“Life is like a brownie. When it falls apart, add more chocolate!”

Karolien Lammens

Vinyasa docent

Biografie:
Ik ben altijd met beweging bezig geweest. Als klein meisje droomde ik om ballerina te worden en ik heb net zo lang gezeurd totdat ik op les mocht. Tijdens mijn studie kwam ik voor het eerst in aanraking met Ashtanga Yoga. Door mijn dansachtergrond ging het me makkelijk af. Het bewegen op de adem in flow vond ik ontzettend leuk. De uitdagende houdingen prikkelden m’n competitiedrang en helaas ontwikkelde ik binnen no-time blessures. “Learning it the hard way.” Het werd tijd voor een zachtere benadering waarbij ik beter ging luisteren naar wat mijn lijf nodig had. Dat ontdekte ik al gaande en ik heb me laten inspireren door Yin Yang yoga, Restorative en Vinyasa Krama. Maar echt blij wordt ik nog steeds van een fijne vinyasa flow yogalessen. Dát herontdekte ik bij Svaha Yoga waar ik in 2014 ook m’n 500 uurs Vinyasa yoga opleiding afrondde.

Heerlijke flow lessen op muziek met een tikkeltje uitdaging is wat ik aanbied in mijn lessen. Al ligt bij mij de focus voor de uitdaging niet per sé alleen op de houdingen maar ook op de manier waarop we de houding ingaan, ondergaan of liever willen overslaan en hoe deze manier van omgaan met een gegeven situatie ons dagelijkse leven weerspiegelt.

De valkuilen van het leven ken ik goed. Het moment waarop voor mij duidelijk werd dat ik niet langer kon doorgaan op het ingeslagen pad was toen ik als hardwerkende en toegewijde personal assistant overspannen raakte en met een burn-out thuis kwam te zitten. Deze wake-up call zorgde ervoor dat ik stappen ging zetten, in lijn met m’n diepste verlangen: kennis overdragen en mensen laten stralen. Ik rondde eerst een Vinyasa Yoga Teacher Training af bij Svaha Yoga Amsterdam en er volgde een opleiding tot Creative Consciousness Coach.

Yoga is voor mij thuis komen in mezelf en ontdekken wat er in dit speciale moment nodig is om aan de behoeften van mijn lichaam en geest tegemoet te komen en te durven kiezen voor dat wat mij voedt. Inmiddels doe ik dat waar ik blij van word. En het leuke is dat als ik er blij van word ik anderen daarin mee kan nemen, of dat nou dansen is, mantra’s zingen, lekker en gezond eten koken, cakes en koekjes bakken, uitjes organiseren, attente cadeaus verzinnen, yoga les geven, mensen coachen of mijn organisatie talent gebruiken om workshops en retraites in elkaar te zetten.

Yoga is voor mij een practice van intunen, luisteren en vanuit die verbinding met mezelf de dans met het leven aangaan.

Meer lezen over Karolien: www.mtyc.nl

Een good-old favourite is Natarajasana.

Deze houding vind ik geweldig omdat hij me uitdaagt op het gebied van lenigheid, kracht en balans. Het is een hartopener en daarmee kom je in contact met al je emoties. Dat kan best heftig zijn als de zogenaamde negatieve emoties zich aandienen. De houding symboliseert voor mij vertrouwen leren hebben in mijn eigen veer- en draagkracht om met dat wat bovenkomt om te gaan. Het te omarmen vanuit een niet oordelende plek. Ik laat ook de angst los om te vallen. Want dat gebeurt en hoort erbij. Als ik dat dan met wat humor benader, kan ik zó weer door om het een tweede (derde, vierde) keer te proberen. Prachtige lessen ook voor in m’n dagelijks leven, waar ik regelmatig tegen nieuwe dingen aanloop die ik spannend vind of nog niet goed kan. Dan is het een kwestie van veerkracht om er de humor van in te blijven zien. Ik vertel je in mijn lessen graag meer over de symboliek van deze houding en zijn naamgever Nataraja (de Koning van de Dans).