Januari: Verwondering.     

Margriet schrijft elke maand het voorwoord voor de nieuwsbrief. Deze maand gaat ’t over verwondering.

Verwondering…

Een gevleugelde uitspraak van Piet Jan is “nicht Ärgern, nur Wundern”. Ofwel: erger je niet, verwonder je slechts. Het eerste staat voor afkeer, het tweede staat voor nieuwsgierigheid. 

Mijn jongere broer hielp me tijdens de Kerst door een paar moeilijke momenten heen. Ik ergerde me aan egoïsme en andere mensen niets gunnen omdat ze het niet “verdiend” hebben. Ik vond het moeilijk dat mensen niet zien dat de weg naar geluk loopt via naastenliefde en delen van wat beschikbaar is – dat we samen met z’n allen genoeg hebben.

Mijn broer zei: ‘je hebt meter-mensen en kilometer-mensen. De meter-mensen kunnen één meter voor zich zien en denken alleen aan zichzelf en korte termijn, dat is hun uitzicht. De kilometermensen hebben een ruimer perspectief. Jij bent een kilometer mens. Maar dat ontslaat je niet van de verplichting om respect te hebben voor meter-mensen.’

Owwh… Die was raak. Ik realiseerde me dat ik, hoe vredelievend ik ook wil zijn, ik niet altijd met respect kijk naar mensen wiens waarden afwijken van de mijne. 

Dat is dus mijn voornemen voor volgend jaar: met respect kijken naar mensen die andere waarden hebben dan de mijne. En wat is jouw voornemen? Of heb je er geen?

We hebben artikelen over de Yin zijde van (het laten van) goede voornemens, een nieuwjaarsmeditatie voor het bestendigen van goede voornemens, een interview over verwondering en een lekker lang artikel met hetzelfde onderwerp… en we hopen dat 2018 je mag blijven verwonderen!

Liefs

Margriet

Margriet is eigenaar en oprichter van Yoga Spot. Ze runt de studio met Piet Jan, de vader van hun twee kinderen. Ze geeft Hatha les op maandag om 11.30 en valt regelmatig in op Yin lessen.