Margriet over dankbaarheid
In de yoga speelt dankbaarheid een grote rol. Handvatten voor een lichter leven worden beschreven in de Yoga Sutra’s van Patanjali. Deze teksten kunnen richting geven aan jouw leven met als doel een rustige geest te krijgen. Santosha, wat je als tevredenheid kunt vertalen is één van die handvatten. Het uitgangspunt is dat je pas echt geluk vindt als je tevreden bent met wie je nu bent en dankbaar voor wat je op dit moment hebt.
- Dankbaarheid wordt in de yogafilosofie beschouwd als één van de hoogste gedachtes. Waarom staat dankbaarheid zo hoog op de ladder?
Het is waardevol om te beseffen wat er aan positiefs in je leven is, in plaats van wat er ontbreekt of verloren is gegaan. Positieve gedachten zoals dankbaarheid zorgen dat je het leven veel meer gaat waarderen.
Als je op zoek gaat naar de zonnige kant van tegenslagen, je zegeningen telt, geniet van wat je hebt en dingen niet voor lief neemt, ben je veel meer georiënteerd op het nu, en niet op wat je wil hebben (wat in de toekomst ligt). En als je meer in ’t nu bent, ben je gelukkiger!
En, niet geheel onbelangrijk: dankbaarheid zorgt ook dat je waardeert wat je hebt in plaats van kijkt naar wat mist.
- Vaak zijn we dankbaar voor iets dat we willen hebben, dat lijkt dan weer haaks te staan op het concept van ‘non-attachment’ (niet gehecht te zijn). Gaan die twee wel samen?
Dankbaarheid gaat niets over iets bereiken of krijgen wat we willen. Want dan zou je alleen blij kunnen zijn als je iets hebt gekregen wat je wilde hebben, wat ´hechting´ veroorzaakt aan wat je hebt. Het iets willen hebben zorgt dat je minder happy bent in ’t moment. Immers: het willen zorgt ervoor dat dit moment incompleet is. Dat wil niet zeggen dat je geen ambities of verlangens meer mag hebben, want die zorgen er ook voor dat je dromen waar worden. Dankbaarheid gaat over tevreden zijn met wat er nu is.
Als je je bewust bent van alles waar je dankbaar voor bent, zal je het ook meer ervaren. Door te focussen op wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt, creëer je een positieve levenshouding en verhoog je je eigen geluksgevoel. En dat zorgt weer voor een verhoogde kans op succes in je dagelijks leven.
Dankbaarheid werkt volgens de universele wet van aantrekkingskracht. Als je geest zich focust op een bepaalde gedachte (dankbaarheid) dan zul je dingen aantrekken die in overeenstemming zijn met deze gedachten. Dit betekent dat doemdenken alleen maar meer negativiteit aantrekt. Maar richt je jezelf op het positieve, dan trek je dat óók aan.
- Er wordt vaak gezegd ‘alles gebeurt met een reden’. Geloof jij daarin?
En betekent dit dan dat we eigenlijk voor alles dankbaar zouden moeten zijn?
Hahaha ja als het positieve dingen zijn die gebeuren dan geloof ik dat zeker! Maar ongewenste resultaten zijn nou eenmaal moeilijker te verteren, vooral als je gelooft in een maakbare wereld. Elke ervaring maakt je rijker, maar soms zie je dat niet op het moment zelf. Als er iets gebeurt wat je niet verwacht of wilt, of je moet een hartverscheurend afscheid van iemand nemen, dan voelt dat niet direct als iets waar je dankbaar voor moet zijn. Dan voel je alleen de pijn van de onthechting en de scheuring. Pas later kan je dankbaarheid voelen voor wat er was (anders deed het nooit zo’n pijn), en zie je dat het loslaten van de oude situatie ook nieuwe mogelijkheden creëert.
- Kan je dankbaarheid ‘beoefenen’ of is het een ‘emotie’ die komt en gaat als de wind? Zo ja, hoe ‘beoefen’ jij dankbaarheid? Zijn er valkuilen?
Ik zie dankbaarheid als een gewoonte die je jezelf aanleert. Het is dingen niet voor lief nemen; het is leren omgaan met wat er is, georiënteerd op nu.
In plaats van balen dat je je bed uit moet, kan je dankbaar zijn dat je gezond wakker bent geworden. Je kan balen dat je naar je werk moet, maar je kan ook dankbaar zijn dat je werk hebt.
Hoe ik dankbaarheid cultiveer? Ik neem vóór ik mijn bed uit stap en de ratrace van de dag begint, drie dingen waar ik dankbaar voor ben. Voor de kat, voor het weekend, voor een goede nachtrust, voor m´n partner, dat ik eten in huis hebt om mee te ontbijten. Dat ik een huis heb. Probeer het maar eens! Het maakt niet uit waarvoor je dankbaar bent, het gaat erom dat je in dat gevoel stapt. Voel wat het is om dankbaar te zijn. Denk aan al het moois dat je in je leven hebt. En laat dat gevoel van overvloed door je heen stromen. Zo start je je dag op een heel andere manier. Je trekt mooie dingen aan in plaats van in het negatieve te verzanden.
- Yoga heeft je leven veranderd, immers je hebt er je oude baan als projectmanager voor gelaten en vorm gegeven aan Yoga Spot (waar ondertussen een hoop lieve klanten je dankbaar zijn!). Wat heeft yoga jouw gegeven waar je het meest dankbaar voor bent en deze switch hebt gemaakt?
Dit vind ik een moeilijke. Ik heb altijd een ‘urge’ gehad om een centrum te openen waar je altijd terecht kan. Niet alleen als het goed met je gaat, maar juist als het leven een kant oprolt die complex is. Nog niet zo heel lang geleden hielp ook yoga mij daar niet bij: een fles stevige rode wijn was een betere vriend dan die opgerolde oranje mat in de hoek. Want drank verzacht de scherpte, en yoga brengt juist de scherpte in het licht. Yoga laat je zien waar je pijn zit, terwijl je in je dagelijks leven probeert de pijn uit de weg te gaan. Het heeft een tijd geduurd voordat ik besefte dat alleen licht de schaduw kan verdrijven, en dat zelfrealisatie niet in een wijnglas te vinden is. Yoga, en dan bedoel ik niet alleen de fysieke houdingen maar eerder de levenshouding, is een stevig houvast. Waarom? Omdat het je steeds opnieuw terug brengt naar jezelf. Naar voelen, echt bewust zijn.
Momenteel heeft alles wat ik doe te maken met yoga. Werk, hobby, wat ik lees, m´n interesses… En het mooie is dat het zich blijft verdiepen. Je bent nooit uitgeleerd, er is altijd weer een extra laag om te ontdekken. Het is verbijsterend hoeveel ik al weet, en ook verbijsterend om te ontdekken hoeveel ik nog niet weet. Het eeuwig student zijn, dat vind ik fantastisch. En als ik op mijn mat stap (gisterenavond pas om 22.00) dan is het alsof ik in een andere wereld stap. De binnenwereld. En door yoga ontdek ik dan hoe het met me gaat. Hahaha. Daarom werkt yoga ’s morgens vroeg zo goed.
- Op welke manier cultiveer jij dankbaarheid in je yoga practice?
Niet elke yogales is even makkelijk. Zelfs als je je eigen practise kiest op je eigen yoga mat, kan je kiezen om te ´duiken´ en voor houdingen te kiezen die je makkelijk af gaan. Je kan ook de confrontatie aangaan als je voelt dat je tegen weerstand aan loopt en die bewust op te zoeken in wat lastigere houdingen. Op die momenten vind ik het nog wel eens moeilijk om dankbaar te zijn. Maar na mijn practise… Als ik na mijn shavasana weer rechtop zit, voel ik zo’n diepe dankbaarheid. Voor het leven. Voor mijn body/mind/spirit. Voor yoga, wat me telkens weer helpt om helder te kijken. Voor alle docenten die mij hebben geleerd wat ik nu weet. Voor alle toevalligheden die ervoor hebben gezorgd dat yoga mijn pad werd –wat echt niet vanzelfsprekend was!
- Integreer je dit principe ook in de lessen die je geeft? Zo ja, hoe doe je dat?
Ik integreer dankbaarheid bij vlagen in mijn lessen. Zo rond kerst, en tijdens de les op 1e kerstdag, doe ik dat wel. Vergeving, dankbaarheid, passen voor mijn gevoel ook echt bij kerst. Ik vind het ook belangrijk dat we de energie die we tijdens een yogales genereren niet alleen voor onszelf houden, maar dat we die bewust delen. Dat je die energie aan iemand doneert met wie het minder goed gaat dan met jou. Of opdragen aan wereldvrede. Dat kom je in mijn les wel tegen.
- Waar ben je het meest dankbaar voor als je terugblikt op 2017?
Hier heb ik drie dagen over nagedacht, en ik heb nog geen antwoord. Voor alles? Elke ervaring die ik krijg, of ik die nu label als positief of negatief, leert me weer wat. Alle mensen die ik ontmoet bij Yoga Spot, klanten en docenten, vrienden, mijn fijne gezin. Mijn eigen teachers die me liefdevol helpen als ik vastloop. Ik heb zóveel om dankbaar voor te zijn. Niet normaal…
Liefs
Margriet