Yoga Spot interviewde Daniel over het onderwerp transformatie. Daniël stapte op 5 september 2016 voor ’t eerst onze yoga studio in – was hij meteen verkocht, of duurde dat even?
Kan je iets vertellen over waarom je bent begonnen met yoga. Had je bepaalde klachten? Wat waren je behoeftes, had je een doel voor ogen?
Ik had meer dan één reden om met yoga te beginnen, te weten:
1) het vinden van (een betere) connectie tussen geest/ratio en gevoel, en hoe ik daar een balans in zou vinden zowel qua privé als werk;
2) het zoeken naar een fysieke inspanning die ik zelfstandig zou kunnen doen, die mij zou uitdagen en waarin ik met mijn eigen beperkingen zou worden geconfronteerd om deze dan ook direct te moeten accepteren,
3) het vinden van een vorm van ontspanning: alleen, maar toch in een groep, zonder van een groepsdynamiek afhankelijk te zijn, en
4) het vinden van een yoga school (spot) die niet te zweverig was en waar ik als beginner/ontdekker mijn eigen weg zou vinden.
Welke beeld had je over yoga voor je ermee begon? Is dat veranderd, zo ja hoe?
Ik had niet echt een concreet beeld vooraf. Wel dacht ik dat het meer iets zou hebben van een cult, waarin weinig concreet en praktisch tegen zaken wordt aangekeken en waar het realiteitsgehalte gering zou zijn.
Wat ik thans waarneem en ervaar is toch wel een duidelijk ander beeld. Ik heb natuurlijk maar 1 waarneming – namelijk Yogaspot, maar hier heb ik wel een plek gevonden die veel teruggeeft waarnaar ik initieel zocht. Wat ik zeer waardeer is dat naast het geven van yoga lessen met alles wat daarbij hoort, Yoga Spot ook als een bedrijf gemanaged wordt en dat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staat. Dat is wel echt iets dat ik vooraf niet had verwacht en waar ik ook graag mijn bijdrage aan wil geven door middel van participatie en feedback. Heel mooi om hier die balans te zien.
Hoe ervaar je je yoga practice nu? Is het vooral een fysieke beoefening of ook mentaal of zelfs spiritueel?
Ik merk dat ik fysiek lekker in mijn vel zit en dat mijn lichaam (nog) beter fysieke inspanning aankan dan vóórdat ik begon met het volgen van yogalessen. Zowel mijn boven- als onderlichaam varen wel bij deze vorm van inspanning.
Naast het fysieke ben ik zeker ook mentaal geraakt door de kracht van (de focus op) de adem(haling) en dat, bij frictie of inspanning, dit het mechanisme is om alles onder controle te houden.
Verder spreekt het aspect van “silent observer” mij zeer aan; ik denk omdat dit relatief ver van me afstaat, en ik mezelf als taak/opdracht heb gegeven daaraan te werken. Kijken en iets waarnemen zonder daar direct een oordeel over te hebben, is iets dat me sterker kan maken en waardoor ik ook anderen sterker kan maken – of hen meer waardeert.
Ondertussen ben je fanatiek yogi en zien we je al snel drie keer in de week op de yogamat staan. Hoe is dat zo gegaan? Wat doet yoga voor je dat je het met deze regelmaat beoefent?
Ik ben begonnen met een wekelijkse les en daarna heb ik frequentie opgevoerd. Door het jaarabonnement heb ik de vrijheid om te kiezen wat ik wil. Voor mij werken de vroege ochtend sessies goed, op vrijdag en nu ook op woensdag; in combinatie met een (normale) ochtend sessie op zondag is dat voor mij de ideale balans om lichaam en geest te belasten en te laten rusten. De frequentie is voor mij een logische keuze als je ergens mee start, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Een ochtend sessie werkt voor mij heel goed; ik heb de rest van de dag een goed gevoel, en mijn geest heeft weer een boost gekregen.
Stel je zou 2 weken geen yoga kunnen doen, welk effect heeft dat op je lichaam en geest?
Ik heb net 8 dagen geen yoga gehad omdat ik op vakantie was, en ik moet zeggen, dat werkte prima! Hoewel ik eigenlijk ook wel lekker op vakantie wat lesjes had willen meepakken.
Aan de andere kant levert het afstand nemen van yoga ook weer een moment van reflectie op, wat je verlangen ernaar kan aanwakkeren.
Leeft yoga voor jou ook ‘off the mat’ – buiten, in het dagelijks leven? Op welke manier?
Op dit moment gebruik ik twee elementen vanuit de yoga ook “off the mat”: de focus op buikademhaling en het (trachten te) zijn van een “silent observer”. Zoals ik het zie, heb je voor het tweede het eerste nodig. Door het onder controle houden van je adem, kun je je geest sturen, je ego loslaten en het lichaam laten zijn. In de dagelijkse realiteit is dit nog niet zo gemakkelijk en heb ik nog genoeg “headroom for improvement”…
Vind je dat je als persoon bent veranderd door yoga? Waarom wel/niet?
Ik denk het wel; een coach waar ik geregeld mee spreek is ook die mening toegedaan: ik ben rustiger en heb een betere balans tussen gevoel en geest. Ik denk ook dat ik mijn temperament beter onder controle kan houden! Het lontje is minder kort, en ik kan mijn oordeel langer uitstellen en in sommige gevallen zelfs laten. Maar natuurlijk is dit niet aan mij maar aan anderen om over te oordelen.
Wat zou je tegen een man zeggen die twijfelt of yoga wel iets voor hem is?
De relevantie van deze vraag ontgaat mij omdat yoga en sexe mijns inziens niets met elkaar te maken hebben. Ik adviseer in ieder geval veel mannelijke vrienden om ook yoga te gaan proberen, waarbij ik juist dan wel het fysieke aspect benadruk, met een potentiele upside van een spirituele ervaring of bewustwording.
Dankjewel Daniel!