De helende werking van de mantra ‘AUM’ (OHM)

Oorsprong & betekenis
Het woord AUM/OHM komt uit het Sanskriet en vertegenwoordigt als heilige klank het Brahman: het oneindige, kosmische bewustzijn. Het wordt ook wel “het geluid van de schepping” genoemd.

AUM is een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een sonore zoemklank waarvan gezegd wordt dat hij van alle klanken het dichts komt bij de oorspronkelijke, scheppende oertrilling van het Universum.

Bij het woord ‘AUM’ (vaak geschreven als OM of OHM) hoort ook een prachtig symbool. Het symbool representeert de mantra ‘AUM’ en aan iedere afzonderlijke klank (letter) wordt een betekenis gegeven:

Aum betekenis– A  (2 in het symbool) is de meest open en diepe keelklank (aaah). Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor aandacht naar buiten, in de wereld zijn, het materiële.

– U (3 in het symbool)  is de klank die het meest voor in de mond ligt (oe). Dit is het stadium van droombewustzijn: denken, voelen, wensen, willen, het mentale.

– M  (1 in het symbool) is de sluiting van de mond (mm). Dit is het stadium van diepe slaap-bewustzijn, intuïtief weten en de ondefinieerbare eenheid-der-dingen.

De liggende halve maan stelt het absolute bewustzijn voor (4 in het symbool). De punt (5 in het symbool) symboliseert de kroon: absolute overgave en eeuwige waarheid.

AUM en haar helende werking
Het chanten (zingen) van het woord AUM heeft een diepe helende werking op ons lichaam, geest en ziel. Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt. Zo zijn er therapieën tegen depressie ontwikkeld waar het chanten van AUM een belangrijk onderdeel van zijn.

Zelf AUM chanten
Geheel logisch, maar ten onrechte, wordt vaak gedacht dat we O(H)M zingen in plaats van AUM. Geeft helemaal niets, dan weet je het nu voor de volgende keer en kun je in jouw volgende les de helende vibraties van AUM ten volle ervaren. Hoe?

De klank AUM bestaat uit drie afzonderlijk resonerende klanken die geleidelijk in elkaar overgaan:
AH wordt gereciteerd in de navelstreek: probeer de vibraties van deze klank dus rond dit gebied te voelen.
OE achter het borstbeen: hier ervaar je de vibraties dus wat hoger, rond je middenrif
MM in keel-, neus- en voorhoofdsholte: deze is het eenvoudigst te voelen, je voelt de zoemende, kietelende vibraties in je keel.

Wat betekent AUM voor jou?
Wat betekent AUM voor jou? En wat voor gevoel geeft het chanten van AUM voor jou aan het begin of einde van de les? We horen het graag van je! Deel het met ons op Facebook zodat je ook je mede-yogi’s kan inspireren met jouw ervaringen.

Bron: Yoganize.nl