Juice op your Psoas!

De psoas, de boodschapper van de ziel.

De psoas begint ter hoogte van de 12e thoracale wervel (daar waar het bh-bandje of een hartmeter zit), is aangehecht aan de buikkantkant van de wervels & tussenwervelschijven, loopt verder langs de onderrug, langs de binnenkant van je bekken en hecht aan aan de binnenkant van je bovenbeen, net naast je kruis. Hij verbindt het onderlijf met het bovenlijf.
De psoas is de enige spier in je lijf die 24 aanhechtingspunten heeft, en is indirect, via het fascia, verbonden met je diaphragma = ademhaling.De onderste 3 chakra’s komen overeen met de psoas.

De psoas ligt dus in je kern (core) en is van grote invloed op je flexibiliteit, kracht, het functioneren van je organen en de vluchten/vechten respons van je autonome zenuwstelsel. De psoas speelt een belangrijke rol in de signalen die we van ons lijf krijgen voor de balans in je lijf & leven, vandaar ‘de boodschapper van de ziel’.

Omdat we de afgelopen jaren steeds meer nadruk zijn gaan leggen op hoe we er uit zien, op prestatie & competitie (buitenkant) verliezen we meer & meer het contact met ons lijf en de signalen die ons lijf geeft. Emoties drukken we weg, we zitten vooral in ons hoofd en buffelen door. De aandacht voor de buitenkant zorgt er voor dat onze psoas nauwelijks meer aan ontspanning toe komt.

Maak je je rug hol dan verkort hij, kantel je je bekken onder (staart tussen de benen) dan is de psoas opgerekt. Hierdoor raakt hij doodvermoeid en uitgedroogd met alle gevolgen van dien; diep ademhalen gaat niet meer, problemen met het spijsverteringsstelsel of aan de reproductieorganen kunnen het gevolg zijn. En natuurlijk die stresssssss die maar niet opgelost lijkt te kunnen worden… Oh burn-out!

De psoas moet weer leren ontspannen zodat we optimaal kunnen functioneren en worden wie we zijn. Maar hoe dan? In de workshop gaan we de psoas ontspannen en hydrateren. We kijken naar houding en beweging die de psoas zo veel mogelijk met rust laat zodat je je psoas niet meer hoeft in te zetten als steun voor de structuur van je lijf. We onderzoeken de relatie tussen je psoas en je diaphragm als onderdeel van de stress-reflex. In alle rust gaan we bewust worden welke signalen ons lijf geeft op zoek naar natuurlijke harmonie en ritme.

De docente:
De workshop wordt gegeven door Linda de Wolf: een zeer ervaren en deskundige docente met veel kennis over de atonomie van het lichaam en de verbinding tussen lichaam & geest.

DATUM: zondag 10 december
TIJD: 14:00 – 16:00 u
PRIJS: € 37,50