September: zaaien en oogsten

September, de maand waarin de rijke oogst van een zomer vol zonneschijn van het land komt. De voorraadschuren zijn gevuld, en voor ons stadsmensen liggen de schappen van de supermarkt vol heerlijke rijpe vruchten en groenten. Een deel daarvan wordt opgeslagen en bewaard voor de winter en het vroege voorjaar – de vitaminen knallen er nu aan alle kanten uit, zo gezond is de oogst.

Sommige jaren is de oogst schamel. Door droogte of juist overvloedige regen, door schimmels, sprinkhanen of andere oorzaken kan de oogst minder van kwaliteit zijn. Ook de kwaliteit van je zaaigoed is belangrijk, en de manier waarop je je gewassen verzorgt.

Zo gaat dat ook in ons leven. Zoals de wet van karma, oorzaak en gevolg, pluk je de vruchten van alles wat je in de periode ervóór hebt gezaaid.

We staan er niet altijd bij stil dat elke situatie is veroorzaakt door de acties die we in de periode ervóór hebben ondernomen. Elke actie heeft een bepaalde reactie tot gevolg.

In het leven maken we keuzes, al dan niet bewust. Alle keuzes die we maken kan je zien als zaadjes die we in de grond stoppen. Als je bloembollen in de grond stopt, kan je bloemen verwachten (mits je de grond goed verzorgt). Zo ook, als je positief handelt of kiest voor positieve affirmaties, heeft dat over het algemeen positieve gevolgen. Als je veel negatieve gedachten denkt, dan heeft dat ook zo z’n gevolgen. Hoe meer je in staat bent om positieve handelingen en gedachten of affirmaties te kiezen, hoe groter de kans dat je niet alleen zelf positiever in het leven staat, maar ook dat je omgeving positiever op je reageert en de uitkomst van je handelingen positief is.

Afgelopen dinsdag was ik bij mijn therapeuten René en Suzanne. Omdat ik merkte dat ik een oogst had met zure vruchten. Al het harde werken van de afgelopen vijf jaar had een gevolg wat me niet zo lief was. Ik voelde me continu gejaagd en beklemd, en mijn hoofd wilde alleen nog maar to-do lijstjes maken. Al het andere kreeg geen ruimte. Mijn gevoel van vrijheid was volledig verdwenen. Genieten van m’n oogst lukte me niet meer. Dat kon alleen het resultaat zijn van wat ik erin had gestopt…

Ik ontdekte dat de push, mijn drive, ook zo z’n negatieve gevolgen heeft. Dat ik me niet meer kon ontspannen omdat ik me de push zo eigen had gemaakt dat ik me niet senang voelde als ik niet aan het werk was. Ik had me zo vereenzelvigd met ‘druk zijn’ dat ik ‘druk zijn’ was geworden. Nou jaaah… dat was dus niet de bedoeling! Ik hoor je zeggen, ‘laat het dan gewoon los’. Maar iets wat er als een gewoonte is ingeslopen, is alsof je slecht voor je gewassen hebt gezorgd; er staat een continue harde wind waardoor je gewassen maar één kant op groeien. Het inzicht in je gedrag (wat we met yoga ook altijd proberen te zien) is een grote hulp bij het veranderen van je gewoonten. Je kan een therapeut opzoeken, maar ook een yogales helpt je hier al bij.

Het gejaagde en beklemde gevoel was na de ilumination sessie gelukkig verdwenen, en nu is het aan mij om positief te zaaien. Ruimte te voelen in plaats van beklemming. Rust te ervaren in plaats van gejaagdheid. Niet te moeten, maar te mogen. En te genieten van een positieve flow. Ik gun jou hetzelfde. Begin de dag met een positieve gedachte. En neem hem mee je dag in, dag in dag uit. Tot positief denken een diepgewortelde gewoonte van je wordt…

Ik wens je een goede oogst deze maand!

Liefs
Margriet