Waarom we AUM / Ohm / Om zingen (chanten, eigenlijk)

Zit jij ook wel eens in de yogales en denk je bij de AUM: wat doe ik nu eigenlijk precies en waar is het goed voor? Dan ben je zeker niet de enige!

Toen ik net begon met yoga viel het me op dat we de les vaak begonnen en afsloten met drie keer AUM, ook wel OHM of OM genoemd, te chanten. – ‘Chanten’, nog zo’n term, is het ritmisch zingen of spreken van mantra’s, wat weer een woord, zin, gedicht of andere tekst kan zijn. – Ik voelde bij het gezamenlijk chanten van AUM trillingen in mijn lijf. En door dit met iedereen te doen vulde de hele ruimte om mij heen zich met dit allesomvattende geluid, alsof we er allemaal één mee waren. Maar ja, ik vond het op het begin ook erg onwennig. Is dit niet heel raar?, doet iedereen wel mee? en zit ik wel op de goede toonhoogte?; allerlei vragen die toen bij me opkwamen. Ook al werd soms door de docent wel verteld waarom we het deden: ik was toch benieuwd naar de diepere betekenis hiervan. 

De betekenis en uitspraak
AUM is misschien wel de meest gebruikte en zéker de belangrijkste term, mantra en klank in de spirituele- en de yogawereld. AUM is een mystieke of heilige lettergreep in de Dharmische religies (waaronder boeddhisme, hindoeïsme, jaïnisme en sikhisme). AUM als geheel staat voor de beleving van het oneindige, het kosmisch bewustzijn. Veel religies geloven dat de creatie van het universum is begonnen met een geluid. De klank AUM bevat de vibraties van dat geluid. Op de juiste manier uitgesproken is AUM een zoemklank die, zover de menselijke mond het toelaat, het dichts komt bij de oorspronkelijke scheppingsklank. Het is dezelfde trilling als waarop de Universele energie trilt. Het is dus niet alleen de betekenis van het woord dat van belang is. Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt. Omdat AUM de meest heilige mantra is, staat het symbool voor het hoogste, het beste, de essentie… Als gesproken wordt over het universum, staat AUM dus voor de oorsprong, de grond, ruimte, oneindigheid. Als het onderwerp de mens is, staat AUM voor het hoogste in de mens: de goddelijke geest of Atma. In (Mahayana) Boeddhistische terminologie: AUM staat voor de Boeddha natuur die latent in ons allen aanwezig is. Omdat AUM voor het hoogste in de mens staat, staat het ook voor de weg naar verlichting (moksha, nirvana etc.)

Veel mensen, ik tot voor kort geen uitzondering, schrijven OHM of OM in plaats van AUM. Echter zou AUM de correctie spelling zijn, en dat heeft te maken met de klank en uitspraak, die je bij OHM of OM niet volledig kan halen. Er zijn verschillende onderdelen en betekenissen bij de lettergreep AUM: A is de meest open en diepe keelklank. Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en het staat voor het ontwaken op aards of materieel niveau. U is de klank die het meest voor in de mond ligt; en wordt uitgesproken als “oe”. Dit is het stadium van droombewustzijn (denken, voelen, wensen, willen). M is de sluiting van de mond. Dit is het stadium van diepe slaap-bewustzijn ofwel de ondefinieerbare eenheid-der-dingen.

Het symbool
Wie weet heb je er zelf wel eens ergens één gezien: het symbool voor AUM. De mantra AUM wordt vaak voorgesteld door een symbool dat niet AUM, OHM of OM maar Omkar heet. Omkar, een woord uit het Sanskriet, is een symbool dat verschillende uitvoeringen kent, waarvan de Hindoeïstische variant het bekendst is. De meeste mensen kennen het symbool als Om. Hieronder zie je het symbool met uitleg van de verschillende onderdelen. Zie je de gelijkenis met de betekenis van de mantra?

Er is nog vééééél meer te schrijven over AUM, vanuit al die verschillende invalshoeken. Dit is voor mij de kern en genoeg om de volgende keer vol overtuiging AAAAAAAUUUUOOOEEEEEMMMMMMM mee te chanten! AUM TO THAT!