Margriet is oprichter van Yoga Spot ,studio manager, yoga docent, echtgenote, moeder van een puberende dochter en een zoon die aan topsport doet. Deze maand gaat haar blog over “the glorification of being busy”.
Druk, druk, druk…. Pffff
Maar ook ik moet toegeven; als je aan me vraagt hoe het gaat, is het antwoord vaak “druk”. Gevolgd door de dramatische zucht die daar blijkbaar bij hoort. En weet je wat ik vroeger zei, als iemand zei dat hij het druk had? “Beter druk dan niets te doen, hahaha”. Alsof dat grappig is! Nu vier burnouts verder weet ik wel beter. Druk zijn wordt verheerlijkt, maar druk zijn kan je missen als kiespijn!
Onze massage therapeut Karin heeft een vriendin die in antwoord op de vraag “zullen we wat afspreken” zegt: “ja, leuk. Ik heb tijd”. Hoe veel gezonder is dat!
Zovelen van ons overplannen onszelf. De agenda puilt uit. Niet alleen omdat er zo veel te doen is, wat moet gebeuren, maar ook omdat het leuk is, of omdat je jedan belangrijk voelt, of misschien wel omdat je niet alleen wil zijn met je gedachten. Het druk zijn is zowel een klacht als een statement.
Tim Kreider schreef in 2012 in het artikel “The ‘Busy’ Trap” (ja, dat is een link): Druk zijn is een ziekte van deze tijd.
Maar wat mensen eigenlijk bedoelen als ze zeggen dat ze druk zijn, is dat ze niet druk zijn maar moe. Uitgeput. Slaapwandelen. Alles wat je leuk vindt wordt zelfs een verplichting als je er niet meer 100% bij kan zijn.
We zijn druk door onze ambitie of drive of opwinding, omdat we verslaafd zijn geraakt aan druk zijn – en bang zijn voor wat we tegenkomen als de drukte wegvalt.
Sommige mensen voelen zich zelfs schuldig als ze niet druk zijn. Moet je afspraken met je vrienden maanden van tevoren plannen, of kan je vanmiddag tijd vinden om een drankje te drinken op een terras, gewoon omdat het mooi weer is? Dat zou toch veel natuurlijker zijn.
Zelfs de agenda’s van onze kinderen zijn van uur tot uur vol. Ik kom uit een generatie waar mijn moeder thuis was als ik uit school kwam – van half vier tot zes was er altijd een zee aan tijd om van madeliefjes een haarkrans of armbandje te vlechten, te rolschaatsen, verstoppertje te spelen met de buurtkinderen die ook allemaal buiten waren… waar is die niets-doe-tijd gebleven?
De gewoonte om druk te zijn heeft niets met overleven te maken; we hebben er met z’n allen voor gekozen. Raar toch. We kiezen ervoor om 24/7 beschikbaar te zijn op onze telefoons. Dat ding kan ook echt uit. Iedereen is te druk en iedereen vindt dat zijn leven beter moet. Maar in plaats van minder te doen, doen we alleen maar méér. Je wordt krankzinnig van druk zijn, het jaagt de adrenaline in je lichaam op tot je een bijnieruitputting hebt – en dan brand je volledig op. Klinkt dat aantrekkelijk? Nee?
Druk zijn wordt als excuus gebruikt om je bestaan te verantwoorden. Je leven kan niet leeg, of triviaal zijn als je het zo druk hebt; dan moet je wel belangrijk zijn, als elk uur van je dag volgepland is. Toch?
Soms lijkt het wel of je moet doen alsof je zo druk bent omdat je anders het gevoel hebt dat je er niet toe doet… omdat je niet meer weet hoe ’t anders moet.
Even niets doen is niet alleen voorbestemd voor in je vakantie (die overigens ook vaak al gevaarlijk vol gepland zit), maar zou onderdeel moeten zijn van je dagelijks leven. Als je niet af en toe wat lummel tijd inbouwt heb je al snel een tekort, zoals je ook een vitamine tekort kan oplopen.
De rust en ruimte van niets doen is belangrijk om even afstand te kunnen nemen van je leven en er van een afstand naar te kijken. Misschien ontdek je wel iets wat je eerder over het hoofd zag.
Niets doen is zelfs nodig om je werk goed te kunnen doen. Veel uitvindingen of ontdekkingen zijn gedaan op het moment dat de uitvinder even tijd nam om alles te overpeinzen. Niet tijdens keihard werken, want dan is er geen ruimte in je hoofd om onlogische verbindingen te leggen.
Want waar leidt dat keiharde werken toe? Dat je “later” in je leven niets hoeft te doen? Guess what…. Je kan ook nu al kiezen om minder te doen. Als je durft, want dat is het ook: iedereen om je heen is zo krankzinnig druk, durf jij dan de stekker eruit te trekken en te zeggen dat je niet meer meedoet?
Het lichaam dient ook fysiek te ontspannen. Maar we zijn zo gewend aan de continue spanning in ons lichaam en ons sympatische zenuwstelsel staat zó strak dat we niet meer weten hoe we niets moeten doen, zonder telefoon of andere activiteit. Hierdoor kan je klachten van migraine tot hartritmestoornissen krijgen – niet echt gezond. Het komt door de “time compression”: als je te veel activiteiten in te korte tijd plant, en je geen tijd meer hebt om te verwerken wat je hebt gedaan.
We komen in de uitdagende situatie waarin we nooit blij kunnen zijn als we ontspannen. Als je niets doet, ben je niet belangrijk. Dus onze dagen zitten propvol activiteiten zonder diepgang. Want als je druk bent, hoef je geen contact aan te gaan op een dieper niveau. Als je druk bent is je mind ergens anders: die denkt aan werk dat nog gedaan moet worden of net afgerond is. In plaats van dat je aanwezig bent in het moment en echt contact maakt met de mensen om je heen… kijk je vaak ook nog even op je telefoon of je daar niets op gemist hebt. Door deze oppervlakkigheid wordt het gevoel van druk-zijn alleen maar benadrukt, want echt ergens zijn doe je niet meer.
En dat is toch niet hoe je wil leven. Of wel?
Wat kan je doen om van je drukte af te komen?
- Onderzoek je angst voor het niets doen. Wat zit er onder?
- Brengt het ‘druk’ zijn je echt iets? Kan je nog genieten van de dingen die je doet? Zo niet: schrappen. Alles wat niet hoeft, eruit!
- Neem je werk minder serieus. Denk je dat je op je sterfbed harder had willen werken, of meer contact met je dierbaren had willen hebben. Dat laatste? Doe dat dan nu, zodat je later geen spijt hoeft te hebben.
- Plan per dag niet meer dan 3 dingen die je écht wil of moet doen op een dag. Als die gedaan zijn, is de rest een plus, maar geen must meer. Als iemand je dan vraagt om op een terras een kopje thee te drinken, kan je zomaar ‘ja’ zeggen!
- Bouw per dag minstens twee keer een kwartiert lummel tijd in. Zo neem je even afstand zodat je overzicht krijgt. Als je dat niet lukt, kom dan naar een yoga les. Restorative yoga en Yoga Nidra is écht even helemaal niets doen.
- Onderzoek hoe je je vrije tijd doorbrengt. Het is moeilijker om tegen jezelf te zeggen dat je druk bent, als je ziet waar je tijd blijft als je social media checkt, tv kijkt, of onnodige huishoudelijke karweitjes doet.
- Als je je vrienden vaker ziet op Snapchat, Facebook of Instagram dan in het echt, kan het geen kwaad om je profielen van je telefoon te verwijderen. Zet ze alleen nog op je computer zodat ze niet binnen 10 seconden bereikbaar zijn. En plan tijd in om je vrienden te ontmoeten!
- Meditatie is dé tool om je stress te reduceren. Hoe minder stress je in je lichaam hebt, hoe makkelijker het is om in het hier en nu te zijn. Geen rust om te mediteren? Kom dan naar een Yoga Nidra les, of download er één van Youtube.
- Gezond eten… doet wonderen voor je ontspanning.
- Regelmatige lichaamsbeweging, liefst in de natuur.
- Ga een half uur eerder slapen.
- Simplify your life, prop minder in de dag, zet eens een dag “nee” of “kan niet” in je agenda. Als iemand je dan vraagt of je kan, lees je voor wat er staat!
- Als iemand je vraagt hoe ’t met je gaat, geef écht antwoord. Check even in bij jezelf en vertel wat er aan de hand is. Misschien gaat het wel goed! Je hebt zoveel meer te leuks te melden dan je to-do list voorlezen…
Liefs,
Margriet
ps: tot slot een aantal inspirerende artikelen over druk zijn:
https://onbeing.org/blog/the-disease-of-being-busy/
https://www.huffingtonpost.com/guy-kawasaki/lets-stop-the-glorification-of-busy_b_5018712.html?guccounter=1