Hoe ben je tevreden met wat je hebt, en hoe laat je het ´streven naar beter´ los?

Er zijn mensen voor wie een 5.6 een voldoende is, en er zijn mensen voor wie een 9.6 nog tegenvalt.

Perfectionisme is een killer. Het zorgt ervoor dat niets goed is, niets genoeg is, niets goed genoeg is. Alles kan altijd beter. Maar waarom is dit zo, werkt dit zo, en waarom is het zo moeilijk om dit los te laten?

Het werkt zo omdat de beloning waardering en soms ook bewondering is. Maar bewondering en waardering om iets wat je gepresteerd hebt in plaats van om wie je bent, zorgt ervoor dat je opnieuw een prestatie wil leveren om opnieuw waardering en bewondering te oogsten.

you were born to be real not to be perfectHier zal je nooit gelukkig van worden. Liefde gaat niet over presteren, over bewondering. En dat is wat we in onze diepste kern verlangen: liefde. En niet bewondering en waardering. Dat betekent dat je je streven naar perfectionisme in wat je doet, zal moeten opgeven om geluk te vinden.

Het streven naar tevredenheid in het ´nu´ is iets anders dan geen ambitie of wensen meer hebben in het leven. Als die vanuit verlangen naar groei ontstaan in plaats vanuit ontevredenheid, is het een heel gezonde manier om op een positieve verandering in je leven aan te brengen.

Voel dit moment. Nee, niet het moment van nét, maar nú. Nu. En Nu is alweer voorbij. Er is maar één ‘nu’, en dat moment verschuift van moment tot moment. Nee, ik probeer je niet gek te maken met deze ‘nu’ beleving, ik wil dat je het voelt. Want ‘nu’, het enige moment dat écht bestaat, is niet iets dat je kan grijpen, vangen. Je kan het alleen beleven. Als je alle gedachten over het verleden en de zorgen voor de toekomst aan de kant schuift en volledig in het hier en nu aanwezig bent, ervaar je het huidige moment. In het huidige moment is geen bezit, materialisme, en in onze maatschappij ook geen honger of kou. Misschien is er ziekte, of een emotie die je diep treft. Kan je die er laten zijn? En kan je dit moment, het nu, hoe kort dan ook, beleven?

007 (4)Meestal is het ‘nu’ een prettige plek, zonder de gedachten aan wat hiervóór was en hierná komt. Voor wroeging ,spijt, schaamte is in het ‘nu’ geen plaats. Er is ook geen plaats voor verlangen, angst, verwachting naar de toekomst. Er is alleen maar ‘nu’. Het nu is een prachtige plek. En als je daar kan vertoeven, werkelijk alleen in het hier en nu kan zijn, daalt er vaak een diepe rust en tevredenheid over je neer.

Wat je uit het ‘nu’ haalt is het streven naar een beter ’nu’. Denken dat het perfect zou zijn als je iets kon veranderen aan dit moment, het kan verbeteren. Iets “doen”. Ontevredenheid zorgt altijd voor het gevoel dat het niet goed genoeg is. Maar dit is wat er is, en waarom is het dan niet goed genoeg?

Maria CallasIk noem je het voorbeeld van Maria Callas. Een wereldberoemde opera zangeres. Naar een optreden van Maria Callas gaan was niet zonder risico, want ze was zó perfectionistisch dat ze nét voor een optreden kon instorten, of haar stem verliezen, of na de pauze niet terugkwam – wat de Italiaanse president gebeurde. Hoe fijn was haar talent voor haar?

“Ze was een perfectionist, altijd ontevreden met zichzelf. Daardoor heeft ze nooit een gelukkig leven gehad”, aldus één van haar biografen. Perfectionisme is zoals verwachting; het kan alleen teleurstelling tot gevolg hebben. Maar waarom ben je perfectionistisch?

Vaak begint het met onzekerheid en bang zijn om niet goed genoeg te zijn. Als je angst om niet goed genoeg te zijn heeft geleid tot een situatie waarin je werd geprezen omdat je iets perfect had gedaan, is het zaadje geplant. `Als ik perfect ben wordt er van mij gehouden´. En in ons brein ontstaat er dan ook een tegenhanger….: als ik niet perfect ben, wordt er niet van mij gehouden.

Daarom is tevredenheid zo belangrijk. Als je tevreden bent met wat er nu is, ook al lijkt dit niet het mooiste moment van je leven – dan komt er een bepaalde rust over je. Het gevoel “het is goed”. Niets anders hoeven zijn dan je op dit moment bent. En daarin is het ‘nu’ zo belangrijk. Dat je ‘nu’ kan voelen dat alles oké is.

En dat brengt me van tevredenheid met het moment, naar dankbaarheid voor wat er is. Keer je aandacht even naar het nu. Of dat nu is tijdens het uitlaten van je hond, of het nemen van een warm bad. Voel het nu. De tevredenheid met je hond, met je lichaam, met het warme water. Een paar korte momenten van tevredenheid en dankbaarheid per dag, leggen een fundament voor een gelukkig en dankbaar gevoel. Hoe vaker je even stilstaat bij het ‘nu’ en alles wat daarin wél oké is, hoe meer verankerd het gevoel van tevredenheid en dankbaarheid wordt…

thank you green buddhaLiefs, Margriet