensstijl of lichamelijke oefening die voor iedereen geldt. Met een dosha test onderzoek jij jouw constitutie en eventuele disbalans. Vervolgens analyseer je in welke mate je dieet, dagelijkse routine en lichamelijke beweging nu bijdragen aan een disbalans. Heb je daar inzicht in? Dan kun jij middels heel eenvoudige aanpassingen balans brengen in jouw leven.

Creatief en speels
Ayurveda is geen dieet. Het gaat dan ook niet om afvallen en calorieën tellen. Het gaat om het vinden van de juiste balans voor jou. Daarin is Ayurveda niet dogmatisch, maar juist heel creatief en speels. Zodra jij jouw elementen leert begrijpen, kun jij gaan ontdekken wat voor jou het beste werkt. Zelf had ik vroeger nogal eens last van een slechte spijsvertering. Een opgeblazen gevoel en constipatie. Ik leerde dat het element lucht relatief meer in mij aanwezig is. Eén van de kenmerken van lucht is dat het droog is. Die droge lucht bleef hangen in mijn darmen, met als gevolg een opgeblazen gevoel en te droge, harde ontlasting. Toen ik vanuit Ayurveda leerde dat ik al die lucht moest gaan ‘counteren’, nam ik meer vloeistoffen, vezels en vetten in. Binnen no time was mijn probleem verholpen. Nu geniet ik van volle vetten, gebruik ik verschillende kruiden en breng ik mijzelf na een avondje stappen weer eenvoudig in balans!

amber1Aan de slag
Wil jij leren wat jouw unieke constitutie is en weten hoe je vanuit deze kennis meer balans brengt in jouw lichaam en geest? Dit door middel van voeding, dagelijkse routine en yoga? Schrijf je dan in voor de cursus Ayurveda & Yoga die in oktober plaatsvindt:

  • In 4 weken tijd leer jij de ins & outs van deze levenswetenschap. Je zal verbaast staan over de inzichten die je over jezelf krijgt: niet alleen je fysieke, maar ook de neigingen van je geest leer je beter begrijpen. Lees meer over deze verdiepende cursus en schrijf je direct in!

Een leuke eerste kennismaking is de Ayurvedische Food & Yoga Detox workshop. Deze vindt plaats op zaterdag 9 september. Tijdens deze workshop ga ik in op afvalstoffen in het lichaam en het belang van een goede spijsvertering. Ik geef advies over reinigende voeding en begeleid een pittige, reinigende yogasessie om alle afvalstoffen het lichaam uit te sturen. Lees meer over deze mooie workshop en schrijf je direct in via deze link:

https://clients.mindbodyonline.com/classic/ws?studioid=236978&stype=-8&sView=day&sLoc=0&sTrn=100000019&date=09%2F09%2F17