Maart: Ego.     

Margriet schrijft elke maand het voorwoord voor de nieuwsbrief. Deze maand gaat ’t over ego.

Ego. We willen er allemaal minder van, want het heeft een negatieve klank. Ons ego speelt ons nogal eens parten. Maar kunnen we eigenlijk wel zonder? Vanuit ego willen we heel graag dat andere mensen ons bewonderen (maar vervolgens zijn we bang om door de mand te vallen). Herkenbaar? Lees dan gerust verder!

Ego is je zelfbeeld. Dat kan positief of negatief beïnvloed zijn: door wat je van jezelf vindt, door wat je wil dat anderen van je vinden, door wat anderen van je vinden, en door je ervaringen in het leven.

Reclame heeft ook een grote invloed. Want reclame (neem bijvoorbeeld mode reclame met gefotoshopte modellen) laat ons denken dat we er niet volgens de norm uitzien. En dat doet iets met ons zelfbeeld. Maar dat gaat dan alleen over de buitenkant. Want waar zit dan het echte “ik”, onder alle lagen van zelfbescherming? En wat is dat dan, dat echte ‘ik’, en hoe ziet dat eruit?

Het waarnemen van onszelf, ons ware, diepste, echtste ik, is nog niet zo makkelijk. Vooral niet omdat datgene waarmee we onszelf waarnemen, gekleurd is geraakt door alle imprints in ons leven. Wat ‘datgene’ dan is? Dat is de ‘mind’.

De mind is de spiegel waarin we onszelf waarnemen. Als de mind gevuld is met gedachten, (voor)oordelen, meningen en aannames (zoals een spiegel vuil, gevlekt en gebarsten kan zijn), dan zie je niet je werkelijke zelf, maar een vage reflectie van jezelf, door die vlekken en barsten heen. Alsof je naar je spiegelbeeld kijkt, in door de wind rimpelend water. Je neemt aan dat jij dat bent, terwijl je totaal geen idee hebt van de heelheid van jezelf. Maar als je je spiegel herstelt, in rimpelloos water kijkt, oftewel je mind leegmaakt en de aannames en oordelen achterwege kan laten, pas dan zie je de weerspiegeling van je ware Zelf. Want we zijn niet de reflectie…. We zijn het gezicht.

Hoe kan je dan duidelijk je Zelf waarnemen, vraag je je af. Kijk, dat is waar we je in onze yoga lessen naartoe willen brengen. Oog in oog met je echte “ik”, die altijd aanwezig is. En als je je daarmee verbindt is ego niet meer belangrijk.

Tot volgende maand. Blijf gezond!

Liefs

Margriet

Margriet is eigenaar en oprichter van Yoga Spot. Ze runt de studio met Piet Jan, de vader van hun twee kinderen. Ze geeft Hatha les op maandag om 11.30 en valt regelmatig in op Yin lessen.