De Yin-zijde van goede voornemens
Niet iedereen heeft goede voornemens in januari, maar de kans is groot dat je minstens 1x in je leven een goed voornemen hebt geuit voor het nieuwe jaar. Denk aan alle goede voornemens van je uit de afgelopen jaren en kijk er eens goed naar…
Als je bent zoals de meeste mensen gingen de voornemens vooral over het veranderen van iets aan jezelf: of er was iets wat je deed en niet meer wilde doen, of er was iets wat je niet deed en wel wilde gaan doen.
“Ik ga stoppen met roken, minder eten, meer bewegen, meer tijd doorbrengen met familie, meer lezen, dat project afmaken en ga zo maar door.
Dit zijn ‘yang’-gerichte voornemens, gericht op actie. Het voornemen om iets te doen, of je juist te onthouden van iets anders. In andere woorden: jezelf veranderen of je leven veranderen op welke manier dan ook. Dit kunnen fantastische intenties zijn en er zijn tijden – niet per se op 1 januari, dat we het nodig hebben om in onze yang-energie te duiken en in de loop van ons leven. Maar om in balans te zijn moeten we ook de yin aspecten aanraken van zulke intenties.
Wanneer we zulke voornemens onderzoeken merken we dat het onuitgesproken aannames zijn dat we niet goed genoeg zijn zoals we nu zijn. Er is een ‘zou moeten’ aanwezig in onze zelf-evaluatie. We zouden beter of anders moeten zijn dan we nu zijn. Waar komen die aannames vandaan? Waarom ben je niet tevreden met degene die je nu bent, met het leven dat je nu hebt? Wiens stem fluistert in je oor dat je anders zou moeten zijn?
Balans vereist dat we heel bewust de yin en de yang energieën van het leven eer aandoen. Yang gaat over verandering, beweging, grote hoogten beklimmen en grote doelen bereiken. Yin gaat over acceptatie, toestaan, stilte, in het moment zijn en elke dag kleine dingetjes doen alsof ze hele grote betekenis hebben.
We zijn in onze samenleving continu bezig met veranderen, verbeteren, zoeken naar wat we niet hebben en de problemen op te lossen die we wel hebben. Neem eens een afstandje en kijk eens goed naar elke advertentie die je ziet: merk op hoe de media het ‘ideale leven’ portretteert. Hoor wat voor advies je vrienden en familie voor je hebben. Het is makkelijk om te geloven dat hoe we nu ook zijn, op vele manieren inadequaat is. En, aangezien we zo gebrekkig zijn, waarom nemen we ons dan niet voor om te verbeteren? Alles wat we nodig hebben, is bepaalde producten te kopen, ons anders te kleden, een andere baan hebben, relaties, et cetera. De afgelopen jaren hebben we misschien wel heel veel van dit soort dingen en meer gedaan om te verbeteren. En toch: op de één of andere manier voelen we ons nog steeds ontoereikend.
Deze yang-benadering van het leven verbeteren brengt niet de beloofde resultaten. Het is makkelijk om ons voor falen te straffen en die straf voedt dan juist weer de volgende cyclus van verandering: we moeten nog meer ons best doen of meer doen…
Het is geen verrassing dat zo veel goede voornemens al stranden voordat de kerstboom de deur uit is. We hebben het in het verleden geprobeerd en nog steeds acht onze cultuur ons niet goed genoeg.
Laten we naar de yin-kant van dit alles kijken:
Wat is er aan jezelf dat je simpelweg kunt accepteren en niet zult proberen te veranderen? Na al deze jaren waarin je probeerde te veranderen, kies je iets wat je simpelweg toestaat om zo te zijn en zo te blijven. Dit is niet makkelijk. Het is tegenstrijdig met onze cultuur en intuïtie. Enkele voorbeelden:
- “ik neem me voor om mijn lichaam te accepteren zoals het is op dit moment’
- “Ik neem me voor om mijn angst, boosheid of depressie toe te staan zonder oordeel”
- Ik neem me voor om bij mijn huidige partner, baan, huis etc te blijven
- Ik neem me voor om …. gewoon te laten zijn.”
Misschien heb je in het verleden je voorgenomen om iets op te geven, om gewicht te verliezen, om niet langer toetjes te eten of chocolade op te geven. De schaduwzijde van die yang-beslissingen kan zijn dat je vreugde hebt verloren omdat je expres de hoeveelheid vreugde hebt beperkt. Als gevolg was je ongelukkig en deze ongelukkigheid heb je uitgestraald naar de mensen om wie je geeft. Dit betekent niet dat je yang-voornemens onverstandig waren, maar laat meer zien dat elke beslissing en actie een gevolg heeft.
De sleutelvraag
De sleutelvraag om jezelf te stellen is: Ben ik beter sinds ik die voornemens in het verleden heb gehad? Het is aan jou om het woord ‘beter’ te definiëren: gezonder, gelukkiger, meer in balans…..als je niet gelooft dat je beter af bent, is het tijd om de intentie achter je voornemens te onderzoeken.
Dit jaar: waarom neem je je niet voor om iets aan jezelf te accepteren dat je niet langer zult proberen te veranderen of verbeteren? Je kunt zélfs besluiten dat dit het jaar is dat je iets van een ander accepteert en niet langer probeert iets aan hem of haar te veranderen.
Ga gerust je gang en heb een yang-voornemen om iets te doen of niet langer te doen. Maar waarom voeg je niet een yin-voornemen daaraan toe? Wat ga je accepteren, toestaan en niet langer proberen te veranderen dit komende jaar? Laat 2020 jouw Yin Jaar zijn.
Bron: http://www.yogaletta.nl/goedevoornemens/
Vertaald en gepubliceerd met toestemming van de auteur: Bernie Clark-www.yinyoga.com.